fbpx

Kipréselt energia

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 11.

A pellet-előállításhoz helyhez kötött és mobil megoldások állnak rendelkezésre a piacon. A mobil technikával foglalkozó gyártók kínálata jól átlátható. Összegyűjtöttük Önöknek, hogy a vásárlóknak milyen műszaki lehetőségek állnak rendelkezésre.

A gabonaaratáskor felhalmozódó szalmából általában körbálákat vagy szögletes bálákat készítenek. Ezek azonban nagy helyet foglalnak el a tároláskor, és jóval alacsonyabb a nedvszívó képességük, mint a pelletnek, amit ma már innovatív technikákkal közvetlenül a szántóföldön is elő lehet állítani. A pelletet elsősorban energiatermelésre használják tüzelőanyagként, valamint alomként a baromfi és lóistállókban, ill. a szarvasmarhatelepeken. Ezenkívül a zöldtakarmány, pl. a lucerna vagy a széna is feldolgozható pellet formájában, és takarmányként értékesíthető. A pellet előnye: sok vizet tud megkötni (250 g nedvszívó képessége akár 1 liter is lehet), nagyon koncentrált energiatartalmú, és kisebb helyet foglal el szállításkor, mint a bálák.

NEDVSZÍVÓ: a pelletnek a normál alommal szemben van néhány előnye – ez akkor is igaz, ha a pelletet takarmányként használjuk, például a lucerna esetében

AZ ÉLLOVAS KRONE

A szalmapellet gyártása nem új dolog – ennyit szeretnék előrebocsátani. Különbséget kell azonban tenni két géptípus között: vannak mobil állomások, amelyek a kész szögletes bálákat veszik fel, és ezeket dolgozzák fel, ill. vannak olyan gépek, amelyek a szalmát a tarlóról takarítják be, és azonnal pelletálják. Az utóbbi változathoz a Krone a 2015. évi Agritechnica kiállításon mutatta be a világ első pelletáló betakarítógépét. Eddig néhány nullszériás gép megjelent a potenciális ügyfeleknél az aratási szezonban – ugyanakkor még nincsen információnk arról, hogy mikor kezdődik a betakarítógép szériagyártása.

KRONE PREMOS 5000

A 2015. évi Agritechnica kiállításon bemutatott és kitüntetett Premos betakarítógépet a Krone folyamatosan továbbfejlesztette a mai Premos 5000 modellig. Többek között nagymértékben megerősítették a matricahengereket, hogy azok a mintegy 2000 bar (!) értéken történő préselést tartósan bírják.

A továbbító hengerrel rendelkező 2,35 m széles rendfelszedő a lekaszált terményt, ill. a kicsépelt gabona szalmáját egyenletesen és szabályozottan veszi fel – legalábbis a „vezetési módban”. A felvett anyag egy adagolórotoron keresztül a szállítócsatornán át két matricahenger közé kerül, és szükség esetén fúvókák segítségével meg is nedvesíthető. A két, körülbelül 900 mm széles és 1000 mm átmérőjű matricahenger végzi el a fő munkafolyamatot, a pellet préselését. A termés az egyik henger fogainak segítségével a másik henger palástján kiképzett 16 mm-es furatokon préselődik keresztül. Mindkét henger egyaránt végzi a préselést. A préseléshez a nedvességtartalomnak legalább 10%-nak kell lenni, hogy a lignin és a víz a pelletet megfelelő módon össze tudja ragasztani. Ha a termény túl száraz, akkor a fúvókákon keresztül víz juttatható a terményhez.

A hengerek belsejében elhelyezkedő kaparók és szállítócsigák szállítják a keletkező pelletet a felhordóhoz, ami a forgó dob alakú rostára juttatja a pelletet. A rosta leválasztja a törmeléket, portalanítja a pelletet.

A rosta által leválasztott részek automatikusan visszakerülnek a szállítócsatornába. A pellet ezután a tartályt töltő szállítószalagon keresztül a gyűjtőtartályba kerül. Az átrakószalag segítségével a pellet a tartályból szállítójárművekre üríthető – közben a pelletálási folyamat tovább folytatható.

 

ÁLLÓ HELYZETBEN: a Krone a Premos 5000 pelletbetakarító gép nagyobb kihasználhatóságát ígéri, ha a téli hónapokban álló helyzetben használjuk


Mindkét matricahenger speciális ötvözetből készül, amelyet még meg is edzenek

Legalább 350 LE traktorteljesítmény szükséges ahhoz, hogy a Krone Premos 5000 megfelelően tudjon működni

A pelletgyűjtőtartály térfogata kb. 9000 liter, ami kb. 5 tonna pelletnek felel meg

A matricás henger fölött helyezkedik el a dob alakú rosta, ami a kész pellet törmelék- és pormentesítéséért felelős

Az egyenletes és szabályozott takarmányfelvétel érdekében a rendfelszedő elé egy továbbítóhengert erősítettek

