fbpx

A talajművelés specialistája

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 07.

Az OMIKRON Kft. 1991-ben alakult magyar családi vállalkozás. Cégünk a Kecskemét melletti Hetényegyházán található. Tevékenységi körünk a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági gépgyártás. E hagyományt szeretné az OMIKRON a következő szlogen iránymutatásával tovább folytatni: Minőség+Megbízhatóság+Szolid árak=OMIKRON

Ma már szinte minden gazdálkodó tudja, hogy az OMIKRON széles termékskálája jó lehetőséget biztosít az alkalmazott technológiájuk kedvező bővítésére. A cég termékcsaládja és annak folyamatos fejlesztése biztosítja a termelőhelyi adottságokhoz, a szélsőséges időjárási tényezőkhöz és a birtokméretekhez történő gépválasztás lehetőségét. Cégünk saját minőségbiztosítási technológia alapján végzi tevékenységét.
Ez a magas minőségi követelmény az alapanyag-választástól a késztermék- kibocsátásig jellemzi gyártmányainkat.
A modern gyártástechnológiai elemek közül kiemelkedik a festési technológia, amelynek lényege az elektrosztatikus porbeégetés. A magyar mezőgépgyártásban egyedinek mondható eljárás alkalmazásával magas felületi védelem és esztétikus megjelenés jellemzi gépeinket.

A nehéztárcsákat, valamint ezek elmunkálóval is szerelt változatait a felhasználói igények szerint fejlesztettük ki.
Ezek a munkagépek 2 tárcsasorral szerelt, V-elrendezésű, szintszabályzóval ellátott vontatott kapcsolású gépek.  A munkamélység hidraulikusan állítható.
A feltárcsázott talaj elmunkálására (magágykészítés) a már jól bevált, erősített kivitelű, fogazott élű pálcás hengerboronát építettük be, a legkorszerűbb, többszörösen tömített Y-csapágyazással. A hengerborona talajkövető felszereltségű, illetve el van látva rugós  terhelésszabályozással, amely széles határok között állítható. A hengerborona által végzett elmunkálás „vetőágy” minőségű.
A gépek automatikusan működő szintezővel és munkamélység-szabályozással vannak ellátva. A tárcsák hagyományos alkalmazási területén (tarlóhántás) kívül termékeink alkalmasak még szántáselmunkálásra, magágykészítésre, növényi szármaradványok feldarabolására és
talajba keverésére, gyomirtásra, vegyszerek–műtrágyák–kemikáliák talajba keverésére, ugar feltörésére, valamint szántás nélküli talaj-előkészítésre.

A tárcsasorok csapágyazása:
– hagyományos, ST–740 csapágyazással készülnek;
– a minőség, biztonság érdekében, a jóval kevesebb gondozási igénynek megfelelően a tárcsasorokat igény esetén öntvényházas kúpgörgős csapágyazással, dupla szimeringgel tömített változatban is szereljük. A csapágyház kb. 70 dkg zsírral töltött állapotban kerül beépítésre, ami biztosítja a csapágyak hosszú élettartamát.
A tárcsák fix vagy rögzített hidraulikus vonópontról állíthatók. A vonópontmagasság kb. 500 mm (alsó fix vonópont), de a szintezőszerkezet, utánállítással az ettől való eltérést is lehetővé teszi. Az automatikus szintező megfelelő beállítás esetén elöl és hátul egyaránt biztosítja az azonos
munkamélységet, továbbá megtartja a gépet vízszintes helyzetben, a legnagyobb mélységtől a szállítási magasságig.

A Cambridge hengercsaládot sokéves mezőgazdasági gépgyártói és üzemeltetői gyakorlat alapján fejlesztettük ki. A művelőelemeket a legnevesebb, nagy múltú nyugat-európai gyártóktól szerezzük be.
A hengercsalád többféle hengertípust magában foglaló gép. Kombinált magágykészítő hengereink 5,2 és 9,3 közötti munkaszélességben, simítóval, illetve simító nélküli kivitelben készülnek.
A váz 3 részre osztott; a szélső tagok az elfordítás után becsukódnak, a szállítási szélesség megengedett mértékének betarthatósága érdekében.
Az eszköz legfontosabb szerepe a rögtörés, valamint a szántás utáni talajelmunkálás. Tavaszi vetés után a henger használatával optimális körülményeket tudunk kialakítani a mag fejlődéséhez. A hátramaradó laza talajréteg megakadályozza a hirtelen esők utáni talajcserepesedést.
A gép alkalmas az őszi vetésű növények tavaszi hengerezésére, talajfelfagyások kezelésére, a növényállomány fejlődésének felgyorsítására. A henger használatával kiváló rögtörő hatást és egyenletes felszínt tudunk elérni. A gép egy menetben összetett talajmunkát végez.

A hidraulikusan állítható simítók a szántási egyenetlenséget elmunkálják, és egyben aprítják. A simítóba szerelt merevítő rúd segítségével tökéletesen elmunkált felületet kapunk. Ha eltávolítjuk a rudazatot, a simítólapok egymástól függetlenül tudnak mozogni, így nagyobb mennyiségű tarlómaradvány vagy nedvesebb viszonyok esetén is megfelelő eredményt tudunk elérni. A sorban szerelt rögtörő hengerek a rögöket tovább aprítják, biztosítják a tömör magágyalapot és a levegős, laza felső magtakaró réteget. Ezáltal tökéletes és egyenletes lesz a kelés.

Gubacsi Melinda
Omikron Kft.