fbpx

Tökéletes vágási hossz bálaszilázskészítéshez

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 22.

Gyakoriak a viták a szilázs vágási hosszával kapcsolatban. A téma azonban fontos – az alapvető takarmányozáshatékonysági és állategészségügyi szempontjából is. Cikkünkben elemezzük a különböző szeletelési hosszúságok előnyeit és hátrányait, és azt, hogy ezek miként befolyásolhatják az etetés folyamatát.

bálázó
A hengeres bálázó mára a fűszilázskészítés egyik legnépszerűbb eszközévé vált

MILYEN VÁGÁSI HOSSZÚSÁG AZ IDEÁLIS?

A 2 cm és 5 cm közötti vágáshossz a legelőnyösebb fűszilázs esetén. Ennél a hossznál a cukornak szélesebb a kiszökési útja, és gyorsabban csökken a pH-érték is. A növényi sejtek ekkora hosszúság esetén nagyon jól emészthetők az állatok számára. A tejsavbaktériumok mobilizálódnak, és ennek eredményeként a tejsav gyorsabban fermentálódik.

A rövidre vágott siló vajsavtartalma alacsony, míg a hosszúra vágott takarmányban található vajsavérték ennek kétszerese. A jó tömörítés, a silótér ideális kihasználása, a kisebb veszteségek és az erjesztési stabilitás mind hatékonyabban elérhető rövidebb vágási hossz esetén. Ennek eredményeként a táplálékfelvétel is javul. Általános szabály, hogy minél szárazabb a betakarított fű, annál rövidebb a hossza. A rövid vágáshosszok jobban tarthatók szecskázóval, mint szeletelővel szerelt rendfelszedő kocsival. Hagyományos takarmányozási rendszerekkel a szilázs 2–4 cm hosszú, a szárazanyag-tartalomtól és a vegetációs időszaktól függően.

HOGYAN LEHET ELKERÜLNI A TAKARMÁNYVESZTESÉGET FŰSZILÁZS HASZNÁLATAKOR?

A hengeres bálázó mára a fűszilázskészítés egyik legnépszerűbb eszközévé vált. Alternatív megoldásként, ha nincs szeletelőrendszer a bálázóban, akkor a fűszilázst szecskázógéppel is felapríthatják. A vágási hossz jelentősen befolyásolja a takarmányfelvételt. A tehenek tejhozama csökkenhet annak ellenére is, hogy jó minőségű szilázzsal etetik őket. Ennek egyik oka az lehet, hogy a siló nem megfelelő hosszúságú, ezért a tehenek nem szeretik megenni, és elutasítják. A kiszámított adagban rejlő lehetőségeket így már nem használják ki.

A probléma megoldásának egyik módja a jó szervezés és előkészítés. Ekkor a tehenek szívesebben fogyasztanák a takarmányt, és kevésbé válogatnának. A magas takarmányfelvétel akkor garantált, ha a „hossz” tényezőt a kezdetektől beépítjük a silóláncba. Viszont fontos, hogy a takarmány ne legyen túl rövid (2 cm-nél kisebb), hogy a takarmányadag szerkezeti hatékonysága ne vesszen el. A tehenek alacsonyabb takarmányfelvétellel gyorsan reagálnak a szerkezet hiányára, ami a tej zsírtartalmának csökkenését okozza. A vonal későbbi szakaszában anyagcserezavarok is kialakulhatnak.

szeletelőegység
Tisztázni kell, hogy milyen a bálázó szeletelőegysége, illetve milyen vágási hosszúságot képes garantáltan biztosítani – fotó: goeweil.com

HOGYAN LEHET EGYENLŐ VÁGÁSI HOSSZT ELÉRNI?

Bárhogy is néz ki a szilázskészítési technológiai lánc, fontos az előzetes kommunikáció. Ennek során tisztázni kell, hogy milyen a bálázó szeletelőegysége, illetve milyen vágási hosszúságot képes garantáltan biztosítani. Ha nincs vágóegység, akkor a szilázskészítéshez, a fű betakarításához szecskázógépet kell használni. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy sok gép csak a pengék felével szerelhető fel. Ha a kívánt hossz 4 cm, akkor a gépet 2 cm-re kell beállítani, ha csak a pengék felét használjuk. Ez gyakran ismeretlen tény, ami végső soron a szilázs hosszának megduplázódásához és a takarmányfelvétel rosszabbodásához vezet. A vágáshossznak mindig meg kell felelnie a szárazanyag-tartalomnak és a terméshozamnak.

FOLYAMATOS ELLENŐRZÉS

A beérkező silótermést a betakarítás során rendszeresen ellenőrizni kell shaker boxszal. Csak így lehet meghatározni a pontos hosszt. A módszert az 1990-es évek eleje óta alkalmazzák az USA-ban, Európában viszont kevésbé ismert eljárás, pedig óriási hatása van. A shaker boxot egy fadeszkára kell helyezni, és a munkafolyamat során mindig ugyanannak a személynek kell kezelnie, különben az eredmények pontatlanok lesznek.

Shakerbos
A beérkező silótermést a betakarítás során rendszeresen ellenőrizni kell shaker boxszal
– fotó: goeweil.com

Körülbelül 100 g-ot kimérünk, és 2–10-szer összerázzuk. A box három, különböző lyukakkal ellátott, egymásra helyezett szekciója mutatja meg a rázás befejeztével a vágáshosszúság eloszlásának arányát. A minta 30–50%-ának a felső szekcióban kell lennie, a többinek pedig a közepén vagy alul, hogy az eredmény ideális legyen. A nagyobb arány nem lenne hatékony, és a tehenek takarmányfelvétel tekintetében szelektívebbé válnának. Az eredmény akkor is változhat, ha a siló túl nedves. A szemcsék eloszlása nagymértékben változhat az egyes fűszilázsok között, ezért a termést nem szabad csak szabad szemmel értékelni.

Forrás: goeweil.com

Összeállította: Farkas Imre