fbpx

Traktor a kompromisszumok nélküli talajműveléshez

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 21.

VERSATILE – a mezők királya

Az elmúlt években tapasztalható, hogy egyre jobban terjed hazánkban is a szántás nélküli talajművelés. A szármaradványok korrekt bedolgozása-bekeverése nagyon nehezen egyeztethető össze a csökkentett műveléstechnikával, főként nálunk, ahol a növénytermelésben nagyon nagy arányban szerepel a napraforgó és szemes kukorica.

A szármaradványok megfelelő kezelése, a talaj fizikai állapotának fenntartása, javítása komoly kihívást jelent a mezőgépgyártók számára.

Ezen agrotechnikai elvárások teljesítésének a traktor tekintetében leginkább a darázsderék-kormányzású nagytraktorok felelnek meg, amelyeknél a nagy tengelytáv, a nagy adhéziós súly és súlyelosztás lehetővé teszi a nehéz lazítók és szántóföldi kultivátorok, nehéztárcsák, vetőgépek megfelelő munkamélységben és menetsebességgel történő üzemeltetését.

Mintegy négy évvel ezelőtt jelentek meg először hazánkban a VERSATILE nagytraktorok; az első gépek ma már több mint 12 ezer üzemórát teljesítettek, kiváló üzembiztonsággal és széleskörű alkalmazhatóságot garantálva.

A siker története

A VERSATILE volt az első cég, amely 1966-tól kezdve sorozatban gyártott összkerékhajtású derékcsuklós traktorokat, a D100 és G100 összkerékhajtású típusokkal kezdve. Az 1970-es évek végére a VERSATILE gyártmányskálája 220-330 lóerős traktorokat foglalt magában. Az 1980-as évek a darázsderekas traktorok egész sorát hozta magával, ami a Versatile 1150 típussal egészen 470 lóerőig terjedt.

A VERSATILE 2007 végén ünnepelte az 50 000-ik derékcsuklós traktorának kibocsátását. Ezzel egyidejűleg a Rostselmash Ltd. megvásárolta a Buhler Industries-t, azzal a céllal, hogy az egész világon növelje a VERSATILE összkerékhajtású traktorok jelenlétét.

A VERSATILE nagytraktorok két családra oszthatók: a kisebb teljesítményű C3-es sorozatra, amely 375-400 LE között négy traktortípusra tagozódik, valamint a HHT nagyteljesítményű sorozatra, amely 400-600 LE között három típussal rendelkezik.

Fő jellemzők

A VERSATILE nagytraktorok jellemzője a megbízhatóság, az egyszerű, de robusztus, túlméretezett konstrukció, a könnyű kezelhetőség és a tartósság:

  • megnövelt erő – a VERSATILE traktorok erőforrása a Cummins motor, min. 35% nyomatékrugalmassággal;
  • a traktor fő egységei, mint a motor, hajtómű és tengelyek a traktor széthúzása nélkül javíthatók;
  • az ágazatban egyedüli külső bolygóműves tengelyek még több teljesítményt biztosítanak a vontatáshoz;
  • a traktorok mechanikus szinkronhajtóművel szereltek, de PowerShift hajtóművel is rendelhetők.

Az erő a teljesítményhez

A VERSATILE traktorokat közel 40 éve Cummins motorok hajtják. A Cummins motorok a dízelmotor-terveWzés és -technológia legújabb eredményeit képviselik, a hosszú élettartam és megbízhatóság biztosítása érdekében.

A 375 és 400 LE-s típusokat Cummins QSM11 11 literes motorral szerelik.

A 450, 500 és 550 LE-s típuscsaládot a Cummins QSX15 15 literes, hathengeres, turbófeltöltésű motor hajtja.

Hajtómű – sebességfokozatba kapcsolva

Minden gazdaságnál eltérőek az üzemelési körülmények és a munkagép iránti igények. Ennek megfelelően a VERSATILE nagytraktorok manuális mechanikus és automata PowerShift sebességváltót tudnak kínálni, amelyek közül mindegyiket úgy alakították ki, hogy hatékonyan tudja összehangolni a szántóföldi igényeket és a motorteljesítményt.

A mechanikus, 12 előre és 4 hátra fokozatú sebességváltó jellemzője a négy, könnyű kapcsolású, soros szinkronizált sebességfokozat, három tartományban. Ezek a sebességfokozatok kiválóan igazodnak a kritikus 6-12 km/óra munkatartományhoz.

A PowerShift sebességváltó jellemzője, hogy nyolc fokozat a kritikus szántóföldi munkatartomány közepén helyezkedik el. Az egykaros váltó kuplungolás nélküli váltást tesz lehetővé előremenetből üresbe és hátramenetbe minden sebességnél.

Valamennyi VERSATILE összkerékhajtású traktor automatikus sebességtartás-szabályzással rendelkezik, annak érdekében, hogy a megfelelő menetsebesség mellett maximális teljesítménynél vagy maximális nyomatéknál, vagy pedig állandó TLT-üzemelés mellett fenntartható legyen a motorfordulat.

Hidraulika – megfelelő kapacitás a modern munkaeszközök igényeihez

A modern munkaeszközök a hatékony működéshez a korábbinál nagyobb hidraulikus kapacitást igényelnek. A VERSATILE traktorok hidraulika-rendszerét úgy fejlesztették, hogy ezeknek az igényeknek megfeleljen.

A zárt központú terhelésérzékelő hidraulika-rendszer elegendő kapacitást tud átadni a nagy hidraulikus átfolyást igénylő munkagépeknek.

A hidraulikakörök könnyen beállítható átfolyásszabályzó gombjai jól elérhetők az oldalsó vezérlőpulton.

