fbpx

A sógorok elektromos hajtású traktor fejlesztésén dolgoznak (videó)

Írta: Farkas Imre - 2020 március 10.

Egy korábbi motorgyártási kooperáció kapcsán – hazánkban is ismert, osztrák AVL List GmbH. egy új, teljesen elektromos hajtású, moduláris építésű, többfunkciós mezőgazdasági erőgép kifejlesztésén dolgozik, amelynek prototípusát hamarosan bemutatja.

Az egyre szigorúbb globális károsanyag-kibocsátási szabályokkal, a belső égésű motorokkal szembeni piaci hozzáállás megváltozásával, illetve a dízelmotorok csökkenő népszerűségével a mezőgazdasági és az önkormányzati felhasználóknál is egyre inkább, az elektromos meghajtású önjáró gépek felé fordul az érdeklődés. Az elmúlt 2-3 évben egyre több gyártó mutatott be elektromos meghajtású, könnyű univerzális erőgépet, önjáró takarmánykeverő kiosztót, a számtalan elektromos meghajtású rakodógépről már nem is beszélve.

Az új elektromos meghajtású eszközhordózó a mezőgazdasági felhasználáson túl, kommunális és városgazdálkodási feladatokat is kiszolgálna – fotó: avl.com

Az osztrák AVL List GmbH. évek óta foglalkozik elektromos hajtások járművekben és mezőgazdasági erőgépekben való alkalmazásával és fejlesztésével. A tapasztalatok összegezve olyan elképzelés körvonalazódott, hogy a kompakt járműméret, illetve a moduláris kialakítás felhasználásával a különféle alkalmazási területhez gyorsan igazítható járműtípusok létrehozása lehet észszerű és gazdaságos, az elektromos meghajtású erőgépek fejlesztése kapcsán. Ha ugyanazokat a komponenseket alkalmazzák, – a különböző rendeltetésű eszközhordozókban, illetve erőgépekben, eltérő konfigurációkban, megtakarítás érhető el a fejlesztés és a gyártás terén egyaránt. A hidraulikus és pneumatikus hajtóművek variálhatók a jármű különböző felhasználási területéhez igazodva. Ez moduláris megközelítés lehetővé teszi, hogy a teljesítmény és a megbízhatóság továbbra is magas szinten maradjon, miközben alacsony legyen a fejlesztési és gyártási költség, illetve hamarabb piacra kerülhessen, és megfizethető legyen az alapgép.

A koncepció szerint a moduláris építésű eszköz egyszerre töltené be mezőgazdasági erőgép és eszközhordozó szerepét, de az agrárfelhasználáson túl városfenntartási és kommunális célokat is kiszolgálna. A tehergépjárművek létravázas kialakításához hasonló alvázszerkezetre épülnek a gép főegységei. Az akkumulátort a keret közepére helyezik. Az egyforma mellső és hátsó kormányzott, hajtott hidak, külön-külön elektromos motorról kapnák a meghajtást. Az erőgépet többféle kormányzási móddal vértezik fel. A platformos kialakításnak köszönhetően a vezetőfülke a vázkereten előre-hátra csúsztatható, így a mellső és hátsó függesztésű munkagépeken túl, adapter-felépítmények (tartályok) csatlakoztatására is lehetőség van. A moduláris eszközhordozó koncepcióból már autonóm változatot is terveznek, és a prototípusokat egy éven belül szeretnék a nagy nyilvánosságra hozni.

CÍMKÉK traktor