fbpx

A McConnel Robocut a motoros eszközök tesztjében

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 04.

Meredek, bozótos területen kellett a Robocut modellnek megmutatnia, hogy mire képes, és ez nem kevés…

Meredek, veszélyes, növényzettel erősen benőtt terep? Pontosan ilyenre való a McConnel Robocut, amelyet egy 40 lóerős, háromhengeres Isuzu szívódízel motor hajt meg. Lökettérfogata 1 600 cm3, és nagyon nagy nyomatékkal rendelkezik.

Az erdészeti mulcsozó csak akkor éri el teljesítőképessége határát, ha érzéketlenül bánunk vele, vagy adottságaival visszaélve talajművelő eszközként próbáljuk használni. Természetesen felhasználóként kívánhatnánk még nagyobb teljesítményt, ezért azonban nagyobb gépmérettel és főleg nagyobb súllyal kellene fizetnünk. Emiatt meg vagyunk róla győződve, hogy a McConnel itt pontosan a megfelelő szegmensben mozog. Négy hidraulikaszivattyú látja el olajjal a hajtásláncot, valamint a rászerelhető munkaeszközöket és a kiegészítő funkciókat. Zárt Load-Sensing rendszerről van szó. Egyébként a McConnel lemond a műszakilag nagy ráfordítással járó megoldásokról, illetve a sok elektronikáról a robusztus kivitel javára.

Balról jobbra és lefelé: a mi gépünkön gumihevederek voltak, amelyek megnövelt AS-profillal rendelkeztek. A munkaeszközök hajtása hidrosztatikus, a rögzítés csavarozással egy kapcsolótárcsához történik. Zsír befecskendezésével a lánc megfeszíthető

A domboldalon való használhatóságát egy trapéz alakú olajteknő biztosítja. A konkurencia modelljeivel ellentétben a motoros egység nem fordítható el, ami nagyobb borulás elleni stabilitást eredményez. Gyakorlati tesztünk során először egy Y-késes mulcsozó fűnyíró adapterrel dolgoztunk. A tavalyi füvet nagyon jól levágta, és tiszta vágásképet adott, az egyéves bodzahajtásokkal azonban már nem bírt. Ezért tettük fel utána a mozgó késes erdészeti mulcsozót, amelynek munkaszélessége 1 300 mm. Ez már igazi univerzális fegyvernek bizonyult. Füves területen messze a kielégítő szint felett teljesít, és a karvastagságú törzsekkel vagy tuskókkal is elbánik. Az eredményes munka feltétele a jól átgondolt haladási mód. Adott esetben előfordulhat, hogy zárt mulcsozófedéllel hátramenetet kell használni. Nagy lelkesedést váltott ki belőlünk az Autec távirányító, amivel pontosabban lehet dolgozni. Mivel a gumihevederek közvetlenül reagálnak, az irányításhoz a gyakorlatban többnyire egy forgó potenciométer gomb használható, mi is ezt alkalmaztuk. Ergonómiai szempontból ez nem a legtökéletesebb, talán a McConnel, vagy a beszállítók találnak majd jobb megoldást. Szériakivitelben a Robocut gumihevederekkel rendelkezik, amelyek a mini kotrógépekéhez hasonlók. Alternatív megoldásként fém mászóvassal és tüskékkel felszerelt lánc kapható. A mi tesztgépünk erős szántóföldi traktorokra jellemző profilú hevederrel volt ellátva, amellyel remekül elboldogultunk. Ez nagy vonóerőt és oldalstabilitást biztosít, kevés kopással és talajkárosítással.

Terepen a gép kitűnő menettulajdonságokkal rendelkezik. A McConnel szerint a maximális emelkedési képesség és a billenési szög 55 fok, a rézsűszög 38 fok. Ez azonban csak elmélet. A Robocut gyakorlatilag oda is eljut, ahová az ember egytengelyes géppel vagy motoros fűkaszával már nem megy. A rászerelhető munkaeszközök választéka széles. Egy fix késes erdészeti mulcsozó még rendelkezésünkre állt volna. A tény miatt, miszerint az átcserélése mintegy 15 percig tart – stabilitási okokból nem hárompont függesztést vagy gyorscserélő rendszert használnak, hanem erős csavarokkal dolgoznak – ezt egyáltalán nem próbáltuk ki. Ezenkívül kapható hozzá hómaró, rendképző, árokásó, valamint tuskómaró és még sok egyéb.

A tartozékok közül érdemes például a lámpákat, vagy a védőkengyelt megemlíteni. A forgatható ventilátor szériatartozék.

CÍMKÉK