A Krone adatai szerint a járva pelletáló működtetéséhez szükséges minimális traktorteljesítmény 350 LE. Emellett a gyártó kedvező feltételek esetén 5 t/h áteresztőképességet ígér körülbelül 400 LE traktorteljesítmény mellett. Az anyagtól és az anyag nedvességétől függően a pelletálási folyamat végbemehet egyszerűbben vagy nehezebben, ez a készített pellet keménységére is hatással van. A hengerek hőmérsékletének átlagosan kb. 80 °C körül kell lenni, ami közel csíramentes végterméket ad, és biztosítja a termény utószáradását. A szögletes bálázókkal ellentétben a Krone szerint nem szükséges a napi takarítás, mivel egyrészt sokkal kevesebb az áthaladó terménymennyiség, másrészt nem történik gyors, sok port előidéző anyagmozgás – alkalmanként azonban célszerű kifúvatni a gépet. A Premos járvapelletáló betakarítógép központi kenéssel rendelkezik, ami minden fontos kenési pontot, a kardántengely és néhány egyéb pont kivételével, mint pl. a tengelyek, zsírral lát el.

SCHAIDER PELLETEC D 8.0

A 2017-ben bemutatott Schaider Pelletec D 8.0 Ausztriából származik. Körülbelül 15 éves fejlesztési időszak után a gyártó ígérete szerint a mobil betakarítógéppel gyorsabban és gazdaságosabban lehet pelletet előállítani.

A végtermék létrehozása egy menetben történik – ehhez az anyag egy adapteren keresztül (pickup, sorfüggetlen vágószerkezet vagy direktvágó kaszálószerkezet) előaprításra kerül. Ezután a pellet méretére levágott és optimalizált termény egy szállítócsövön keresztül az előmelegítő és kondicionáló részbe kerül. Az anyagot a 18,1 l hengerűrtartalmú, 600 LE/447 kW teljesítményű különálló Caterpillar hajtómotor kipufogógázai által leadott hővel 70°C-ra előmelegítik, hogy ezután a tömörítő részben pelletálásra kerüljön (a Krone Premos 5000 pelletálóhoz hasonlóan itt is adagolhatók folyékony adalékanyagok, pl. víz vagy eukaliptusz). A Schaider pelletáló egymásba helyezett kettős gyűrűs rendszerrel (SDR Symmetric Double Ring), tehát a Krone megoldásától (két ellentétesen forgó henger) eltérő rendszerrel dolgozik. Az alkalmazott matricától függően a pellet mérete 2 és 16 mm között változik. Az utókezelő részben egy rosta választja el a képződött port a végterméktől, és a használatra kész pellet egy gyűjtőtartályba kerül. A tartály és egy kihordószalag biztosítja a tárolást, a hűtést és a használatra kész pellet átrakását.

Visszapillantás: John Deere 400/425, Claas Apollo & Fahr FTS 3000

A Premos és társainak elődei

Már több mint fél évszázaddal ezelőtt is próbáltak a takarmányból mobil gépekkel pelletet préselni. A John Deere 1965-ben dobta piacra a 400-as modellt, ami a szénából könnyen kezelhető brikettet, ill. pelletet préselt. Egy rendfelszedő szedte fel a rendre rakott takarmányt, ami a gép belsejében aprításra és tömörítésre került. Ezt követően egy végtelenített szalag szállította a pelletet egy vontatott pótkocsi hidraulikusan billenthető gyűjtőtartályába. Németországban a Claas Apollo és a Fahr FTS 3000 mobil teljes szárítógép az 1970-es évek elején vált ismertté, ezek a gépek a zöldtakarmányból viszonylag nagy briketteket tudtak gyártani. A John Deere 400 és 425 modellhez hasonlóan ez a két gép sem tudott elterjedni, többek között a magas üzemanyag-fogyasztásuk miatt.

A John Deere 400 1965-ben került piacra, majd 970ben követte a modernebb 425 modell. A körbálázók és a magasnyomású bálázók diadalmenetével a pelletáló gépek…

…egyre inkább háttérbe szorultak. A brikettek nagyobbak voltak a mostani pelletnél és szögletes formájúak

A Schaider a pelletálóját a betakarítógépben elhelyezett saját motoregységével üzemelteti – 200 LE traktorteljesítmény elegendő

A különböző adapterek bármilyen típusú szalmát és takarmányt felszednek, majd a gép ezt követően egy szecskázóval apróra vágja a takarmányt

Vontatóként egy legalább 200 LE teljesítményű traktor szükséges. A külső ipari motorral együtt a Schaider adatai szerint óránként akár 8 tonna használatra kész pellet is előállítható. Adapter nélkül a gyártó a gép értékesítési árát kb. 500 000 euró értékben adja meg. Az ár azonban már kb. két év elteltével megtérül – ehhez a gyártó 1000 üzemóra éves teljesítménnyel számolt teljes költség alapon. Ezenkívül a gép álló helyzetben is használható.

