fbpx

OROS CORNADO kukoricacső-törő adapterek

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2020 december 18.

Megbízhatóság, tökéletes száraprítás, alacsony teljesítményigény

A hazai kukoricacső-törő adaptergyártás több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza. Az egyik legrégibb ágazata a magyar mezőgazdasági gépgyártásnak. A kukoricabetakarítást itthon meghatározó részben OROS adapterekkel felszerelt kombájnokkal végzik a gazdaságok, és komoly nemzetközi sikereket is elértek az orosházi adapterek.

Az egyre szélsőségesebb őszi időjárás miatt fokozatosan csökken az a minden szempontból optimális időszak, amikor a kukorica betakarítást ideális munkakörülmények között, a lehető legkisebb nedvességtartalom mellett lehet végrehajtani. A kombájnok betakarítási teljesítménye fokozatosan növekszik, egyre nagyobb munkasebesség mellett, egyre magasabb tömegteljesítményre képesek. Ahhoz, hogy a betakarítógép képességei maximálisan kihasználhatóak legyenek, és az adapter csővesztesége ennek ellenére minimális maradjon, olyan csőtörőadapterre van szükség, amelynek teljesítménye összhangban van a kombájn áteresztőképességével, és magas munkasebesség esetén sem növekszik a csőveszteség. A fenti felhasználói és technológiai igényeket maximálisan kielégítik a hazai gyártású OROS CORNADO kukoricacső-törő adaptercsalád tagjai, amelyek 6, 8, 9, 12, illetve 16 soros, merev vagy összecsukható vázas kivitelben érhetők el, utóbbiak az EU standard közlekedési szabályok teljes mértékben kielégítik. A CORNADO adapterszéria jellemzője a megbízhatóság, a tökéletes száraprítás, valamint az alacsony teljesítményigény. Állománytól függően, akár 15 km/h betakarítási sebességgel is képesek dolgozni.

 

cornado adapter
A CORNADO adapterek 6, 8, 9, 12, illetve 16 soros, merev vagy összecsukható vázas kivitelben érhetők el

 

TÖRŐEGYSÉG, KÉSES TÖRŐHENGERREL

A tökéletes szárlehúzás érdekében a különleges, extra bordával szerelt kések ötvözik a régi, bordás és a késes típus előnyeit. A garantált túlterhelés elleni védelem érdekében valamennyi törőegység soronként Walterscheid biztonsági kapcsolóval biztosított. A törőegységek hajtástovábbító hatszögtengelyeinek összekötése lánckuplunggal történik. A lánckuplung minimális karbantartást igénylő, bevált megoldás, hiszen évente mindössze egyszeri zsírzásban, olajozásban merül ki a karbantartása. A törőegység a minél kisebb adaptertömeg elérése érdekében alumínium öntvényekkel van ellátva, a hajtómű fogaskerekek hosszú élettartamú, hőkezelt, cementált állapotú, ötvözött acélból készülnek. A törőegység automata és gondozásmentes kanalaslánc-feszítőkkel van szerelve, valamint a horganyzott törőlécek szintén hőkezelt élekkel vannak ellátva. A központi törőléc állítása egyszerűen és kényelmesen, hidraulikus vagy elektromos úton lehetséges. Ha kiegészítő napraforgó-betakarító készlettel az olajnövény betakarítására szeretnénk használni az adaptert, a törőhengerek könynyen és gyorsan eltávolíthatók.

 

száraprítás, kukoricacső-törő
A CORNADO adapterszéria jellemzője a megbízhatóság, a tökéletes száraprítás, valamint az alacsony teljesítményigény

 

HATÉKONY SZÁRZÚZÓ, HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚ KÉSEKKEL

A törőhengerek alatt dolgozó, soronkénti, függőleges tengelyű szárzúzók kései, edzett wolfram-carbid bevonatú élekkel rendelkeznek, így 500 hektárt követően elegendő a kések átfordítása. A szárzúzó az optimális elhelyezkedésével és 2800 1/min fordulatszámával kiváló aprítómunkát végez, 3050 mm szárhosszúságra vágva, egyenletesen szétterítve a kukoricaszárat. A talaj- és terepviszonyoktól függően 50-70 mm-es tarlómagasságot hagy maga után. A szárzúzó egységek soronként egyszerűen és gyorsan kikapcsolhatók, a túlterhelés elleni védelmet pedig körmös kapcsolók biztosítják. A szárzúzóházban nagyobb az olajtér, amely a túlmelegedés ellen biztosít védelmet.

 

oros linamar kukorica betakarítás
A magasra nőtt kukorica betakarításában pedig az oldalmagasítás lehet hasznos kiegészítő

 

KÖNNYÍTETT HAJTÁSRENDSZER, MINIMÁLIS KARBANTARTÁS IGÉNY

Az adapter kifejlesztésénél fontos szempont volt a betakarítógéppel szemben támasztott alacsony energiafelhasználás. Valamennyi hajtóműház a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelően megmunkált alumíniumból készült. A hagyományos lánchajtást felváltotta a kardánhajtás, amely karbantartásmentes a betakarítási időszak alatt. A hajtásátvitel szöghajtóműveken és csuklóstengelyen keresztül zárt, gondozásmentes rendszerben történik. A behordócsiga lánchajtásának karbantartása minimális, amely évente, 50 munkaóránként mindössze a lánc zsírzásában merül ki. A behordócsiga csillagracsnis biztonsági kapcsolóval védett a túlterhelés ellen, a hajtómű biztonságáról pedig Walterscheid biztonsági kapcsolók gondoskodnak. Szezonkezdéskor és 250 munkaóra után a hajtóműben olaj és zsír meglétét szükséges mindössze ellenőrizni. A törőhengerek csapágyazása nem igényel külön zsírzást és karbantartás.

 

törőegység
A törőegység a minél kisebb adaptertömeg elérése érdekében alumínium öntvényekkel van ellátva

 

OPCIONÁLIS KIEGÉSZÍTŐK SZÉLES KÍNÁLATA

Ha szeretnénk tenni kombájn gumiabroncsainak hosszabb élettartamáért, és évente nagy területen végzünk kukoricabetakarítást, akkor érdemes az adaptert felszerelni szártőcsonktaposóval. Szintén külön vásárolható napraforgó-átszerelő egységcsomag alkalmazásával a CORNADO adapter www.oros.hu napraforgó-betakarításra alkalmazható. Azok számára jelenthet ez költségkímélő alternatívát, akik minden évben viszonylag alacsony vetésterületen termesztik az olajnövényt. Így a kukoricabetakarító adapterek alkalmazási területe is nő, átalakításuk pedig minimális beruházással jár. A külön rendelhető hidrosztatikus hajtású forgó sorválasztó leginkább a szél által megdöntött vagy elfeküdt, összekuszálódott, nagy levéltömegű állományban segíthet a veszteségek csökkentésében, a magasra nőtt kukorica betakarításában pedig az oldalmagasítás lehet hasznos kiegészítő. A szárosztócsúcsokat talajkövetést segítő elemmel lehet felszerelni, a csővisszahullást pedig csőmentő gumilemezzel akadályozhatjuk meg.

Az OROS CORNADO adapterek rendelhetők bármely ismert kombájntípus színében.

 

 

www.oros.hu
Facebook
YouTube

 

Szerző: Farkas Imre