fbpx

Az új Opel Movano az új nyolcfokozatú sebességváltóval mércét állít fel

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 12.

A dízelmotoros új Opel Movano változatokhoz újonnan kifejlesztett automata sebességváltó a legújabb Movano generáció egyik műszaki csúcsa is.

Ideális kombináció: erős turbódízelek és új nyolcfokozatú automata

A nyolcfokozatú automata sebességváltó az új Movanoban a 103 kW-os (140 LE) vagy a 132 kW-os (180 LE-s) 2,2 literes turbódízel motorral együtt kapható. Az új automata sebességváltónak köszönhetően a Movano rendkívül hatékony fogyasztása már 8,2 liter/100 kilométer.

Opel Movano
A nyolcfokozatú automata sebességváltó az új Movanoban a kétféle teljesítményű 2,2 literes turbódízel motorral együtt kapható

A magas hatásfok és az ebből adódó jelentős üzemanyag-fogyasztás és CO2 -kibocsátás megtakarításának több oka is van. Az új nyolcfokozatú automata sebességváltót kifejezetten nagy nyomatékra tervezték: akár 450 newtonméterig a 132 kW-os (180 LE) motorban. A hidraulikus vezérlésnek köszönhetően rövidebb váltási idők lehetségesek, ami pozitív hatással van az energiahatékonyságra és a vezetési kényelemre egyaránt. Emellett fejlesztések történtek a Movano karosszériáján, ami aerodinamikusabbá tette a járművet. Mindezek az intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy az új Movano szegmensvezetővé váljon az üzemanyag-hatékonyság és a CO2 -kibocsátás tekintetében, még dízelmotorokkal is.

Opel Movano
Fejlesztések történtek a Movano karosszériáján, ami aerodinamikusabbá tette a járművet

Széles választék: turbódízel, akkumulátoros-elektromos és hamarosan HIDROGÉN

Az Opel a kereskedelmi vásárlók számára minden felhasználói profilhoz kínál hajtásláncot – a hatékony turbódízeltől nyolcfokozatú automata sebességváltóval (különféle járműkonfigurációkban és karosszériákban kapható) az erőteljes Movano Electricig. Az akkumulátoros elektromos furgon legújabb generációja az első 200 kW (272 LE) villanymotorral és 410 newtonméteres nyomatékkal. Az új, 110 kWh-s akkumulátornak köszönhetően az új Movano Electric immár akár 420 kilométert is képes megtenni a WLTP 1 szerint töltés megállás nélkül, így hosszabb utakon is megbízható „igáslóvá” válik. Ez az első Opel, amely akár 150 kW egyenáramú egyenárammal is tölthető. Egy nyilvános gyorstöltő állomáson mindössze 55 perc alatt tölthető fel az akkumulátor kapacitásának 80 százalékára.

A nagy Opel LCV Movano HYDROGEN néven is elérhető lesz azok számára, akiknek nagy távolságokat kell megtenniük helyben károsanyag-kibocsátás nélkül, és gyorsan kell tankolniuk. A hidrogénüzemanyagcellás jármű hatótávolsága körülbelül 500 kilométer, és körülbelül öt perc alatt megtölthető hidrogénnel.

Forrás: https://www.media.stellantis.com/