fbpx

Megérkezett az új Ram-1500 az európai piacra

Írta: Farkas Imre - 2024 október 17.

A Ram Trucks bemutatta Európában az új Ram 1500-at, amely olyan kulcsfontosságú fejlesztésekkel rendelkezik, amelyek kompromisszumok nélküli mércévé teszik a tartósság, a fejlett technológia, a biztonság és a hatékonyság terén. Az új terepjáró az új 3,0 literes Hurricane Twin-turbo motorcsaláddal nagyobb teljesítményt és üzemanyag-hatékonyságot kínál ügyfeleinek.

„A Ram termékek fejlesztése szorosan igazodik az európai vásárlók változó igényeihez. Független gondolkodók, akik a „Ram Life”-t keresik – egy teherautó-vezérelt életstílust, amely megtestesíti az amerikai szellemet, miközben kivételes kényelmet, kényelmet és képességeket biztosít” – mondja Eric Laforge, a Ram, Dodge és Jeep a Kiterjesztett Európaért vezetője. „Az egyetlen, kizárólag teherautóknak szánt márkaként a Ram ezeket az igényeket elégíti ki az új Ram 1500-zal, amely számos fejlesztéssel büszkélkedhet, amelyek öt pillérünk köré összpontosulnak: hatékonyság, képesség, technológia, kényelem és prémium.”

A Ram a harmadik legnagyobb volumenű márka az Egyesült Államokban, a Ram 1500 élén, és a 2024-es JD Power US Initial Quality Study-ban minden márkát felülmúlt, és továbbra is az egyetlen teherautó-exkluzív márka, amely elérte ezt a megkülönböztetést. Európában a Ram kulcsszerepet játszik a teljes méretű pickuppiac alakításában, összesen 8000 darabbal vezeti a szegmenst.

Ram-1500 Rebel
Megtestesíti az amerikai szellemet, miközben kivételes kényelmet és képességeket biztosít

Új Hurricane motorcsalád: kiváló teljesítmény és hatékonyság

Az új Ram 1500 az új 3,0 literes Hurricane és a 3,0 literes Hurricane High Output teljesítményt kínálja az ICE technológia következő fejlesztéseként, amely standardabb teljesítményt, nagyobb teljesítményt és jobb üzemanyag-hatékonyságot biztosít.

Ez a motorcsalád üzemanyag-takarékosságot és kevesebb károsanyag-kibocsátást biztosít, miközben több lóerőt és nyomatékot termel, mint a szegmens többi szívó V-8-as és megnövelt hathengeres motorja.

A 3,0 literes Hurricane 420 lóerőt és 636 Nm forgatónyomatékot ad le, a hatékonyságra és a versenyképes teljesítményre összpontosítva. Azoknak az ügyfeleknek, akik a teljesítményre szeretnének összpontosítani anélkül, hogy a hatékonyságot veszélyeztetnék, a 3,0 literes Hurricane High Output névleges teljesítménye 540 LE és 706 Nm nyomatéka.

A Hurricane motor mély szoknyás öntött alumínium blokkból készült, szerkezeti alumíniumötvözet olajteknővel. Ez az eddigi legkeményebb Ram motor, keresztcsavarozott acél főcsapágyfedelekkel, amelyek rögzítik a kovácsolt acél főtengelyt és az összekötő rudakat. A motorblokkot a gyártás során a fedéllemezen csiszolják, hogy optimalizálják a hengerfurat alakját, és így javítsák az üzemanyag-hatékonyságot.

Hurricane motor
A Hurricane motor mély szoknyás öntött alumínium blokkból készült,
szerkezeti alumíniumötvözet olajteknővel

A legmodernebb technológiákat alkalmazták egy alacsonyabb károsanyag-kibocsátású és nagy teljesítményű motor kifejlesztéséhez, beleértve:

  • Két alacsony tehetetlenségi nyomatékú, nagy áramlású turbófeltöltő, amelyek három-három henger táplálására optimalizáltak, javítva a fojtószelep reakcióját és az általános teljesítményt;
  • plazma transzfer huzal ív (permetező furat) bevonat a henger furataiban az ultravékony, alacsony súrlódású kopófelület érdekében;
  • nagynyomású (5075 psi/350 bar) közvetlen üzemanyag-befecskendezés;
  • motorra szerelt víz-levegő töltőhűtő dedikált hűtőkörrel.