A CSP Metitron 560 a gyűjtőtartály kiürítése közben tovább tudja folytatni a pelletálást – a pelletáló alapja egy Claas Jaguar 960 szecskázó

A magajáró pelletálógép energianádat (Miscanthus) is tud pelletálni, ehhez egy Claas kukoricacső-törő adapter szükséges

CSP METITRON 560

Az önálló bajor magajáró pelletáló alapja egy soros, hathengeres, 15,6 literes Mercedes-Benz motorral rendelkező Claas Jaguar 960 szecskázó, 460 kW/626 LE meghajtóteljesítménnyel. A különböző adaptereknek köszönhetően – mint pl. a kukoricacső-törő adapter az energianád (Miscanthus) betakarításához, direktvágó kaszálószerkezet gabonafélékhez és lucernához, valamint egy rendfelszedő a rendre rakott terményekhez – a Metitron változatosan használható. A gazdasági udvarban álló helyzetben is üzemeltethető a gép, ehhez azonban nincsen szükség bálabontóra.

Közvetlen anyagáramlással jut a termény az adapterről az átmeneti tartályba, amit ezután a gyűrűs pelletprés pelletál. A pelletet tároló tartály kapacitása 3 m3, és kihordó szalaggal van ellátva. Alapkivitelben a pellet mérete 8 mm, de a matrica váltásával a méret 6 és 12 mm között változtatható. A gép folyamatosan és automatikusan méri a termény nedvességtartalmát, szükség esetén bekapcsolható a nedvesítő folyamat. Az anyagtól és a talaj állapotától függően a gyártó – a Pfronstetten székhelyű CSP GmbH Cut Systems – 1 és 10 km/h között munkavégzési sebességet ad meg, amivel óránként akár 6 t pelletet is elő lehet állítani.

GAZDASÁGOSSÁG

A pelletáló gépek végtermékei, függetlenül attól, hogy a CSP önjáró gépéről, a Krone és a Schaider vontatott járvapelletáló betakarítógépéről vagy teherautóra szerelt félpótkocsis mobil állomásokról van szó, mint a Himel vagy a PCM Green Energy gépei, magasabb értéket képviselnek, mint a hagyományos bá lázási technikával készült termékek. Az átvételi mennyiségtől és a beszerzési forrástól függően a pelletek kereskedelmi ára nagyjából a 200-230 euró/tonna tartományba esik. A Krone adatai szerint alomként ebben a formában 50%-kal kevesebb szalmára van szükség, a pellet magasabb nedvszívó képességnek köszönhetően. Ezen túlmenően biogázüzemekben is felhasználható, ez nagyobb gázhozamot eredményez a pelletálás során történő feltárás miatt.

Különösen a Premos pelletáló alkalmazható a téli hónapokban helyhez kötötten is, ami egész éves kihasználást biztosít. Figyelembe kell azonban venni, hogy a maximális áteresztőképesség a helyhez kötött használat során kb. 1 t/óra mennyiséggel csökken.

Ennek oka a körbálák minősége, különösen akkor, ha nem optimális nedvességtartalom mellett túl tömörre történt a bálázás. Szántóföldi használat esetén a Krone 15 és 20 l/t pellet értéket ad meg üzemanyag-fogyasztásra – melynél döntő tényező a traktor teljesítménye, a betakarított anyag minősége és nedvességtartalma, valamint a rend homogenitása. Ezek a tényezők korrelálnak az áteresztőképességgel és az üzemanyag-fogyasztással.

ALTERNATÍV LEHETŐSÉGEK

A járvapelletáló betakarítógépek mellett, amelyek a terményt közvetlenül a termőterületen gyűjtik össze, léteznek teherautóra, ill. pótkocsira szerelt, mobil és helyhez kötött pelletálóberendezések is, például a PCM Green Energy és a Himel Maschinen berendezései, amelyek egy teherautó-félpótkocsira szerelve gyártanak pelletet. A termény feldolgozásakor a már kész bálákat fel kell bontani. A PCM adatai szerint a berendezés teljesítménye 1,5 t pellet/óra.

Emellett a Kahl és a Himel teljes mértékben helyhez kötött berendezéseket is kínál, melyekhez különböző matricaátmérők, hajtómotorok és 2-40 mm közötti pelletátmérő választható.

Összegzés

A terményből előállított pelleteknek számos előnye van, köztük a jobb minőség (közel csíramentes), a nagyobb nedvszívó képesség és égési kapacitás, valamint a nagyobb tömörség (akár 700 kg/m3 is lehet a 100-250 kg/m3 tömörségű bálákhoz viszonyítva) és a kisebb tárolási helyigény, hogy csak néhányat említsünk. Pelletáláshoz a legkülönfélébb növények használhatók, például mindenféle szalma, széna, lucerna és kukorica, de akár a Miscanthus is. Ugyanakkor a pelletáláshoz szükséges technika költséges, kevésbé hatékony, mint a hagyományos bálázási technikák, és nagy meghajtóteljesítményt igényel. A préselési technológia az egyes gyártóknál különböző, de a terményhez minden pelletálógép tud adalékanyagokat hozzáadni.
 

Felix Ammon

CÍMKÉK