fbpx

A műveletkapcsolással bálázáskor is költséget és időt spórolhat

Írta: GÉPmax-2020/IV. lapszám cikke - 2020 szeptember 13.

Aki a bálázással egymeneteben összegyűjtve helyezi le a bálákat, időt és költséget takarít meg rakodáskor és elszállításkor. Egyre több nagy bálázógyártó kínál ehhez már gyárilag szögletes nagybálázóhoz kapcsolható, kiegészítő bálagyűjtőt.

A bálázást követő bálagyűjtés, rakodás és elszállítás technikai hátterének, logisztikájának szervezése nagy körültekintést igénylő feladat. Az évről évre növekvő üzemeltetési és technológiai költségek mellett arra kell törekedni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, kevés munkamenettel kerüljön le a bála a táblákról. Alapvetően a nagy kapacitású speciális bálaszállító kocsik ma már széles körben rendelkezésre állnak, rakodásukat a gazdaságok kivétel nélkül önjáró homlokrakodókkal, teleszkópos rakodókkal, vagy traktoros homlokrakodókkal végzik a táblán. Az elszállításra fordított üzemidőt leginkább a bálák szállítóeszközre történő felrakodásánál gyorsíthatjuk meg, a rakodógép munkaeszközéhez, emelési kapacitásához és a bálaszállító jármű geometriájához igazodó darabszámú bálacsoportosítással. Természetesen jó ideje rendelkezésre állnak már traktorral, külön munkamenetben üzemeltethető bálagyűjtő-csoportosító gépek, de ezek üzemeltetése plusz költséget, több munkamenetet igényel, és ezzel együtt talajtömörödést is okoz. Arról már nem is beszélve, hogy egy traktorvontatású bálagyűjtő beruházási értéke jóval magasabb, mint egy bálázóhoz kapcsolható változatnak.

 


A szögletes nagybálázókhoz kapcsolható bálagyűjtők a 70-es években, Amerikában indultak először hódító útjukra – fotó: mediatum.ub.tum.de

Ezt is Amerikában találták ki

A legkorábbi és egyben a mai napig széles körben ismert és alkalmazott konstrukciós megoldás a 1978-ban a Hesston-4800 premierjével együtt bemutatott, Hesston-4820 bálagyűjtőnél alkalmazott technika. Ez vízszintesen egymás mellé csoportosítja a bálákat. A bála lényegében egy gyűjtőasztal jellegű szerkezetre érkezik a bálacsatornából. Itt mechanikus nyomásérzékelős kapcsolószerkezetek segítségével vezérelve jön működésbe a hidraulikus munkahengerrel mozgatott – az érkező bálával párhuzamos – oldalra eltoló kar, amely a bal-jobb oldalon található gyűjtőasztalra tolja ki a bálákat. Az ilyen bálagyűjtőkkel kezdetben kettes vagy hármas csoportokba lehetett egymás mellé gyűjteni a bálákat, és a gyűjtőkocsi asztalainak hátra billentésével a tarlóra helyezni. Később már 5 bálából álló csoportok létrehozására képes változatokkal is kiegészült a kínálat. Mivel ezek a bálák még nagy tömeggel és hatalmas bálamérettel rendelkeztek, a rakodásuk csak egyenként történt, de így is meggyorsította a rakodást, és csökkentette a ráfordított időt. Napjainkra az ilyen konstrukciójú, utólag a bálázóhoz kapcsolható bálagyűjtőkocsikból a tengerentúlon hatalmasra nőtt a kínálat, nagyon sok gyártó foglalkozik ilyen kiegészítő gyűjtőegységek fejlesztésével és gyártásával.

Európában is a műveletkapcsolás felé tolódnak az igények

Tisztán európai fejlesztésű szögletes nagybálázónál először a 80-as évek közepén volt rá példa, hogy a bálázást és a bálagyűjtést egy menetben végezte bálázó. Az 1986-ban bemutatott Welger Delta 5000 szögletes nagybálázónál láttunk erre először példát (melyből a 80-as évek végén hazánkban is szép számmal munkába állt). Ennél a konstrukciónál viszont a bálázóba volt integrálva a bálagyűjtő egység is, amely függőlegesen 2-3-as csoportokba gyűjtve helyezte a bálákat a talajra. A bálázónak már a méretén is látszott, hogy az automatikus működésű bálagyűjtőt a bálaformázó csatorna után építették be.

