fbpx

STROM gépek az Agro-Békés Kft. kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 17.

Az Agro-Békés Kft. 2010-ben kezdte meg a STROM gépek  forgalmazását azzal a céllal, hogy a napjainkban egyre  fontosabb okszerű gazdálkodást elősegítse.

A gépek lehetővé teszik a megfelelő vízháztartású talajok kialakítását azok letömörödésének elkerülésével, illetve  megszüntetésével, oly módon, hogy a csökkentett menetszámmal ezzel egyidejűleg a költséghatékonyságot is növelik.

TERRALAND lazítóeke
Az utóbbi évtizedben jelentősen megnövekedett a mezőgazdasági gépek teljesítménye, a vontatógépek teljesítményével pedig a vontatott gépek súlya is növekedett. A többlet kilogrammok és gyakran tonnák kiváltották a talajok jelentős tömörödését. Ezt bizonyítják a tartósan nedves talajok, amelyek még az átlagos csapadékmennyiség mellett is átázottak. A másik jelentős hatás, amely kiváltotta a vízmozgás akadályozását, a folyamatosan azonos mélységben végzett talajművelés, például szántáskor. Az esővíz ilyenkor nem szivárog be a talaj mélyebb rétegeibe, és a talajvíz nem jut fel a gyökerekhez.

Megoldást jelent erre a Terraland lazítóeke alkalmazása, amely megbontja a tömör talajréteget, ezzel elősegíti az esővíz beszivárgását, és megkönnyíti a talajvíz feljutását a gyökerekhez.
A STROM TERRALAND lazítóeke biztosítja az olcsó, gyors és minőségi mélyművelést. A kések egyedi kialakításának köszönhetően a hagyományos szántás teljes értékű kiváltásának alternatíváját kínálja a területteljesítmény növelése – nagyobb munkaszélesség, magasabb menetsebesség – és az üzemanyag-felhasználás csökkenése mellett.

A TERRALAND kapák 3 szögben megtörtek. Az első szög csak lazítja az alsó réteget (nem emeli ki az alsó „holt” réteget a vetőmag szintjére), a második szög keveri a felső réteget, és az itt elhelyezett vágókés és oldalsó szárnyak megbontják és átvágják a talajprofilt, a harmadik pedig azt megforgatja úgy, hogy a növényi maradványok a lehető legnagyobb mértékben legyenek beforgatva. A kialakult rögöket a tüskés tandemhengerek dolgozzák el, így az áthaladás után a talaj sima és rögmentes lesz. A gép ideális művelési mélysége 25-55 cm, de a vázmagasság akár a 65 cm-t is lehetővé teszi.

SWIFTER CONCEPT –  magágykészítés és tarlóhántás okosan
A Swifter Concept univerzális keretet használó gépek családja, erre a keretre különböző munkaszekciókat lehet felszerelni, ezáltal a gép kompaktorként és rövid tárcsaként is használható Így a különböző igények – tarlóhántó, őszi és tavaszi magágy-előkészítés – kielégítése egy géppel megoldható. A Swifter Concept család minden elemének megvásárlásával (univerzális keret+három különböző munkaszekció) az egyes gépekhez viszonyítva a beszerzési ár 34%-át takarítja meg.
A gép a munkaszekciók cseréjével három változatban használható: rugós kapás szekció – tavaszi magágykészítés; lúdtalpkapás szekció – őszi magágykészítés és rövidtárcsás szekció – tarlóhántás.

A gép felépítése magágykészítőként: mellső simító vagy hidraulikus crossboard finom magasságbeállítással a nagyobb egyenetlenségek kezelésére, ezt követi a pálcás henger, csavarvonalban kialakított pálcákkal (kitűnő morzsoló hatás durva barázdában). A teljes fogásszélességben történő átvágásról a  2 sor lúdtalpkapa gondoskodik – ezek kitűnő átforgató hatást, optimális magágy-kialakítást, jó gyomirtó hatást biztosítanak, és nagy mennyiségű tarlómaradvány esetén is folyamatos művelést tesznek lehetővé az őszi kivitelnél. A tavaszi kivitelnél a fölső talajréteg átdolgozására, átlevegőztetésére a 4 sor rugós kapa /gamma-tüske/ szolgál, a nedves részek felszínre kerülése nélkül.
A kapák mögött a tandem Crosskill-henger következik (újratömörítés). A hengerek egymásba vannak helyezve, ezzel biztosítva van az öntisztításuk nedves talajnál, másrészt szárazság esetén – amikor rögök képződnek – növekszik a rögtörés agresszivitása. A művelet befejező részét a kiegészítő hátsó simító vagy a hátsó Finish-henger végzi (a visszatömörített talaj felületét morzsalékossá teszi).

A STROM Swifter kompaktor osztott úszószekciói rugóacélból készült rugókkal a főkeretre vannak rögzítve, amelyek minden ütést felfognak, amelyet a talaj egyenetlensége okoz.
Így az ütések nem terhelik a traktort és a gép keretét; a traktor ezért magasabb – akár 15 km/órás – sebességen is dolgozhat, ami lehetővé teszi a hatalmas területteljesítmény elérését.
A SWIFTER sokoldalúságát az is növeli, hogy 3-17 m munkaszélességű kivitelekben áll rendelkezésre, így a 100 LE-s vagy akár egy 500 LE-s traktornak is munkagépe lehet.
A gép felépítése rövid tárcsaként: az eredeti keretet használva a mellső henger és a kapaszekció helyére egy kétsoros csipkés tárcsaszekció szerelhető, valamint a hátsó tömörítőhenger is egy nehezebb hengerre (5-féle) cserélhető. A tárcsák 510 mm átmérőjűek, egyedi gumibakos biztosítással rendelkeznek és karbantartásmentes SKF csapágyazásúak, a hosszú élettartam biztosítása érdekében. 
A SWIFTER három funkciójának köszönhetően az eszköz sokoldalúsága elvitathatatlan.
A STROM gyár a gépei gyártásánál mindig a gazdálkodók igényeinek a legmagasabb technikai színvonalon történő kielégítését célozza meg, úgy, hogy a termelésben elősegítse a költséghatékony gazdálkodást.

Grósz Gábor
Agro-Békés Kft.

CÍMKÉK