fbpx

A tavalyi veszteséget hajtják be? Többe kerül az üzemanyag

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 08.

Szerdától jelentősen emelkednek az üzemanyagárak, 6-6 Ft-tal fizetünk többet a benzinért és a gázolajért egyaránt a hazai kutakon. Így a 95-ös benzin átlagára 428 Ft/liter, a gázolajé 435 Ft/liter lesz a hét közepétől. Most fizetjük meg a tavalyi veszteséget? – kérdezik az elemzők.

 

A 95-ös benzin jelenleg az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 381,9 Ft/liter;
  • maximum ár – 477,9 Ft/liter.

A gázolaj az alábbi árjellemzőkkel bír:

  • minimum ár – 391 Ft/liter;
  • maximum ár – 477,9 Ft/liter.

 

Mennek a gépek, tankolni kell
A mezőgazdaságban menni kell, az erőgépek nagy fogyasztók (fotó: Barna Ferenc)

 

A korona-járvány kapcsán bevezetett ideiglenes, kéthetes szigorítások alól felmentést kaptak a mezőgazdaság és az üzemanyagtöltő állomások (más, egyéb üzletekkel, szolgáltatásokkal együtt), így a tavaszi munkák kapcsán lesz forgalmuk a kutaknak, és az agrárvállalkozók bankkártyáit kezelő pénzintézményeknek.

 

Elemzők szerint mi áll a folyamatos üzemanyagár emelkedés mögött

Az OPEC utolsó találkozóján elhangzottak meglepték a nemzetközi elemzőket: a tagországok alig növelik kitermelésüket a következő hónapban. Ez tovább generálja az olajár-emelkedést. Feltételezhető, hogy a tavalyi veszteséget a nyersolaj kitermelők így akarják kompenzálni.

A megállapodás értelmében Szaud-Arábia továbbra is 1 millió literes mennyiséggel szorítja vissza kitermelését, hogy ne legyen túlkínálat a piacon. Ezzel pedig elérhetik, hogy tovább növekedjen a Brent hordónkénti ára.

Ennek eredményeként a 65 dollárról elmozdult az olajár, megközelíti a 70 dollárt.

A forint tovább gyengült a dollárral szemben, ez tovább erősíti annak a lehetőségét, hogy a benzin és a gázolaj literenkénti ára tovább emelkedjen.

 

Tavaly lényegesen csökkent az üzemanyag-forgalom
2020-ban kevesebb volt a kereslet üzemanyagra, így kevesebb volt ezen a téren az érintettek bevétele. Ezt a tavalyi veszteséget most mi fizetjük meg? (forrás: MTI)

 

Érdemes odafigyelni, hogy hol tankolunk, mert drasztikus különbséget tapasztalhatunk a legalacsonyabb és a legmagasabb árral dolgozó kutaknál.

 

Forrás: holtankoljak.hu

Összeállította: Barna Ferenc