Az új Ram 1500 sorozat egy harmadik motort is tartalmaz, a 3,6 literes Pentastar V-6-ot eTorque mild hibrid technológiával, amely 305 LE-t és 364 Nm nyomatékot ad le. Mindhárom kínált motoropcióhoz egy nyolcfokozatú TorqueFlite automata sebességváltó tartozik, amely optimalizálja a sima váltást az üzemanyag-fogyasztás, a teljesítmény és a vezethetőség érdekében.

Páratlan képességek: maximális vontatás, terepjáró teljesítmény és kategória-exkluzív tulajdonságok

Az új Ram 1500 vontatási kapacitása még a motorcserével is az európai maximumon, 3,5 tonnán marad. A vontatórendszer segít a vezetőknek magabiztosabban felakasztani, tolatni, és uralni az utat. Az új funkciók közé tartozik a Trailer Hitch Assist, amely lehetővé teszi a jármű számára, hogy egy vonalba kormányozza magát az utánfutó nyelvével, miközben a vezető megtartja a fékek és a gáz vezérlését, valamint a dinamikus rácsvonalakkal ellátott pótkocsi hátrameneti vezérlés, amely hátramenetben az érintőképernyőn az utánfutó előre jelzett pályája dinamikus rácsvonalakkal kiemelve.

Ram 1500 csomagtér ajtó
Gyorsan hozzáférhet a teherautó rakteréhez a 60/40 arányban osztott, többfunkciós csomagtérajtónak köszönhetően

Az új Ram 1500 1 tonnás hasznos teherbírása megkönnyíti a felszerelések és anyagok szállítását. Az ügyfelek a kategória egyik legnagyobb, 2,2 négyzetméteres rakterét vehetik igénybe. Gyorsan hozzáférhet a teherautó rakteréhez a rendelkezésre álló többfunkciós csomagtérajtónak köszönhetően, amely 60/40 arányban osztott, kétoldalt csuklós ajtókból áll, így bőséges teret biztosít a be- és kirakodáshoz. Opcionálisan választható az elektromosan nyitható csomagtérajtó is, amely a kulcstartón, a felső konzolon vagy a csomagtérajtó oldalán található gombon keresztül automatikusan nyitja és zárja a csomagtérajtót. Az osztályban exkluzív szolgáltatás a RamBox® Cargo Management System, egy további külső tárolóhely megvilágítással és 115 voltos konnektorral. A 2 kW-os fedélzeti inverternek köszönhetően az ügyfelek olyan elemeket is táplálhatnak, mint a lámpák, televíziók, ventilátorok és szerszámok a teherautó ágyában található két fedett aljzaton keresztül.

A robusztus vontatási képességeken túl az új Ram 1500 öt választható vezetési módot kínál ügyfeleinek a teljesítmény optimalizálása érdekében: Normál, Vontatás, Havas, Sport és Off-Road. A járművet úgy tervezték, hogy a legnehezebb terepen is meghódítsa. Speciális szögkialakítása biztosítja a teherautó terepjáró teljesítményét a 4WD-rendszeren kívül, részmunkaidős, igény szerinti és teljes munkaidős váltódobozokkal, így a vezető kényelmét és szükség esetén fokozott tapadást biztosít.

Ram 1500 Rebel
A masszív vonzerővel rendelkező Ram 1500 Rebel megnövelt terepszemléleti, indulási és áttörési szögekkel rendelkezik

Az új Ram 1500 család két dedikált burkolatot tartalmaz az off-road szerelmeseinek. A masszív vonzerővel rendelkező Ram 1500 Rebel megnövelt terepszemléleti, indulási és áttörési szögekkel rendelkezik, köszönhetően az 1 hüvelykkel megemelt menetmagasságnak (négy sarkos légrugózás) és 33 hüvelykes terep gumiabroncsainak köszönhetően. A Rebel további egyedi jellemzői közé tartozik a Select-Speed ​​Control, a csúszólemezek és a Bilstein első és hátsó lengéscsillapítók.

