fbpx

Köckerling Allrounder – Egy gép 3 évszakra

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 25.

Sokoldalúságának köszönhetően a Köckerling Allrounder a magyarországi gazdák körében is egyre növekvő népszerűségnek örvend, és ezzel a legkeresettebb gépeink közé lépett elő. De miben is rejlik az Allrounder sikerének titka?
Az Allrounder „classic” elnevezésű függesztett verziója 3-6 m munkaszélességben, míg nagyon stabil és saját futóművel ellátott vontatott, „profiline” variációja 6-14,5 m munkaszélességben kapható. Mindkét kivitel négygerendelyes felépítésű, stabil vázszerkezettel rendelkezik. Ezen helyezkednek el a nagy, 70×13 mm profilú rugós HERKULES kapák, amelyek osztástávolsága 15 cm (Allrounder classic), illetve 16,6 cm (Allrounder profiline).

A hagyományos magágykészítő gépek rugós kapáihoz képest a Herkules kapák nemcsak lényegesen erősebbek, hanem nagyobb méretük miatt lehetővé teszik a 60 cm-es keretmagasság alkalmazását. Az Allrounder elején (a Herkules kapák előtt) általában egy laprugós talajsimító (Levelboard) található, amelynek feladata a talajegyenetlenségek megszüntetése (pl. szántás utáni magágykészítésnél). A gép hátulján majdnem minden esetben a Köckerling STS-henger dolgozik – ez az Allrounder classicnál egysoros, az Allrounder profiline esetében pedig kétsoros kivitelű. Az STS-henger optimális visszatömörítést biztosít, illetve elvégzi a gép mélységvezetését. A henger mögött elhelyezett egysoros ujjas borona különböző feladatokat lát el: egyrészt nagy szalmatömeg esetén optimális szalmaterítést végez, másrészt a hengerrel végzett visszatömörítés után a talajt még egyszer elegyengeti, és a vetéshez egyenletes felszínt készít elő. Erős és robusztus felépítésének köszönhetően az Allrounder nehezebb a hagyományos magágykészítőknél. A 60 cm-es keretmagasság, a legalább 15 cm kapatávolság és a négy gerendely közti nagy távolság miatt az anyagáramlás zavartalan, eltömődésre szinte soha nem kerül sor. Munka során a Herkules kapák folyamatos vibrálása révén tovább csökkentik az Allrounder eltömődésének kockázatát, de a fő feladatuk a talaj és a talajrögök felaprítása – így egy optimális, aprómorzsás szerkezetű talajt hagynak maguk után.

A gép nemcsak tavaszi és őszi magágykészítésre használható, hanem nyári tarlókezelésre, illetve tárcsával vagy kultivátorral végzett tarlóhántás utáni mulcs-magágykészítésre is kiválóan alkalmas. A négy gerendelyen elhelyezkedő Herkules kapáknak és a Levelboardnak köszönhető, hogy a gép a közvetlen szántás utáni magágykészítést is megfelelő minőségben elvégzi. Tavasszal a gazdálkodók körében gyakran felmerül a kérdés, hogy a magágykészítés során szükséges-e a gép mögött tömörítőhengert is húzni. A henger nélküli megoldások támogatói hivatkoznak arra, hogy a korai megmunkáláskor a talaj sokszor magas nedvességtartalommal bír, amikor a területet csak sekélyen művelni, elegyengetni és/vagy meglevegőztetni kívánják. Ilyenkor a leggyakrabban használt hengerek általában gondot okoznak: egyrészt a hengerek a nedves földtől hamar eltömődnek, másrészt pedig a talajfelszín elkenése révén erősen korlátozzák a talaj vízfelszívódó- és levegőzőképességét.

Az STS-hengerrel felszerelt Köckerling Allrounder használatával ilyen probléma nem fenyegeti a gazdákat. Az „STS” („Soil To Soil”) rövidítés semmi mást nem jelent, mint „föld a földön”. A hengergyűrűk U-profilja teszi lehetővé a talaj célzott feltapadását – ha a hengerbe beletapad a föld, akkor nyitott pórusú talajfelszín marad hátra. Így az STS-henger kihasználja, hogy a föld a legjobb kontakttal és hatással dolgozik a földön, és a nedves talajon sem okozza a talajfelszín elkenését.

A kétsoros dupla STS-hengernél az első, illetve hátulsó tömörítőgyűrűk felváltva, egymás mellett, illetve között haladnak. Ebben a zónában a gyűrűk ellentétes irányú mozgást végeznek, ami egyfajta öntisztító hatást eredményez. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az STS-henger még igen nedves talajviszonyok esetén is akadálymentesen dolgozik, és nem hagy tartós talajszerkezeti károsodásokat maga után. A szélsőségesen vizes talajtól eltekintve az STS-henger normál körülmények között nem döngöli keményre a felszínt, hanem a felső 2-3 cm rétegben marad egy viszonylag laza talajszerkezet. A henger alkalmazásával tehát nem romlik a talaj levegőháztartása.

