Kertészeti gépektől a faátültetőig

Hernek Zoltánnal, az Odisys Bt. tulajdonosával nem volt könnyű egy rövid interjút megbeszélni a szezonindító szakkiállításon. A standon folyamatos volt az érdeklődés, amire az a magyarázat, hogy a kiállított termékpaletta érdekelte a látogatókat.

– Melyek a legfontosabb újdonságok, amiket bemutattak a standon?

– Mondhatjuk, hogy a Solis traktorok ma már cégünk vezértermékei, így ezekkel kezdeném a bemutatást. Mint tudjuk, a Kínából és Japánból és más az unión kívüli országokból importált kistraktorok sokszor nem műszaki vizsgáztathatóak, vagy egész egyszerűen nem felelnek meg a legújabb biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak. Sok esetben nagyon idősek, és árban nagyon közel állnak az általunk importált Solis traktorokhoz. A Solis kistraktorok 20-as és 26-os mechanikus váltós modelljei mellett itt debütált az új, 26 lóerős, hidromotoros hajtású Solis HST. Ez egy rendkívül kedvező árfekvésű erőgép fokozatmentes hidrosztatikus váltóval, hisz a nettó ára éppen csak 3 millió forint fölött van. Nagyobb kertészeti modellkínálatunkból pedig megtekinthetik partnereink a szűkített nyomtávú, 140 cm széles Solis 75 N típusú traktort is, amely elektrohidraulikus kiadószelep-vezérléssel rendelkezik, elöl és hátul 3-3 pár kiadószeleppel, frontfüggesztéssel. Ezeknél a traktoroknál is látszik, hogy a gyár felszereltség és minőség tekintetében felzárkózott az Európában már ismert nyugati gyártók mellé. A szántóföldi kategóriában pedig 2020 tavaszától visszatér a Solis 90 Crdi, mely műszaki paraméterei és ára alapján a kategória bajnoka. A Solis minden részében minőséget és értéket ad, ilyenek a kistraktorok Mitsubishi dízelmotorjai, a nagytraktorok az 50-90 Le teljesítménytartományban a Carraro olasz hidakkal és váltókkal, a Bosch hidraulika- és üzemanyag-befecskendező rendszerrel. Nincsenek licenc alapján gyártott alkatrészek, mert a Solis csak eredeti alkatrészeket épít be. Ez a minőség kulcsa és az értéktartás kulcsa.

– Mit mondhatunk el a Goldoni traktorokról, amelyek már régebben szerepelnek cégük kínálatában?

– Talán érdemes azzal kezdeni, hogy a Goldoni-paletta teljesen megújult. Az E széria 20–100 LE között az egyformakerekes kategóriában, illetve az új S és Qszériák 50–110 LE tartományban is szerepelnek a kínálatunkban, míg a bevált és bizonyított Ronin, mint a jó szamuráj, nem változott a 40 és 50 LE-s kategóriában. A gyár nagyon kitett magáért, régóta vártuk már ezeket a fejlesztéseket – nemcsak a dizájn, hanem a műszaki tartalom is megújult, minden EU-normának megfelelnek, a Solishoz hasonlóan.

– Eszközök tekintetében mit érdemes leginkább kiemelni?

– A Nobili szár- és nyesedékzúzókból, illetve növényvédő gépekből is állítottunk ki, például az erdészeti mulcsozó most először kerül „élesben” bemutatásra. Ezzel demókörútra is indulunk. Nagy az érdeklődés rá, főleg a legelőtisztítás, illetve a táblaszélek ápolásával kapcsolatban. Megújult a Nobili GEO széria is, ha a növényvédő gépeket vesszük szemügyre. Kertészeti gépek tekintetében kiemelném még a pázsit- és parkápolás területén a Grillo szortimentjét, ahol kifejezetten a gazos területek, parlagon fekvő táblák kezelésére használható gépeink vannak, 7-8-9 cm3-es hidrosztatikával, 18-30 LE közötti teljesítménytartományban, amely mellett természetesen a klasszikus gyűjtőtartályos gépeinkre is felhívjuk a figyelmet, 280-1500 l-es tartálytérfogattal.

Hernek Zoltán, az Odisys Bt. vezetője

Hoztunk még a standra mélyforgató erdészeti ekét, illetve nem feltétlenül a mezőgazdasághoz kapcsolódó terméket, egy régi kedves francia partnerünk, a Cochet speciális motorszállító trélerét. A hazai piacon abszolút újdonság, ötletes megoldásként összecsukható, csak egy komódnyi helyet foglal el a garázsban. Nagy érdeklődésre számítunk a 800 kgos teherkapacitású eszköz iránt a motor- és quadtulajdonosok részéről. Fontos érdekesség még a kistraktorokhoz kifejlesztett, önálló hidrosztatikával rendelkező vontatott seprőgépük 400 l-es tartállyal, magasra billentő kivitelben.

– A korábbi években komoly eredményeket értek el a használt- és bemutatógép-forgalmazás terén is. Most hogy látja ezt a piacot?

– Alapvetően a kertészeti és kommunális kistraktorok piacára, munkagépellátásra koncentrálunk, és nagyon jó eredményeket értünk el tavaly is. 2020ra is merész, de teljesíthető terveink vannak. Emellett azonban nem felejtjük el azokat a partnereket sem, akik nagy, szántóföldi munkákhoz használható erő- és munkagépek beszerzésében szeretnének velünk dolgozni. Itt nemcsak használt, hanem új gépek beszerzésében is számíthatnak ránk, márkafüggetlen kereskedőként gondolkozunk ezt illetően.

– A tavalyi kiállítás egyik legérdekesebb színfoltja a faátültető gép volt. Sikeres azóta ennek a projektnek az elindítása?

– Tavaly nagyon szépen dolgozott, és már erre az évre is vannak előszerződéseink. Dinamikusan fejlődő piacra számítok ezen a téren. Egyre inkább látjuk, hogy az emberek rájönnek: egy nagy, élő fa érték, és azt adott esetben nem kivágni kell, hanem átültetni. Tavaly közel 40 nagy fát ültettünk át. A legnagyobb fa, amit átültettünk, egy kb. 45 cm törzsátmérőjű tölgy volt, megközelítőleg 14 méter koronaátmérővel. 60 méterrel költöztettük odébb, és köszöni szépen, jól érzi magát!


Carraro goldoni hernek zoltán kertészet nobili nyesedékzúzó odisys solis szárzúzó traktor