fbpx

Solis 75 és 90 lóerős traktorok szántóföldi és kommunális célokra

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 15.

Licenszek és okosságok nélkül, mert ez nyugat-európai minőség, elérhető áron!


A Solis 75 és 90 lóerős változatai a szántóföldi és kommunális célokat is kiválóan kiszolgáló traktorkategória igazi trónkövetelői. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt évek magyar és európai piacokon értékesített darabszámok.

A 2019. évben a DataHouse statisztikái szerint a 6. legnagyobb darabszámban forgalomba hozott új traktormárka a Solis. A magyar gazdák egyre növekvő bizalmát támasztják alá a 2020-as időarányos értékesítési számok, melyek a kialakult helyzet ellenére is töretlenül növekedést mutatnak.

Az Európai Unió járművekre vonatkozó környezetvédelmi irányelvei minden évben szigorodnak, melynek a Solis traktorok indiai gyártója akkurátusan meg akar felelni, hiszen csak így hozhat az európai piacra versenyképes gépeket, ami mellett természetesen még nagyobb a vevőknek való megfelelés igénye. Ezt a szigorú belső, gyártósori ellenőrzés biztosítja, amikor minden egyes traktort a gyártás folyamán modelltől függően 6-10 közötti ellenőrzésnek vetnek alá, különböző készültségi fok mellett. Majd a traktornak, ha a gyártósoron végigért és elkészült, már csak a „final inspection”, azaz végső teszten kell levizsgáznia, és kezdődhet az út a végfelhasználó felé.

A tágas, klímás kabinnal szerelt Solis 75 és 90 CRDi kezelése szinte gyerekjáték, irányítása nem okoz nagyobb nehézséget, mint egy személyautó elvezetése. A jól elhelyezett ergonomikus kezelőszervek és a szervokormány adja a könnyű kezelést és kényelmet, melyet akár opcionális légrugós üléssel is fokozhatunk. A csendes kabin hatalmas üvegfelületeit csak a vékony tartóoszlopok tagolják, így teljes körben láthatunk minden irányban. Az állítható kormánynak, a tágas belső térnek és a nagy szögben nyíló, széles üvegajtóknak köszönhetően a ki- és beszállás sem jelent problémát. A nyári meleg ellen a klíma hatékonysága nem hagy kívánnivalót maga után, hiszen a gyári alapfelszereltségként érkező digitális klíma remekül végzi a dolgát. A nagy üvegfelületekkel rendelkező kabinok esetén nyáron jellemző probléma a gépkezelőt körülölelő forró levegő, melyben lehetetlen megmaradni. Egy klíma nélküli traktor esetén könnyedén választják a nyitott ajtóval történő közlekedést és munkavégzést, mely egyrészről veszélyes, de emellett a gépkezelő higiéniás és egészségügyi épségét is kockáztatja. Gondoljunk csak permetezére vagy bármilyen földmunkára, amikor rengeteg a szállópor.

A Solis hűthető és fűthető kabinjának köszönhetően a traktor ideális és komfortos munkaeszköz bármilyen időjárási és hőmérsékleti viszonyok közt.

A Solis traktorok műszaki tartalma kimagasló, mégsem túlbonyolított. Az egyszerű, jól működő megoldásokat felvonultató erőgép kritikus pontjain a gyártó nem bízza a dolgokat a véletlenre. A hajtásba beszerelt, a Carrarótól, Mi­tsubishitől és Boschtól beszerzett egységek mind-mind tartós, problémamentes működést nyújtanak. Az eddig Magyarországon eladott Solis traktorok esetében nem is beszélhetünk olyan műszaki problémáról, ami például a sokak által a korszerű dízelmotorok gyenge pontjának tartott common rail – azaz a közös nyomócsöves – befecskendezéssel kapcsolatba hozható lett volna, de szintén nem volt motor- vagy lehajtásprobléma sem.

Nincsenek licenszek, nincs más, csak minőség és megbízhatóság, stabil háttérrel.

