fbpx

A John Deere egyrotoros technológiája garantálja a kiváló minőséget

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 február 01.

A dunántúli dombvidéken gazdálkodó Ferkócza család közel két évtizede köteleződött el a John Deere mellett – azóta kizárólag ilyen márkájú erőgépeket és kombájnokat vásárolnak. Hosszú évek óta HillMaster lejtéskiegyenlítéssel rendelik a betakarítógépeiket, ami hatékonyabbá, precízebbé teszi a munkájukat. És már az egyrotoros technológia előnyeit is megtapasztalták.

A Zala vármegyei Fakospuszta környékén gazdálkodó Ferkócza család mintegy 1200 hektár területen végez szántóföldi növénytermesztést, és erőgépek, kombájnok tekintetében közel két évtizeddel ezelőtt a John Deere-ra és annak forgalmazójára, a KITE Zrt.-re tették voksukat. A beszélgetésünk a jelenlegi kombájnjaikra fókuszált, de Ferkócza Jánost mindenekelőtt arra kértem, mondja el, hogyan érték el ezt a tekintélyes birtokméretet, és hogyan indult a vállalkozásuk.

– 1993-ban feleségemmel 40 hektár körüli – jellemzően bérelt – területen kezdtünk szántóföldi növénytermesztésbe két alkalmazottal, és megvásároltuk az akkor még igen rossz állapotban lévő telephelyünket. A lehetőségeket mindig igyekeztük kihasználni, így jutottunk el a jelenlegi 1200 hektáros birtokméretre, amelynek jelentős része saját tulajdon. Jellemzően konvencionális szántóföldi növényeket termesztünk, de előállítunk napraforgó- és kalászosvetőmagot is. Igen heterogén talajviszonyok között dolgozunk – a futóhomoktól a legkötöttebb agyagig minden megtalálható itt.

Ferkócza János
Ferkócza János

A precíziós gazdálkodásba is belekezdtünk, a gépbeszerzéseink alkalmával ezt már évek óta figyelembe vesszük. A hozamtérképek és a talajmintavételek segítségével meghatároztuk a természónákat, és idén már ez alapján juttatjuk ki a műtrágyát az összes területünkön.

Már két fiunk is a vállalkozásunkban dolgozik, és bízom benne, hogy néhány év múlva átveszik a gazdaságot.

HA TRAKTOR VAGY KOMBÁJN, AKKOR KIZÁRÓLAG JOHN DEERE

– A telephelyükre érkezve csak zöld színű traktorokat és kombájnokat láttam…

– Amikor a termelőszövetkezetek által leselejtezett gépekkel elkezdtünk gazdálkodni, csak álmodozhattunk arról, hogy egyszer ilyen modern gépekkel dolgozunk. 2005-ben vásároltuk meg az első John Deere 8430-as traktorunkat a KITE Zrt.-től, ami óriási előrelépés volt számunkra. Azt követően döntöttük el, hogy a jövőben mindig ugyanazon gyártó traktorait és kombájnjait vásároljuk – mégpedig John Deere-t.

A gyártó mellett persze a KITE Zrt. stabil háttere is komoly érv. Megnyugtató érzés, hogy mindig számíthatunk rájuk, a segítségükre. Készségesek, kiváló az alkatrész- és szervizhátterük, szakembereik jól képzettek, felkészültek.

HILLMASTER – TÖKÉLETES MEGOLDÁS A ZALAI DOMBVIDÉKRE

– Jelenleg milyen kombájnnal dolgoznak?

– Már jó néhány éve a HillMaster lejtéskiegyenlítő rendszerrel szerelt John Deere betakarítógépeink vannak. A jelenlegi két S780-as kombájnunk ráadásul egyrotoros kialakítású – ezek közül a régebbit 4 évvel ezelőtt, a másikat pedig 2022 végén vásároltuk.

john deere betakarítógép kombájn traktor pótkocsi kukoricabetakarítás
Mióta a rotoros kombájnokkal dolgoznak, a vetőmagüzemben nem kell kirostálniuk a törtszemet a magokból

– Mennyire indokolt a területeiken a lejtéskiegyenlítő, és mennyire elégedettek a munkájával?

– Területeink 60%-a dombos, gyakran erősen dombos, így nagy segítségünkre van a HillMaster funkció, amelynek köszönhetően lejtős területen sem csökken a kombájn teljesítménye. Amikor még nem HillMaster-rendszerrel vásároltuk a kombájnjainkat, akkor sokszor kellett csökkentenünk a munkasebességet ahhoz, hogy alacsonyan tarthassuk a szemveszteséget. Nagyon fontos, hogy a John Deere lejtéskiegyenlítő rendszere nemcsak a rostaszerkezetet és a szelelőventillátort állítja, hanem a ferdefelhordótól kezdve, a szalmaszecskázóig az egész kombájntestet szintezi. Így a teljes terményáram úgy viselkedik, mintha a kombájn sík terepen dolgozna. Mivel a magtartály is mindig vízszintes marad, a lejtőkön is teljesen megtölthető. És persze a gépkezelő is sokkal komfortosabban érzi magát a domboldalon a vízszintes fülkében. A HillMaster tökéletes megoldás a lejtős területekre.

