fbpx

Aratás, bálázás és egy kis vízibiciklizés is…

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 szeptember 02.

Második alkalommal rendezte meg az AXIÁL Kft. az „AXIÁL GaboNap” elnevezésű aratási eseményét, ahol elsősorban a média és a finanszírozással foglalkozó partnerek képviselőit látták vendégül. A rendezvényen az év csúcspontját jelentő betakarítási munkálatok kerültek a középpontba, és minden gépet – természetesen tesztpilóták segítségével – ki is próbálhattunk.

A helyszínt a Dunaszekcsőn tevékenykedő Duna Gyöngye 2000 Mg. Zrt. biztosította, festői környezetben. Öt állomás várt a csapatokra: kombájn-karbantartási és drónpálya, aratási állomás, traktoros ügyességi pálya, bálapakolási pálya és, „levezetésként”, a gyönyörű üzemi tavon vízibiciklizés adta a program gerincét.

Mi az első állomáson a kombájnok karbantartásával és a drónvezetés rejtelmeivel ismerkedtünk meg. Kicserélhettünk egy rugós motollafogat, ellenőrizhettük a motor- és hidraulikaolaj-szinteket, a zsírzási pontokat. A drónok kipróbálása során egy ötrészes akadálypályán kellett egy korszerű drónt átvezetni; talán nem meglepő módon a legfiatalabbaknak sikerült a legjobban ez utóbbi feladat.

A második állomás a mi csapatunknak a betakarítás volt – itt az AXIÁL Kft. legfontosabb CLAAS betakarítógépei: LEXION, LEXION MONTANA, TRION – és a különböző CLAAS traktorok, HORSCH átrakókocsi – bődületes kapacitással –, valamint Oehler és Romsan pótkocsik segítették a munkánkat. A tervekben a betakarítás teljesítésénél még árpa szerepelt, de az időjárás átírta a programot: repcét kellett aratni. Gyorsan el lehetett felejteni a gyermekkori SZK kombájnokkal kapcsolatos emlékeket: klimatizált, tiszta, tágas fülkében, a tesztpilóta segítségével mindent gyorsan beállítva sikerült a feladatot elvégezni. A technika tényleg mindent kontrollált, az automata kormányzás tette a dolgát, és jó volt érzékelni a kiszolgálócsapattal is a szuper összhangot – akkor ért oda az átrakókocsi, amikor szerettük volna, és nagy élmény volt látni, hogy a betakarított magok milyen félelmetes tempóban ürülnek a kombájnból. A gépkezelővel beszélgetve sajnos kiderült, hogy bármilyen jó is a munkakörnyezet, ebben a régióban sem egyszerű munkaerőt találni ezekre a szuper gépekre sem.

A következő helyszín a traktoros ügyességi pálya volt. Ezen a CLAAS AXION gumikerekes és gumihevederes, illetve az új XERION 12.650-es gumihevederes traktort lehetett kipróbálni. A gumikerekes AXION is kezes bárányként dolgozott az irányításunkkal. A negyedik állomás számunkra a szögletes nagybálák összegyűjtése volt. Ennél a pontnál izgalmas volt megismerkedni a CLAAS ARION-hoz kapcsolt Arcusin Forstack bálacsoportosító kocsival. Kis gyakorlás után már könnyen ment a három bála egymásra pakolása ezzel a szuper új géppel – nem mondhattuk, hogy nincs látszatja a munkánknak! Akinek még belefért az idejébe, az egy Schäffer gumikerekes, derékcsuklós rakodóval is pakolászhatta a körbálákat, vagy akár CLAAS ARION-ra szerelt traktoros homlokrakodó munkaeszközzel is dolgozhatott a bálák között.

Az utolsó feladat a vízibiciklizés volt a tavon – a hobbi vitorlázó axiálos kolléganő segítségével ezt az akadálypályát is sikerrel teljesítettük.