fbpx

A tárolt gabona hőmérsékletének optimalizált szabályozása

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 01.

Bronzéremmel ismerték el az idei SIMA Innovation Awards-on a „Betakarítástól raktározásig” kategóriában a Venti’Javelot-ot.

A szellőzés a tárolás során kulcsfontosságú tényező. A Javelot a gabonakupacok hőmérsékletének mérésére szolgáló csatlakoztatott hőmérési megoldásokat fejleszt, most kifejlesztette a Venti’Javelot-t, egy eredeti, a szellőzésre szánt készüléket. Egyedülálló jellemzője a szellőztetés okostelefonról vagy számítógépről történő távoli indításának lehetősége, de automatikus üzemmódja is. Valós időben érzékeli a külső hőmérsékletet és a gabona hőmérsékletét, és a megfelelő időben elindítja a szellőztetést az optimális tárolási körülmények fenntartása érdekében.

 

 

A szellőztetés Venti’Javelot-val történő vezérlése a Javelot-szondák által érzékelt hőmérsékleteknek megfelelően elkerüli a túlfogyasztást, és elsőbbséget biztosít a csúcsidőn kívüli órákban történő működésnek, amikor az áram ára és a külső hőmérséklet kedvez a gabonakupac hűtésének. Egy olyan telephelyvezető számára, akinek szokása, hogy az irodából való távozáskor bekapcsolja a szellőzést, és másnap reggel, amikor visszatér, kikapcsolja, ez jelentős energiamegtakarítást jelent. A tárolt gabona hőmérsékletének ilyen optimalizált szabályozása megakadályozza a rovarok fejlődését, amelyek a készletromlás egyik fő okozói.

 

Javelot Venti'
Az ügyfelek látni fogják a növény által hasznosított nitrogén mennyiségét.

 

Fodor Mihály