fbpx

Ezért fontos a téli karbantartás! II.

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 25.

A mezőgazdaságban tevékenykedő gazdák ilyenkor sem pihenhetnek igazán, mert ezekben a hónapokban kell elvégezni a téli karbantartási munkákat a munkagépeknél, felkészíteni őket a szezonra. A szántóföldi növénytermesztés nagyban függ az időjárástól. Főleg rövid szezonú munkálatoknál nélkülözhetetlen, hogy kifogástalanul működjenek a gépek. Mire is gondolunk? Segítünk Önnek, hogy minden gördülékenyen menjen a szervizelési időszakban is!

 

habi karbantartás

 

Talaj, szántás, magágy-előkészítés

A tél elmúltával ébredezik a talajélet, megkezdődnek a tavaszi talajmunkák, majd a vetés. Az ezekhez szükséges munkagépeket célszerű ilyenkor elővenni, megvizsgálni az állapotukat. Aki nem bírta ősszel a szántást elvégezni, annak majd elő kell még vennie az ekét. Szántóvasak, kormánylemezek, ekevascsavarok mellett a magágy-előkészítés gépeinek kopóalkatrészeiből is széles palettát (rugóskapák, kopócsúcsok stb.) kínálnak a gyártók.

Habi karbantartás

 

Munkagépek

A függesztett munkagépek az úgynevezett hárompont-felfüggesztéssel kapcsolódnak az erőgéphez. Ezek az alkatrészek az erőgépeken kategóriák szerint szabványosak. Szükség lehet rá, hogy minden kategória minden eleme megtalálható legyen, akár feszítőorsó, középső vagy alsó vonórúd, vagy ezek kiegészítői (golyók, hegeszthető kampók, stb).

Számos munkagép a működéséhez a traktor TLT tengelyéről, egy úgynevezett mezőgazdasági kardánon keresztül kapja a hajtást. Ezek egy idő után elhasználódnak, javításra vagy cserére szorulnak. A traktor és a munkagép teljesítményének ismeretében bőséges választékot találni a szaküzletekben, legyen szó fix, szabadon futós, kuplungos stb. tengelyről, illetve ezek kombinációjáról, és ezek alkatrészeiről.

Hani karbantatás

 

Tömlők, hidraulika, csapágy

Akár erőgépről, akár vontatott munkagépről beszélünk, nélkülözhetetlenek a gumiköpenyek, tömlők, keréktárcsák. A talajjal érintkezve ezek is elhasználódnak, elkopnak. A legjobb olyan forgalmazót felkeresni, amely komplett kerekeket is forgalmaz, így megkíméli a gumiszereléstől a vásárlót.

A munkagépeken a feladatok ellátásához elengedhetetlenek a hidraulikus munkahengerek, hidraulika tömlők. Célszerű ellenőrizni ezeket ilyenkor, van-e olajfolyás, repedezett-e a tömlő. Hidraulikatömlők szinte minden méretben és hosszban, ezek kiegészítői, munkahengerek, és javítókészleteik is elérhetők a nagyobb szaküzletekben. Továbbá kevés olyan gép használatos a mezőgazdaságban, amiben a csapágy, mint fő alkotó elem ne lenne jelen. Ezek lehetnek gördülő, sikló, és speciális csapágyak, amik csak az adott gépbe építhetők be.

csapágy

 

 

További információ a HABI webáruházában, ide kattintva!