 


Az európai modellek közül először, a 80-as évek közepén bemutatott, Welger Delta 5000 nagybálázó volt képes a bálázással egy menetben bálagyűjtésére, és csoportos ürítésre – fotó: mediatum.ub.tum.de


A Krone BaleCollect bálagyűjtő, bálaterelő karjainak mozgási irányai – fotó: landmaschinen.krone.de


A bálák egy vonalba rendezése kettes, illetve hármas csoportokban, a Krone BaleCollect bálagyűjtővel – fotó: landmaschinen.krone.de

 

Az egyik legnagyobb európai szögletes nagybálázógyártó, a KRONE három éve dobta piacra a Big-Pack szögletes nagybálázóihoz kapcsolható BaleCollect bálagyűjtőkocsiját. A konstrukció a fentebb már említett tengerentúli fejlesztésekhez hasonlóan vízszintesen, egymás mellé gyűjti a bálákat, de jóval kifinomultabb bálagyűjtő, mint az amerikai versenytársai. Szintén a korábban már említett hidraulikus működtetésű, oldalra toló karral mozgatja a bálákat, de ez a konstrukció a mai kor követelményeinek megfelelően már vezérlésben és a bálák ürítése szempontjából is sokkal korszerűbb.

A bálagyűjtő működése CCI 1200 színes kijelzős terminálon keresztül folyamatosan nyomon követhető, de kamerarendszer segítségével külön monitoron kontrollálható. A bálázó ürítése a fentebb már ismertetett asztalbillentéses megoldás helyett egy, keresztben a gyűjtőasztal teljes szélességben végighúzódó, hidraulikusan mozgatott letolókar segítségével tolja hátrafelé az összegyűjtött bálákat, amelyek görgővel kiegészített, rövid lejtős rámpán keresztül csúsznak le a talajra. Így garantáltan egyszerre érkeznek a felszínre, és nem áll fenn annak a veszélye, amit a billentéses verziónál esetleg tapasztalhatunk, hogy valamelyik bála a talajra csúszás közben az eltérő súrlódási ellenállások miatt késve érkezzen, és lemaradjon a bálacsoport többi tagjától. A bálagyűjtővel két-, három- vagy akár négydarabos csoportokba gyűjthető a bálázóból érkező szögletes nagybála. A KRONE bálagyűjtőjéhez hasonló működési elvet követ a CASE IH idén, a tengerentúlon bemutatott AC5150 típusú bálagyűjtőkocsija, mely a CASE IH LB szögletes nagybálázó szériához kapcsolható. Ennél a konstrukciónál viszont lehetőség van 5 darab szögletes nagybála egymás mellé gyűjtésére. Itt is variálhatjuk a bálaelosztást, ha 5-nél kevesebb bálát gyűjtünk egy csoportba. Sajnos egyelőre az Európában kínált LB szögletes nagybálázó szériájához még nem elérhető ez a bálagyűjtő.

Függőleges bálacsoportokba rendező, bálázóhoz kapcsolható bálagyűjtők

Egy-két európai gyártó a bálákat függőlegesen egymásra pakolva csoportosító bálagyűjtőt kínál a szögletes nagybálázójához. A hazánkban is többször bemutatott QUADRO PAC V (5) bálázóhoz kapcsolható, függőleges bálagyűjtőt a 90-es években a CLAAS saját bálagyűjtőként is elérhetővé tette a QUADRANT szériához, jelenleg pedig önállóan, a német TST Technische Systeme GmbH. gyártja és kínálja. Teljesen vontatott kialakítású, így távolabb van a bálacsatornától, és hosszabb görgősoron érkezik a bála a gyűjtőbe. A bálák megfogását és emelését kétoldalról hidraulikusan mozgatott bálamegfogó mechanizmus végzi, ez rögzíti és emeli fel a bálákat annyira, hogy a következő érkező bála alá tudjon érkezni a megemeltnek. Az emelt bálát ráhelyezi az alatta lévőre, és az emelő rendszer visszatér az kiindulási helyzetébe, majd a legalsó bálát megfogva ismét végrehajtja az emelést, illetve a ráhelyezést az újonnan érkezett bálára, mindaddig, amíg a kívánt számú, függőleges bálacsoport létre nem jön. Amikor a kívánt darabszámú bálacsoport létrejött, az automatika kioldja a hátsó zárókeretet, a hátsó hidraulikusan nyitható határoló ajtó kinyílik, és a görgős rámpa hátsóvégét leeresztve kigurul a talajra. Bonyolult gép és komoly hidraulikus kiszolgálást igényel, viszont bálaméretben igen univerzális. Szélességben 120135 cm, míg magasságban 70-150 cm, bálahosszban pedig 1,8-2,5 méter méretű bálákat képes kezelni, és mérettől függően maximum 4-5 darabos csoportokat képes készíteni.

