fbpx

Újdonságok a Trimble háza tájáról

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 16.

A Trimble-termékek között a kormányzási feladatok végrehajtásához szükséges eszközök széles tárháza megtalálható. Az elvégezendő feladathoz és a beruházás mértékéhez igazodva a felhasználó háromféle szint közül választhat:1. kézi kormányzás LED-sor segítségével (Trimble Ez-Guide 250),2. kormányra épített kormányautomatika (Trimble Ez-Steer és ÚJ Trimble Ez-Pilot),3. hidraulikakörbe épített robotpilóta rendszer (Trimble Robotpilóta).Ez utóbbi kettő esetében a soron tartási feladatokat már nem a gépkezelő, hanem a kormányautomatika vagy a robotpilóta végzi. A Trimble Ez-Steer kormányautomatika dörzskerekes megoldással veszi át az irányítást a jármű kormányzása felett a GPS-től kapott információk alapján.

Ez-Pilot kormányautomatikaIdén ősszel, a termékpaletta bővülésével elérhetővé vált a hazai gazdálkodók számára is az a megoldás, ahol a kormányautomatika a kormánykerék közepére helyezve, egy biztos, fogaskerekes meghajtás segítségével fordítja el a kormányt. A megoldás nem kötött egyetlen márkához sem, így széles körben elérhető. A géppark homogenitása sem szükséges ahhoz, hogy mindig azon a gépünkön használjuk, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá.

A kormányoszlopba integrálható erős, fogaskerekes motor gyorsan képes reagálni a kormányzási feladatokra. A GPS-jelet és a kezelőfelületet a Trimble CFX-750 vagy a Trimble FmX sorvezető rendszerektől kaphatja. Az Ez-Pilot telepítése egyszerű és gyors, így könnyen átrakhatjuk egyik gépből a másikba. Az átszerelés végeztével szinte nem is látszik a kabinban, hogy újabb eszközt építettünk be. A zsúfoltságot nem növeli, hiszen a meghajtómotor bekerült a kormányoszlopba.A kezelőfelület (Trimble CFX-750 vagy Trimble FmX) néhány kábele és a szintén új T3-as dőléskompenzáló egység olyan kicsi helyet foglal el, hogy a kabinban ezek már bárhová elrejthetők. Az új T3 dőléskompenzátor biztosítja, hogy azonnal és tökéletesen reagáljon a jármű kormányzása az egyenetlen talajokon vagy a domboldalakon is. Így az egyenes a terepviszonyoktól függetlenül egyenes marad. Az erős, villanymotoros meghajtásnak köszönhetően a támogatott géptípusok skálája rendkívül széles.A listában nemcsak a traktorok (gumihevederes és törzscsuklós), kombájnok, önjáró permetezők, hanem még az olyan nehezen kormányozható gépek, mint például az önjáró műtrágyaszórók is szerepelnek.Az Ez-Pilot kormányautomatikát használók körében megszűnnek az átfedések és a kihagyások a munka során. Mindez pedig nemcsak a ráfordított idő csökkenésében, hanem a termésmennyiségben is meglátszódhat. Az Ez-Pilot kormányautomatikával, megfelelő korrekció használata mellett, az elérhető pontosság 5-10 cm. Ha nagyobb pontosságú korrekciót (OmniStar vagy FÖMI GNSSnet.hu) egy ilyen jó minőségű, professzionális eszközzel párosítjuk, akkor a vetés feladatát is nyugodtan rábízhatjuk a kormányautomatikánkra.Trimble WM-Drain komplett vízelvezetési megoldásKöztudott, hogy a mezőgazdasági termelés legnagyobb és egyben legkiszámíthatatlanabb tényezője az adott évben lehullott csapadék mennyisége és eloszlása. Az elmúlt két évben hazánkban mindkét szélsőséges eset előfordult, hisz az idei esztendőt az aszály jellemezte, a tavalyit meg a túl sok csapadék, ami sok helyen lehetetlenné tette a sikeres gazdálkodást.A Trimble WM-Drain egy olyan átfogó rendszer, amelynek segítségével sokkal könnyebben és gyorsabban, ennél fogva olcsóbban tudunk úrrá lenni a vízkezelési problémáinkon. A megoldás magában foglalja a felmérést, elemzést és végül a megvalósítást, mind a felszín alatti, illetve a felszín feletti vízelevetésre is. A vízelevezetés problémáját megoldva a terméshozamok növekedhetnek, optimalizálhatók a gyökérzónamélységek, maximalizálhatjuk a vetési időszakot és minimalizálhatjuk a tápanyag-veszteséget. A megvalósításhoz mindössze egy Trimble FmX integrált kezelőfelületre és opcionálisan egy FarmWorks irodai szoftverre van szükség.

A komplett dréncsőfektetési feladat néhány egyszerű lépésben elvégezhető:1. FelmérésElső lépésként begyűjtjük a pontos 3D adatokat az FmX integrált kijelzővel.A bejárás során az érintőképernyős kijelzőn egyszerűen kijelölhetők és felmérhetők a hosszelvények, ahol telepíteni kívánjuk a csöveket vagy az árkokat. Az adatok pontosságát legjobban akkor kapjuk meg, ha robotpilóval vagy Ez-Pilot kormányautomatikával felszerelt traktorral végezzük a bejárását, amivel biztosítható a tökéletes terepmodell.2. ElemzésHa nagyobb információmennyiség alapján szeretnénk döntést hozni, akkor ezt a FarmWorks programmal egyszerűen megtehetjük. A szoftverrel bármilyen szögből megtekinthetjük a bejárt területet, és meghatározhatjuk a különböző vízgyűjtő területeket is. A pontosan megszerkesztett szintvonalak segítségével a domborzati és magassági viszonyokat elemezhetjük. Engedélyezhetjük a megjelenítésben azt, hogy a felszíni vízáramlási nyilak megjelenjenek, így sokkal könnyebben megérthetjük, hogy milyen folyamatok zajlanak a területen. Az így kinyert információk mind segítenek meghatározni a fő- és mellékágak pontos helyét.3. TervezésA tervezést magán az FmX kezelőfelületen – anélkül, hogy a felmérést követően elhagynánk a területet–, vagy az irodai szoftver segítésével is egyaránt elvégezhetjük. A végeredmény mindenképp tökéletes lesz.4. Megvalósítás Akár az irodában, akár a terepen elkészített tervet az FmX-en futó WM-Drain szoftverrel és a Trimble 3D-s munkagép vezérlésével könnyedén kivitelezhetjük. A rendszer szinte bármilyen munkagéppel kompatibilis, legyen az vonatatott vagy önjáró dréncsőfektető, árokásó vagy scréper.A vezérlés folyamatosan, centiméter pontossággal felügyeli a kivitelezést. A Trimble egyedülálló GNSS helymeghatározási technológiájának köszönhetően egész nap megfelelő pontossággal dolgozhatunk.Ha telepítés közben akadályba ütközünk, gond nélkül áttervezhetjük a nyomvonalat a kezelőfelületen. A munkavégzés közben automatikusan elkészül a megvalósulási térkép is, amit később akár az elszámoláshoz, akár a csövek megkereséséhez felhasználhatunk.Nagy BenceAgromatic Automatizálási Kft.[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="10" honev="októberi"]>

 
CÍMKÉK agromatic kft