A vadonatúj Ram 1500 RHO a terepjáró képességek következő fejlesztése. Agresszív megjelenésével olyan jellemzőkkel büszkélkedhet, mint a nagy teljesítményű lengéscsillapítók, a kínálat többi tagjához képest több mint 40%-kal megnövelt hátsó kerékút, 2 hüvelykkel megemelt menetmagasság és 35 hüvelykes gumik.

Ram 1500 RHO
Az RHO olyan jellemzőkkel büszkélkedhet, mint a nagy teljesítményű lengéscsillapítók, a kínálat többi tagjához képest több mint 40%-kal megnövelt hátsó kerékút

Következő szintű technológia: fejlett csatlakoztathatóság és kategóriájában legjobb képernyő-lefedettség

A frissített modell technológiailag a valaha volt legfejlettebb Ram 1500, amely olyan élvonalbeli funkciókat biztosít, mint a fejlett Uconnect 5 rendszer. A rendszert fejlett elektromos architektúra erősíti, amely ötször gyorsabb működési sebességgel rendelkezik, mint az előző generációnál, több memóriával és villámgyorsan reagál az érintőképernyős bevitelre, mindössze 0,05 másodperc alatt.

Az új Ram 1500 kategóriájában a legjobb a képernyő lefedettsége tekintetében, több mint 50 hüvelykes kombinált digitális kijelzővel és több mint 24 hüvelykes kombinált érintőképernyővel. Egy továbbfejlesztett, 12 hüvelykes, vagy új, 14,5 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik, amely osztott képernyős képességgel rendelkezik, hogy egyidejűleg két alkalmazást tudjon kezelni. Mindkét érintőképernyő Full Array Local Dimming technológiát használ, amely nagyobb kontrasztarányt tesz lehetővé, mint a hagyományos széleken megvilágított képernyő.

10,25 hüvelykes utasképernyő a szegmenselső, amely másodpilóta, szórakoztatás és a jármű külső kameráinak áttekintését kínálja, míg a 12,3 hüvelykes digitális műszercsoport közel két tucat menüt mutat.

Ezenkívül egy teljesen digitális visszapillantó tükör is rendelhető, amely valós idejű képeket biztosít a hátrafelé néző kamerából anélkül, hogy a D-oszlopok vagy a hátsó ülések akadályoznák. Az alatta lévő kapcsoló megnyomásával visszatér a hagyományos fényvisszaverő tükörhöz. 

Az új Ram 1500 egy 10 hüvelykes, színes Head Up Display (HUD) kijelzővel is rendelkezik, amely több különböző tartalomterület egyidejű megjelenítésére konfigurálható, beleértve a sávelhagyást, a sávtartó asszisztenst, az adaptív sebességtartó automatikát, a részletes navigációt, aktuális sebesség, aktuális sebességfokozat és sebességkorlátozás. Minden HUD-beállítás személyre szabható és menthető az illesztőprogram-profilokban.

Ram 1500 telefontöltés
Kettős vezeték nélküli telefontöltés

A rendelkezésre álló, kategória-exkluzív kettős vezeték nélküli telefontöltés javítja az első utasok funkcionalitását, míg a csatlakozási portokat a könnyű felismerésre tervezték.

Ami a biztonságot illeti, az új Ram 1500 több mint 100 funkciót kínál. Az alapfunkciók közé tartozik a ParkView hátsó tolatókamera dinamikus rácsvonalakkal, az elektronikus menetstabilizáló (ESC) és a hat szabványos légzsák. Az elérhető funkciók közé tartozik a holttérfigyelő, az adaptív sebességtartó automatika, a készenléti fékezés és a teljes sebességű ütközésre figyelmeztető plusz.

További biztonsági és biztonsági funkciók közé tartozik a 360 fokos térhatású kamera, álmosságérzékelés, közlekedési tábla felismerés, visszapillantó tükörkamera CHMSL-fénnyel, csomagtérvilágítás, első parkolóérzékelők, automatikus távolsági és kanyarodási funkciójú ködlámpák, valamint esőérzékelő. ablaktörlők.

