fbpx

Kuhn bálázók a zöldtakarmánykészítés élvonalában

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 27.

Integral Rotor TechnológiaAz FB 2121 és FB 2125 fixkamrás hengeres bálázókon is alkalmazott technológia nagyszerűsége az egyszerű megoldás. Az adott, 1,2 m szélességű bálák készítéséhez a szélesebb rendfelszedőkön érkező anyagáramot le kell szűkíteni. Ezt a Kuhn egy szabadalmazott megoldással, az Integral Rotor technológia segítségével valósítja meg. A rotor két oldalán nagy átmérőjű csigák szűkítik a beérkező terményáramot. Egy tengelyre szerelve a rotorral a csiga nem igényel külön meghajtást és csapágyazást, így jelentősen egyszerűbb és könnyebben karbantartható a gép ezen részegysége. Köszönhetően a rotor és a csiga együttes teljesítményének, a bálakészítési folyamat sebessége jelentősen növelhető. Bálakamra A nagy mennyiségű szenázs-, széna-vagy szalmabála készítése nagy teherbírású gépeket igényel, emellett az azonos tömörségű bálák lehető legkíméletesebb elkészítése is jelentős kihívás a tervezés során.

A Kuhn hengeres bálázókban alkalmazott számos technikai megoldás mind egy célt szolgál: a felhasználók munkáját a lehető leghatékonyabbá tenni. Az FB fixkamrás bálázókban üzemelő 14 db nagy átmérőjű profilos henger biztosítja a tömörséget és a leállás mentes forgatást. Csapágyazásuk kialakításának köszönhetően karbantartásuk egyszerű és gyorsan megoldható, ehhez nem szükséges a bálázó jelentősebb szétszerelése.A tömörítő hengerek szilárdságát és ellenállását a hengerek belsejében található merevítő tárcsák garantálják. A tömörséget meghatározó technikai kialakítás a bálakamra zárását megvalósító szerkezet. A Kuhn hengeres bálázóin a hidroakkumulátor és egy állítható szelep segítségével könnyedén beállítható a kívánt bálatömörség határértéke. Kötözés és kezelőplatform Az elkészült bála kötözése szintén kulcsfontosságú a hatékony üzemeltetés során; ennek kellően gyorsnak, ugyanakkor hosszantartóan biztonságosnak kell lennie, a bálák hosszabb idejű tárolása és többszöri mozgatása idejére.

A Kuhn hengeres bálázók kétféle kötözési eljárással rendelhetők meg. A zsineg- vagy a hálós kötözés alaptulajdonságai is egyszerűen beállíthatóak és nyomon követhetőek az AutoPlus kezelői terminálon keresztül. A monitor segítségével a gép félautomata vagy teljesen automatikus üzemben is üzemeltethető. Második lépcsőként elérhető a Tellus kezelőterminál, ami ISOBUS rendszerű, így más eszközök üzemeltetésére is alkalmas.

A fixkamrás hengeres bálázók mellett a hollandiai Geldropban található gyáregység változókamrás hengeres bálázókat és szögletes nagybálázókat is gyárt. A fixkamrás bálázókhoz hasonlóan jelentős számú egyedi technikai megoldás teszi ezeket a gépeket is a mindennapok során kényelmes és felhasználóbarát eszközökké. A gyártó a kész hengeres vagy szögletes bálák csomagolására is kínál különböző célgépeket. A Kuhn-Geldrop gyáregység termékeivel kapcsolatban keresse az IKR Zrt. gépértékesítőit!Kató GergelyIKR Zrt.[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="05" honev="májusi"]>