A 4 pár hidraulikacsatlakozó minden VERSATILE traktoron alapfelszereltség. A 375/400-as traktorok hidraulikateljesítménye 190 liter/perc, a 450/500/550 traktorok hidraulikateljesítménye 208 liter/perc, de opcióként 303 liter/perc is lehet. Ez esetben 6 vagy 8 pár hidraulikacsatlakozó, valamint elektrohidraulikus rendszer is rendelhető, amelynek fő jellemzője a kényelem és a megbízhatóság.

Nagyobb tömeg – még nagyobb vonóerő

A VERSATILE traktorok a legnehezebb traktorok közé tartoznak (14-24 t önsúlytartomány), annak érdekében, hogy a maximális teljesítményt, illetve vonóerőt úgy tudják leadni, hogy közben nem károsodik a váz és a hajtáslánc.

A megbízhatóság növelése érdekében a csuklópontnál megnövelésre került a főcsapágy; a 375/400 típusoknál 60 mm-es központi csappal, míg a 450/500/550 típusoknál 80 mm-es központi csappal szerelt.

A traktorok alapkivitelben hárompont-hidraulikával és lengő vonórúddal, 51 mm-es csapátmérővel rendelkeznek.

A traktor csuklópontja könnyen és akadálymentesen megközelíthető, annak érdekében, hogy a hajtáslánc könnyen szervizelhető legyen.

Az üzemanyagtartály teljes űrtartalma a 375-400 típusoknál 946 liter, míg a 450-550 típusoknál 1 325 liter. A tartályok elhelyezése optimális: ezek a traktor közepén találhatók, az első-hátsó súlyeloszlás megtartása érdekében. Az üzemanyagszint csökkenése ellenére az első-hátsó súlyelosztás változatlan marad, így ez nem érinti a pótsúlyozás egyensúlyát.

Tengelyek – külső bolygóműves konstrukció

Minden modell erősített kivitelű külső bolygóművel rendelkezik a véglehajtásokon, így magas terhelés mellett is biztosítva a hosszú élettartamot. A kerékagyakat kimondottan nagy csapágyak támasztják. A tengelyházak keresztszelvénye kimagaslóan robusztus keresztmetszetű, annak érdekében, hogy a nagy súlyokat és az iker vagy tridem kerekezésből adódó terheléseket elviselje.

Az 1970-es években a Versatile mérnökei kifejlesztették a külső bolygóműves egyfokozatú futóművet, ami az iparágban az erő, egyszerűség, valamint a könnyű szervizelhetőség és kerékszerelés szimbólumaként vált ismertté. A terhelés nem a hajtáslánc elemein, hanem a futómű tengelyházon nyugszik.

A napi felülvizsgálatok egyszerűek: mindössze az olajszintjelző vizuális ellenőrzésére szorítkozik. A fogaskerekek az élettartam növelése érdekében meg is fordíthatók.

Fülke – komfort, elégedettség, felhasználó-központúság

A széles fülke kiváló, 360 fokos rálátást biztosít a munkavégzésre és a nagy, modern munkaeszközökkel való manőverezésre. A nagy felbontású elektronikus kijelzőn a működési adatok egy pillantással leolvashatók. Az oldalsó vezérlőpultra jellemző a kényelmes, ujjheggyel vezérelhető gázadás.

A Deluxe fülkék sajátossága a fűtött, félaktív légrugózású ülés, valamint egy második pótülés. Elöl és hátul napellenzők vannak felszerelve, a fülke kívánt hőmérsékletét pedig elektronikus automata légkondicionáló szabályozza.

A VERSATILE 535 kezelőszervei jól kézre állnak, kezelésük egyszerű

Kezelőszervek – értelem szülte elrendezés

Miért bonyolítanák a traktor működését? A vezérlőkarok és -gombok könnyen használhatóak, egyértelműen jelöltek, elrendezésük pedig tiszta és átlátható. A műszerfal a középkonzolon került elhelyezésre, a kijelzésre nagy digitális karakterek szolgálnak. A legfontosabb információk állandóan láthatók a kijelzőn.

Világítás – munkalámpák

Az éjszakai munkákhoz a VERSATILE traktort 14 db munkalámpa teszi még hatékonyabbá (hűtőrács, mellső és hátsó sárvédő, kabintető). Opcióként HID fényszórócsomag is rendelhető.

Az egy munkanapon rendelkezésre álló órák száma mindig kevés, ezért használjunk HID fényszórókat, amelyek a normál lámpáknál akár 10-szer több fényt biztosítanak.

A Deluxe kabinban lévő rendkívül kényelmes félaktív felfüggesztésű ülés mellett pótülés is helyet kapott

Még több kiegészítő az extra igényekhez

A VERSATILE traktorok már alapkivitelben is tartalmazzák azokat a felszereléseket, amelyek a leginkább szükségesek, a speciális igények kielégítése érdekében pedig még további kiegészítők is elérhetők. Ilyenek például: mellső/hátsó differenciál zár/TLT mellékhajtás/HID világítás/pótsúlyozás/automatakormányzás-előkészítés/teljesítménymonitor radarral/elektrohidraulikus kihelyezett hidraulikus vezérlés.

A VERRSATILE optimális választás azok számára, akik nem a konvencionális szántásos, hanem a Minimum Till energiatakarékos agrotechnikát részesítik előnyben.

A hazai referenciák bizonyítják, hogy a VERSATILE traktorokkal – megfelelő munkaeszköz-kapcsolást biztosítva – akár a 8 l/ha üzemanyag-felhasználás is elérhető, az elvárható talajművelési feltételek, munkamélység és munkasebesség megtartása mellett.

LT

CÍMKÉK traktorversatile