fbpx

Új gyomfésű és szántóföldi kultivátor a Franquet-től

Írta: Farkas Imre - 2020 május 05.

Az itthon leginkább Synchrogerm kompaktorjairól ismert francia Franquet, a napokban két újdonságot is bemutatott.

Az új HDF gyomfésű család 1,5-12,5 méteres munkaszélesség tartományban érhető majd el. A mechanikus növényápoló széria, 7 mm vastag rugós boronafogakkal végzi a művelést és a gyomirtást. A fogak egyenként spirálrugós terheléssel vannak felszerelve, mely rugók ereje hidraulikus munkahengerekkel, a vezetőfülkéből állíthatóak.

Az új Franquet HDF gyomfésű – fotó: https://franquet.com/en/

Munkaszélességtől függően, 1-10 darab központi csapos felfüggesztésű, rugós borona tagból állnak a gyomfésűk, a különböző méretű és tagszámú verziók egyenletes talajkövetéséről, illetve mélységtartásáról, csavarorsós állítású, 2-6 darab mellső támkerék gondoskodik, mely opcióban további két hátsó kerékkel is kiegészíthető. Természetesen, a szállítási pozícióhoz a szélességi határt átlépő modellek hidraulikusan összecsukhatók. A francia gyártó másik újdonsága a Cultiscalp SV-PRO könnyű szántóföldi kultivátor család, mellyel a tarlóápolás mellett, nehezebb talajviszonyok között végzett magágykészítés és az elgyomosodott terület gyomirtása is elvégezhető.

Az új Cultiscalp szántóföldi kultivátor, munkában – fotó: https://franquet.com/en/

A 8 méteres művelőeszköz zártszelvényből kialakított keretrendszerén, 4 sorban követik egymást a rugós szárú lúdtalp kapákból álló kapasorok. A munkamélység tartásáról, a mellső és hátsó kapasorpár közzé elhelyezett, 4 darab, állítható mélységhatároló kerék gondoskodik. A kapasorok munkáját háromsoros, rugós borona egység követi, melynek talajra gyakorolt nyomását, 4 fokozatban, míg a munkamélységet 9 fokozatban állíthatjuk be, csapszeg-furatos megoldással. A szállítási pozícióhoz itt is hidraulikus munkahenger segítségével összecsukható a talajművelő eszköz keretrendszere.