Nyáron az STS-henger a visszatömörítés révén gondoskodik arról, hogy a meglazított talajréteg és az altalaj közti kapcsolat ismét helyreálljon. Ez növényvédelmi szempontból fontos, hiszen így kiváltható a talajban levő gyommagvak csírázásának megindulása. Minél több gyom csírázik ki, annál hatékonyabb a terület gyomszabályozása – ez főleg mulcsbavetés esetén fontos termesztési kritérium, hiszen itt a gyomterhelést a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. A teljes felületű talajművelést végző lúdtalpkapákkal felszerelve az Allrounder segítségével sekély tarlóápolás során költségtakarékosan és hatékonyan el lehet bánni az árvakeléssel és a csírázó gyomokkal. Mivel a gép sekélyen dolgozik, ezért meggátolja a párolgással elillanó felesleges vízveszteséget, és megfelelő talajnedvesség megléte mellett újra megindíthatja a talajban található elfekvő gyommagvak csírázását. A vibráló kapáknak köszönhetően nem maradnak hátra nagy, a későbbi vetés során problémát okozó rögök, illetve a hosszú felépítése és az egysoros ujjas borona révén megtörténik a területen levő szármaradványok széthúzása és optimális eloszlatása.

Még egy előny az STS-hengernél: a sok szármaradvánnyal borított nem kötött talajon gyakran előfordul, hogy a hátsó egytengelyes hengerek túlzottan megsüllyednek, elakadnak, és ennek következtében a laza talajt és a szalmát feltolják maguk előtt. Ilyen a kettős STS-hengerrel csak elvétve fordul elő, mivel a két hengersornak köszönhetően a súly nem koncentrálódik, hanem kétfelé oszlik. Ősszel az Allrounder előnyei szintén nagyban megkönnyítik a gazdák dolgát: a Levelboard által jól végzett talajegyengetés, a négy sor Herkules-kapa, a hátsó egyengető pálcasor és a nedves talajviszonyok mellett is problémamentesen dolgozó, önsúlyából adódóan szántott területen is optimális visszatömörítést végző STS-henger is a gép mellett szól. Az STS-hengernél – sok előnye mellett – egy gyengébb pontot nem szeretnénk kihagyni: a száraz talajból kultivátorral vagy ekével felszakított rögök aprítására a 166 mm gyűrűtávolságú kettős STS-henger csak korlátozottan alkalmas. Ilyenkor ajánljuk a dupla STS-henger „szűk” változata alkalmazását, amelyik az idei idénytől kezdve opcionálisan kapható, és mindössze 111 mm gyűrűtávolsággal (50%-kal több gyűrű) rendelkezik.

A gyűrűk kisebb távolsága révén a rögöknek kevesebb esélye marad arra, hogy „sértetlenül” áthaladjanak a henger alatt. Amennyiben az Allrounder profiline standard dupla STS-hengerének munkaminősége kifogásolhatóvá válik, a legtöbb esetben a szűk dupla-STS-henger lényegesen nagyobb intenzitású munkája tökéletesen kielégítő eredménnyel jár úgy, hogy mindemellett az STS-hengerkoncepció előnyei sem vesznek el.

Ha még intenzívebb aprító-tömörítő hatást szeretnénk elérni, akkor a 6, illetve 7,5 m munkaszélességű Allrounder profiline mögé egy kiegészítő, vontatott henger (CWA) is kapcsolható – ez két különböző változatban áll a vásárlók rendelkezésére, és gondoskodik a lehető legjobb magágy egy munkamenetben történő elkészítéséről.

Végezetül szeretném felhívni az újításokra nyitott gazdálkodók figyelmét az Allrounder profiline egy felettébb érdekes kombinációs lehetőségére.

A Köckerling új „Boxer” ikertartályos rendszerével kombinálva az Allrounder további munkaműveleteket is képes egy munkamenetben ötvözni. Ezek a következők:

– magágykészítés során a műtrágya célzott bedolgozása, illetve kijuttatása, ahol lehetőség nyílik két különböző műtrágya keverésére, vagy eltérő mélységben történő kijuttatására (a felszínre és max. 12 cm mélységbe);

– műtrágya és vetőmag elkülönített kijuttatása (pl. köztes zöldtrágyanövények termesztésekor);

– vetés (pl. gabonafélék), amelynek során akár két különböző vetőmagféleség keverése is lehetséges.

A Boxert a traktor hárompont-függesztőszerkezetével kell felvenni, majd az Allrounder profiline-t (illetve bármely tetszőleges vontatott eszközt) a Boxerhez kapcsolni. A Boxer két tartálya a vonórúd fölötti rendelkezésre álló szabad teret foglalja el. A Boxer ráadásul egy pneumatikus vetőgép minden elemével rendelkezik, a függesztett munkagépen csak a vetőmag, illetve műtrágya megfelelő elosztásáról és elhelyezéséről kell gondoskodni. Az ikertartályok között szabadon hagyott résen át jó rálátás nyílik a talajművelő gépre.

Jens Michels, Dipl. agrármérnök

Köckerling magyarországi
területi képviselő