fbpx

Talajművelés Mulcsmesterrel

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 11.

A magyar tulajdonú SOKORÓ Kft. új Mulcsmestere ideális tarlóhántásra, gyomos, elburjánzott terültetek kezelésére és magágyak előkészítésére egyaránt. Legfőbb feladatai a szármaradványok intenzív aprítása és egyenletes beforgatása a talajrétegbe, valamint a talaj megfelelő tömörítése, és lezárása. A gépkapcsolatot a Bábolnai Gazdanapokon mutatták be a közönségnek.

 

 

A SOKORÓ munkagépében először a dupla tárcsasor végzi a munkát: a talajon lévő szármaradványok apró méretűre darabolásával. Ezt követi két, külön rugózott kapasor. A választhatóan lúdtalp vagy duplaszív kapatestek kiváló keverő hatást biztosítanak, és védelmet nyújtanak a kövek ellen.

 

 

A pálcás simítókat követően pedig a külön állítható, dupla, U-profilos hengerek a talaj megfelelő tömörítéséről és lezárásáról gondoskodnak. A tandem hengersornak köszönhető az is, hogy a munkagép egyenletes mélységtartása garantált.

 

 

A talajmegmunkálás mélysége 80 és 180 mm között lehet. A gép nagy munkasebességnek köszönhetően alkalmas nagy területek megmunkálására is, a szélesebb 5 méteres változat óránkénti területteljesítménye a 6 hektár is elérheti.

Ha a mulcsművelést választjuk, a talaj takarásával csökken a felső talajrétegek vízvesztesége, a szél- és vízeróziós hatások mérséklődnek. Továbbá javul a talajok művelhetősége a szalmában, szárban lévő makroelemek a területen maradnak.

 

 

A SOKORÓ Kft. már több évtizedes múlttal rendelkezik a talajművelőgépek fejlesztésében, a bemutatott munkagépet 3 és 5 méteres munkaszélességben gyártják.