A Sonalika International, azaz a Solis saját gyártású megbízható motorblokkját tökéletesen egészíti ki a Bosch professzionális befecskendező rendszere, amely a stabil és folytonos üzemanyag-ellátást biztosítja. A 4087 köbcentiméteres motor 75 és 90 lóerő teljesítményre és 393 Nm leadására képes, ami a kategóriában nem egyedülálló, de a kiemelkedően jók közé sorolható a fajlagos üzemanyag felhasználását is figyelembe véve, ami 216 g/kwh. A motor teljesítmény/méret aránya a munkafolyamatokhoz ideális működési tartományt tesz lehetővé, mellyel jó fogyasztás és hosszú működési élettartam érhető el.

A stabil motorteljesítményt és a nyomatékot egy 12+12 fokozatú, mászófokozattal rendelkező szinkronizált Carraro váltó és a kéttárcsás kuplung hivatott leadni a lehajtások felé. A 90 és a 75 lóerős modell esetében is a fokozatok kiosztásánál odafigyeltek, hogy azok a munkatartományban legyenek. Ennek köszönhetően a munkavégzés közben nem szükséges a motor túlpörgetése, és a lefulladás lehetőségét is lecsökkentették. A motor nyomatékon dolgozik, nem kell pörgetni. A 4 sebességfokozat 3 csoporttal párosul, amit az irányváltó egészít ki.

A Solis 90 CRDi traktor hidraulikus rendszere a közvetlen versenytársakénál jelentősen, helyenként 20-25%-kal nagyobb teljesítményre képes. Az 55 liter/perc hidraulikaszivattyú szállítási teljesítménnyel megnőtt a használható munkaeszközök köre, a 40-45 liter/perc teljesítményű gépekhez képest. Az emelőmű-kapacitás az alapfelszereltség esetén 2500 kg, de opcióként kérhető a 3500 kg teljesítményű verzió is. A gyors munkavégzést az emelési automatika segíti, amivel könnyedén felvehetjük a korábban beállított munkamagasságot.

A gyártó által választott mechanikus TLT-hajtás nagyon lecsökkenti a meghibásodás lehetőségét. Az 540/540 E fordulattal rendelkező Solis szántóföldi traktorok a lóerőben erre a kategóriára szánt eszközök mindegyikével kompatibilisek.

A hidraulika- és a motorkapacitásnak köszönhetően a Solis az ügyfél igényeinek megfelelően front TLT-vel és fronthidraulikával is szerelhető. A frontszerelvények a Solisszal együttműködő európai gyártók kooperációjából származnak, akik más traktormárkákhoz is beszállítanak, így ezek minősége és hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, hiszen minden szempontból megfelelnek az európai szabványoknak és elvárásoknak.

Homlokrakodó és tolólap – két olyan eszköz, amelyet a magyar Solis 75- és 90 CRDi-tulajdonosok legtöbbje opcióként választ új traktorjához. Homlokrakodó esetén kérhetünk gyárilag szerelt modellt vagy választhatunk minőségi magyar gyártótól származó univerzális rakodót is. Mindkettő esetén robusztus és erős munkaeszközzel vértezzük fel gépet.

A Solis traktorok bár Indiából érkeznek, bizonyították, hogy a magyar mezőgazdaságban (és kommunális szektorban) tökéletesen alkalmasak minden típusú munka elvégzésére, amelyet a kategória megkíván. Teszik mindezt úgy, hogy az aktuális szabályozásoknak eleget téve ügyeskedés nélkül hozhatók újonnan forgalomba, és gond nélkül szerepeltethetők pályázatokban – hiszen az ezekben felsorolt összes műszaki és adminisztrációs kritériumnak megfelelnek.

Az esetlegesen elromló alkatrészek helyetti újak Németországból érkeznek, nem kell rájuk heteket várni. Nem rosszabb az ellátó rendszer, mint az európai versenytársaknál, melyet az indiai emberek általánosan megfigyelhető alapos gondoskodása biztosít az Európa-szerte eladott közel 20 000 traktornak.

Az ODISYS és a Solis 3 év teljes körű garanciával, országos lefedettségű kereskedelmi és szervizhálózattal, továbbá professzionális európai alkatrészközponttal támogatja a Solis traktort választó új és régi gazdákat, ügyfeleket.

További információ: www.solistraktor.hu

ODISYS Bt. – www.solistraktor.hu
+36 76 507 814 – [email protected]

Járóka Máté