 


A CASE IH AC 5150 bálagyűjtő a gyártó tengerentúli kínálatának része – fotó: caseih.com


A CASE IH AC 5150 bálagyűjtő is vízszintes sorban rendezi csoportokba a bálákat, maximum 5 darabot – fotó: caseih.com


A QUADRO PAC V európai gyártású vontatott, függőleges rendszerű bálagyűjtő – fotó: CLAAS prospektus


A QUADRO PAC V bálagyűjtő mérettől függően maximum 4-5 bálát képes egy csoportba rendezni – fotó: CLAAS prospektus


A New Holland BB9040 szögletes nagybálázó, bálagyűjtővel kiegészítve – fotó: CNH

A CLAAS QUADRANT 4000 szögletes nagybálázó, DUO PACK bálagyűjtővel – fotó: claas.de

 

A New Holland BB 9040 (korábbi típusjelzései: Fiatagri-Hesston 4600, New Holland D 710, illetve BB 920) kompakt, szögletes nagybálázó bálagyűjtője a fentinél jóval egyszerűbb felépítésű és működésű. A bálák párba gyűjtését a bálázó bálacsatornája végéhez rögzített, két bála egybegyűjtésére alkalmas bálagyűjtő végzi. A CLAAS, a QUADRANT 4000 típusú bálázójához kínál szintén hasonló működésű, kétbálás, DUO PACK elnevezésű, egyszerű bálagyűjtőt. Korábban ez a modell a QUADRANT 1150 típushoz is elérhető volt már. A rakás 80 cm széles és 100 cm magas, közvetlenül lehet szállítókocsira rakodni.

Itthon leginkább a takarmánykiosztó-, bálabontó- és szervestrágyaszóró-gépeiről ismert olasz SuperTino SR612, -712 kompakt szögletes nagybálázója már önmagában, mint konstrukció sem számít egy hétköznapi modellnek, hiszen a bálacsatorna teljesen vízszintes helyzetben van. Viszont a hozzá rendelhető gyári kiegészítő bálagyűjtő sem hétköznapi módon kapcsolódik a bálázóhoz. A mérnökök nem sokat teketóriáztak, fixen rögzítették a bálacsatorna végéhez, és lényegében a levegőben alátámasztás nélkül van a 120×70 cm keresztmetszetű bálákból álló, 2-es bálacsoportokat létrehozó hidraulikus működtetésű bálagyűjtőegység. Ha valaki esetleg Rostselmash márkanév alatt, Tukan Max 1260, illetve 1270 típusjelzéssel találkozik a neten ezzel a bálázóval, az nem a véletlen műve. A nagy orosz gépgyártó konszern belpiacra gyártja, licenc alapján ezt a szériát.

Az összhang és a hatékonyság fokozása a logisztika többi tagjával

A legjobban akkor tudjuk a bálagyűjtőkkel végzett munka hatékonyságát tovább növelni, ha a szállítójárművek megrakodását végző rakodógépet, a bálacsoportok méretéhez és elrendezéséhez igazodó bálamegfogó villával tudjuk felszerelni. Néhány esetben maga a bálagyűjtő gyártó kínál a különböző méretű bálacsoportokhoz alkalmazható bálamegfogó villákat, amellyel egyben mozgatható és rakodható a létrehozott bálacsoport. A rakodógépgyártók kínálatában is vannak ilyen munkaeszközök, de más erre szakosodott gyártók is kínálnak különböző bálaméretekhez igazítható bálacsoport-fogóvillákat. Másik fontos szempont a technológia összeállításánál, hogy a szállításhoz megfelelően nagy kapacitású, mindkét oldalról jól rakodható bálaszállító járműveket használjunk. A bálázó+bálagyűjtővel kialakított bálázási-bálakezelési technológiával jelentősen csökkenthetjük a bálázás, bálagyűjtés, rakodás és elszállítás munkamenetszámát, költségeit, illetve a ráfordított üzemidőt. Megkímélhetjük a talajunkat a több munkamenet okozta káros talajnyomástól.

 


SuperTino SR- 712/Rostselmash Tukan Max 1270 szögletes nagybálázó bálagyűjtője – fotó: rostselmash.com

A rakodógépgyártók kínálatában is elérhetők, a bálák csoportos megfogására alkalmas munkaeszközök – fotó: claas.de


A szállításhoz megfelelően nagy kapacitású bálaszállító járműveket használjunk – fotó: valtra.com

Farkas Imre