fbpx

Hiniker mulcsozó – menetszám csökkentés szárbetakarításnál

Írta: Farkas Imre - 2024 május 19.

A Minnesotában, (USA) Minneapolistól délre található Hiniker Company talajművelő gépek és mulcsozók, hóekék gyártására szakosodott. Pályafutása még 1970-ben indult traktorfülkék és hóekék gyártásával. A mulcsozó kínálata aprítás szempontjából hosszú évtizedek óta bevált megoldásokat alkalmaz. Viszont van egy szériája, amely kapott egy kiegészítést, amely azok számára lehet szimpatikus, akik a kukoricaszárat takarmányozási célból betakarítják.

Ezt a kategóriát a kínálatukban az 5600-as vízszintes tengelyű mulcsozó széria testesíti meg. Aprítás tekintetében hasonló megoldásokat használ, mint bármelyik másik tengerentúli mulcsozó, zúzókésrotorral végzi a szárak aprítását. A 7,62 cm csésze alakú kések spirális alakban vannak egy csőtengelyre gyűrűkkel rögzítve, szabad centrifugális mozgást biztosítva minden késnek.

Hiniker 5620 HLI mulcsozó
Az 5620 HLI modell munka közben – fotó: https://agriculture.hiniker.com/

A késes tengely a traktor TLT tengelyéről van meghajtva, egy 235 lóerős Superior™ szöghajtómű és ékszíjas áttételek közbeiktatásával. Az igazi különlegességük is egyszerű kiegészítés. A nagy vákuumot képző késes rotor mögé, annak terménytovábbító áramába a rotortengely mögött, azzal párhuzamosan végig nyúló gyűjtőkamrát és gyűjtőcsigasort szereltek fel.

gyűjtőcsiga
A 450 mm átmérőjű gyűjtő és terelőcsiga – fotó: https://agriculture.hiniker.com/

Ez a 450 mm átmérőjű csiga a kések által aprított és hátra repített szármaradványokat gyűjti össze és szállítja típustól függően vagy jobb oldalra, vagy pedig középre. A csigatengely végén dobólapátok vannak kiképezve, amelyek az odaszállított anyagból egy hátrafelé nyitott rendképző kamra segítségével a felaprított kukoricaszárat rend formájában hagyják hátra és helyezik a tarlóra. A csiga az aprítórotor ékszíjas áttételéről kapják a meghajtást. A 4,5 méteres munkaszélességű 5610L, illetve a 6 méteres 5620HLI és HH modellek a gép jobb oldali végére képzik a rendet, míg a legnagyobb, 9 méteres aprítási szélességű 5630HL típus a gép középvonalában hozza létre a felaprított kukoricaszárból a rendet.

Hiniker 5620 mulcsozó
A 9 méteres, 5630 HL típus középre hoz létre rendet a kukoricaszárból
– fotó: https://agriculture.hiniker.com/

A két előbbi modell vontatott traktor-munkagép kapcsolatú, míg a legnagyobb választható vontatott vagy függesztett változatban is. A csiga tisztításához, vagy az esetleges eltömődés megszüntetéséhez a csiga feletti gyűjtőpalást, teljes szélességében felnyitható. A 6 és 9 méteres modell könnyen és gyorsan átállítható transzport üzemmódba. A gép végére szerelt vonórúddal, illetve két vagy három transzport kerék segítségével a traktor után kényelmesen, biztonságosan vontatható közúton.

Hiniker 5630HL mulcsozó
A 6 és 9 méteres modell könnyen és gyorsan átállítható transzport üzemmódba

A rendképző csigával felszerelt zúzókkal megtakarítható a kukoricaszár mulcsozás után a rendképzés külön művelete, jelentős költséget és időt spórolva meg ezzel. A 6 méteres modellel egymás mellé forogva két rend szoros, párhuzamos elhelyezésével, akár 12 méteres szélességben aprított kukoricaszár terelhető egy rendbe bálázó, vagy szecskázógép számára. Így ezeknek a betakarítógépeknek a menetszámát akár 50%-kal leredukálja egy adott területen belül.