fbpx

A Deutz AG átvette az MTU-Classic motorsorozat értékesítését

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 07.

A DEUTZ és a Rolls-Royce Power Systems divízió befejezte a különböző ipari motorok értékesítési és szerviztevékenységének átvételét a Daimler Trucktól. Az ügylet konkrétan az 5–16 literes lökettérfogat-osztályokba tartozó, legfeljebb 480 kW teljesítményű motorokra vonatkozik.

„A Rolls-Royce Power Systems értékesítési és szerviztevékenységének átvételével megtesszük a következő fontos lépést a modern belsőégésű motorokkal való üzletág további bővítése felé” – mondja a DEUTZ vezérigazgatója, dr. Sebastian C. Schulte. „Ez fontos építőelem a piac konszolidációjának aktív alakításában, és további mérföldkő a „Dual+” stratégiánk megvalósításában.”

A tranzakció lezárásával a DEUTZ átveszi az mtu Classic és az mtu motorsorozat értékesítését. Az 1000-től 1500-ig terjedő motorszéria, három Daimler teherautó-motorplatformon alapul. Ezek a dízelmotorok különféle önjáró mezőgazdasági és építőipari gépbe kerülnek beépítésre. A már korábban értékesített és beépített motorok szerviztevékenységei is az átvétel részét képezik, és egy átmeneti időszak után, várhatóan 2025. január 1-től kizárólag a DEUTZ által felhatalmazott partnerek végzik majd el.

MTU motorszéria
A tranzakció lezárásával a DEUTZ átveszi az mtu Classic és az mtu motorsorozat értékesítését

Az akvizíció a DEUTZ és a Daimler Truck tavaly megkötött együttműködését követi, melynek célja nehéz és közepes teljesítményű motorok (MDEG és HDEP platformok) fejlesztése, illetve forgalmazása a terepjáró szegmensben. A Rolls-Royce értékesítési és szerviztevékenységének megállapodás szerinti átvételével a DEUTZ ezentúl a korábbi együttműködéshez képest négy évvel korábban fogja piacra dobni ezeknek a motoroknak az off-highway változatait. 

„A motorplatformokhoz való lényegesen korábbi hozzáféréssel sokkal jobb átállási koncepciót tudunk kínálni meglévő és potenciális ügyfeleinknek. Tervezési biztonságot kap, mi pedig profitálunk a gyorsabb piacra jutásból” – magyarázza a DEUTZ CTO és CSO Dr.-Ing. Markus Müller.

A DEUTZ arra számít, hogy az ügylet további mintegy 300 millió eurós éves árbevételt generál, és az EBIT rátája meghaladja a csoport jelenlegi árrését. A motorportfólió vételára a magasabb kétszámjegyű millió eurós tartományba esik. Az értékesítési és szerviztevékenység átvételével a Rolls-Royce részleg több mint 50 alkalmazottja a DEUTZ-hoz költözik.

A „Dual+” stratégiájával a DEUTZ az optimalizált belsőégésű motorokra, a piacorientált zöld technológiákra, például a hidrogénüzemű belsőégésű motorokra és a szolgáltatási üzletág globális kiterjesztésére összpontosít.

Forrás: https://www.deutz.com/de