fbpx

Megdobta az öntözőgép-eladásokat a klímaváltozás

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 10.

Tovább lassít a mezőgéppiac, de van, amiből több kelt el: kombájnból, vető- és permetezőgépekből sokkal kevesebbet, adapterből, öntöző- és szárzúzó gépből sokkal többet adtak el. De azért így is szomorú, hogy 2017 óta nem volt ilyen gyenge az első félévi eladások statisztikája.

Fele annyit sem vásároltunk idén

Bár a 2022-es és 2023-as év hatalmas növekedést hozott – elsősorban az Európai Unió banki és állami hitelprogramok révén – a mezőgazdasági gépek eladásában. Míg 2022-ben 486 milliárd forintot produkált a szektor, addig 2023-ban már csak 368 milliárdot – persze ezek a számok is magasabbak, mint a 2021-es 250 milliárd. Az Agrárágazat cikke szerint míg az európai pályázatok futottak és érkeztek az EU-s pénzek, addig a gazdák-gazdaságok a pályázati kiírásoknak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően 3–5 évre előre tervezhették gépberuházásaikat. 2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépértékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges – teszi hozzá az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) –, miután az EU-támogatások elmaradása, a banki és állami programok kifutása mellett a terményárak, az aszályos terméskiesés is része a vásárlási hajlandóság csökkenésének.

öntözőgép
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A 2024-es esztendő az AKI előrejelzése szerint ugyancsak a várakozás éve lesz, amiből banki hitelakciók, lízingalternatívák és új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a piacot.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások egyébként szűk 90 milliárdért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, alkatrészeket idén júniusig. Ez fele annyi, 49 százalékkal marad el az egy évvel korábbi féléves forgalomtól.

A legnagyobb mértékű visszaesés a gabonakombájnok és vetőgépek piacát érintette, ahol 73-64 százalékkal kevesebb az eladás. Jelentősen nőtt a szárzúzók, rézsűkaszák eladása, 65 százalékkal több öntözőgépet vettek a gazdaságok, és elég jól tartotta magát a kultivátorok, rakodók szegmense. (Részletes elemzésünket a napokban közöljük.)