HATÉKONY ÉS KÍMÉLETESCSÉPLÉS

– Jelenlegi John Deere kombájnjaik egyrotoros felépítésűek. Korábban is ilyen technológiájú betakarítógépekkel arattak? Ha nem, akkor miért váltottak?

– Korábban szalmarázós kombájnjaink voltak. 4 évvel ezelőtt azért döntöttünk az egyrotoros technológia mellett, mert a vetőmag-előállítás miatt kiemelt jelentőségű a minőség és a rotoros technológia rendkívül kíméletes a szemekkel. Mióta rotoros kombájnokkal dolgozunk, a vetőmagüzemben nem kell kirostálnunk a törteszemet a magokból.

A 3 méter hosszú rotor beállítástól függően 5-7-szer fordul át, és mire a szalma átér a végére, a magokat kíméletesen kidörzsöli a kalászból. A hosszú rotornak köszönhetően ráadásul a nehezen csépelhető terményeket is – például nagy aszálykor, amikor be van száradva a szem a kalászba – könnyebben, hatékonyabban takaríthatjuk be.

ERGONOMIKUS KIALAKÍTÁS, TÖKÉLETES MUNKAKÖRNYEZET

– A fülke kényelme szempontjából hogyan értékelik az S780-ast?

– Az S-széria ergonomikus kialakítású fülkéjéből a nagyméretű ablakokon keresztül körbe kiváló rálátás nyílik a munkaterületre. A menetvezérlőkarja jól kézre áll, számos praktikus funkcióval ellátva, és a különböző nyomógombok elhelyezése is kiváló – tökéletesen kezelőre szabott a John Deere kabinja. És amennyiben több gépkezelő is dolgozik a kombájnnal, akkor egyénileg elmenthetik a CommandPRO hidrosztatikus vezérlőkar és a kijelző beállításait. Az S780-as esetében nemcsak a vezető, de az utas ülése is kiváló kényelmet biztosít. Emellett sok praktikus tárolóhely és egy 37 literes hűtőláda is megtalálható a fülkében.

Az ürítőcsiga végére szerelt kamera kiváló rálátást biztosít a szállítójárműre, egyszerűsíti az ürítést. Ráadásul a kamera képét vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbíthatjuk a pótkocsit húzó traktor fülkéjében található kijelzőre.

A JOHN DEERE MEGOLDÁSAI HOZZÁJÁRULNAK AZ EREDMÉNYES GAZDÁLKODÁSHOZ

– Megemlítene még néhány, a John Deere által nyújtott hasznos, praktikus megoldást?

– Mindenekelőtt a KITE Zrt. RTK-rendszerét hangsúlyoznám ki, ami nemcsak a gépkezelő feladatát könnyíti, de lényegesen hatékonyabbá, precízebbé teszi a munkavégzést.
Emellett a keresztirányú lejtés hátrányát a már említett HillMaster rendszer tökéletesen kiküszöböli, a hosszirányút pedig az Active Terrain Adjusment automatikus lejtőkompenzáció javítja. Az emelkedőn felfelé a rostákat automatikusan nyitottabbra állítja, miközben csökkenti a szelelőventilátor fordulatszámát, ezzel csökkentve a szemveszteséget – lejtőn lefelé pedig az ellenkezőjét teszi a rostaszekrény túlterhelésének elkerülése érdekében.

john deere kombájn betakarítógép kukorica aratás
A két S780-as kombájn közül a régebbit 4 évvel ezelőtt, a másikat pedig 2022 végén vásárolták

Nagyon jó megoldás a ProDrive hajtómű is, ami egy kéttartományban működő, fokozatmentes sebességváltó. A tartományok közötti kapcsolás automatikus és alig észrevehető. Ez a hajtómű közúti közlekedés során nagy menetsebességet biztosít, a szántóföldeken pedig nagyobb nyomaték leadására képes. Ráadásul a fokozatmentesen szabályozható sebességnek köszönhetően nagyobb területet kevesebb idő alatt képes learatni. A szemveszteséget igyekszünk 0,5% alatt tartani, ami gépterheléstől függ. A ProDrive hajtómű a számos kiváló tulajdonsága mellett arra is képes, hogy a beállított szemveszteségi érték pontos tartása érdekében változtatja a menetsebességet. Például egy víznyomásos résznél – ahol kisebb a hozam – növeli, erősebb állománynál pedig csökkenti. Ez szintén nagy segítség a kezelő számára.

A területeink miatt a kombájnjaink összkerékhajtásúak, ahol a mellső híd differenciálzárja akár a CommandArm konzolon lévő programozható gombbal is bekapcsolható.

Jól döntöttük, amikor a John Deere mellett tettük le a voksunkat, az elmúlt évtizedek alatt egyszer sem csalódtunk benne. És az egyrotoros technológiának is igen meggyőző a munkaminősége, csak ajánlani tudom más gazdaságok számára is.

Csomor Zsolt