Ram 1500 hátsó tengely
Ötlengőkaros tömör hátsó tengely

Magasabb élmény: vezetési kényelem, prémium anyagok és kifinomult dizájn

Az új Ram 1500 kategóriaelső menet- és kezelhetőséget ér el a kettős keresztlengőkaros első felfüggesztés és az ötlengőkaros tömör hátsó tengely, valamint az opcionális, szegmens-exkluzív, aktív szintű tengely, négysarok légrugózás. A légrugós rendszer automatikusan vagy manuálisan vezérelhető konzolon vagy kulcstartóval. Öt magasságállítás állítható be a jobb terepvezetés érdekében, vagy a könnyebb be- és kiszállás, a rakomány rakodása és a légellenállás csökkentése érdekében az autópályákon.

A továbbfejlesztett akusztikának, a zajcsökkentésnek, a dönthető hátsó üléseknek és a kategóriájában elérhető legjobb hátsó lábtérnek köszönhetően a Ram 1500 fedélzetén az élet könnyebbé és kényelmesebbé válik. A beltér dizájnért csapat a prémium textúrákra, színekre és anyagokra összpontosított, hogy kiváló tartósságot és prémiumot biztosítson. Az autentikus és prémium anyagok közé tartoznak a szénszálas, fém és bőr elemek.

A külső dizájnt újragondolták egy kortárs megjelenéssel, amely közvetíti a Ram merész jelenlétét. Az új, nagyobb, előre dőlő hűtőrács hősies jelenlétet jelent, miközben a merészséget egy másik szintre emeli. Az ikonikus Ram hűtőrács hét egyedi értelmezésben érhető el, az adott díszítéstől függően, hogy a vásárlók széles skáláját szolgálja ki. Az új, kiemelkedő RAM-jelvényt felemelték, hogy növelje a jármű jelenlétét és büszkén nyilatkozzon.

Ram 1500 Tungsten
A Tungsten változatnál 22 hüvelykes alumínium kerekek, a karosszéria színű első burkolat és a karosszéria színes lökhárítók

A termékpaletta csúcsán a Tungsten díszítőelemek rendkívül prémium élményt nyújtanak vásárlói számára 24 irányban masszírozható első ülésekkel és kategóriája legerősebb audiorendszerével, az 1228 wattos Klipsch Reference Premiere audiorendszerrel 23 hangszóróval, köztük egy nagy teljesítményű 12 hüvelykes mélynyomó és két egy hüvelykes titán dóm magassugárzó. Az egyéb jellemzők, amelyek kiváló minőségű érzetet adnak a burkolatnak, közé tartozik a középkonzolon található Volfrám jelvény berakott fémbetűkkel és gyémánt recézéssel, amely a jármű azonosítószámát is megjeleníti, a 22 hüvelykes alumínium kerekek, a karosszéria színű első burkolat és a karosszéria színes lökhárítók.

Európában az új Ram 1500 először a Tradesman, Big Horn, Laramie, Rebel, Limited Tungsten és RHO kivitelben lesz elérhető, az ajánlott árak 62 000 eurótól kezdődnek (DETAX).

A Ram 1500 REV

A Ram ambiciózus tervei között szerepel, hogy 2025 harmadik negyedévéig piacra dobja Európa legjobb elektromos teherautóját. A teljesen elektromos, zéró emissziós Ram 1500 REV kategóriájában a legjobb hatótávolságot, vontatási és hasznos teherbírást kínálja majd a szegmens.

Az új, nagy szilárdságú acél STLA Frame architektúrára épülő, kifejezetten a teljes méretű elektromos járművekhez tervezett Ram 1500 REV 168 kWh-s akkumulátorcsomaggal rendelkezik, amely akár 563 km-es hatótávolsággal is rendelkezik. A fejlett 800 voltos egyenáramú zsírtöltéssel mindössze 10 perc alatt akár 177 km-es hatótávolságot is meg tud tenni. További jellemzők a 6,3 tonnás vontatási kapacitás, az 1,2 tonnás hasznos teher és a 425 literes kocsi.

Forrás: https://www.media.stellantis.com/