fbpx

Intelligens hajtószíj kombájnokra

Írta: Farkas Imre - 2020 július 29.

A Continental és a Claas együttesen tesztelnek egy új, intelligens hajtószíjat kombájnokra.

A szíjba beépített speciális érzékelők lehetővé teszik a lehetséges hiba azonosítását még a bekövetkezése előtt, mivel az szíjat folyamatosan felügyelik. Mindeddig nem lehetett ellenőrizni a hajtószíj műszaki állapotát működése közben.

 

A szíjtól a jelvevőig áramló összes adat egy rendszerbe kerül, amely automatikusan figyelmezteti a kombájn kezelőt vagy a gazdaságvezetőt a lehetséges hibákra – fotó: continental.com

 

A tesztelt megoldás lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy az meghajtószíj jelenleg túlterhelt-e, és hogy módosítani kell-e a feszességén, illetve a gép beállításait. A tervek szerint a szíjtól a jelvevőig áramló összes adat egy rendszerbe kerül, amely automatikusan figyelmezteti a kombájn kezelőt vagy a gazdaságvezetőt a lehetséges hibákra.

 

 

Ez azért fontos, mert a sérült ékszíj gyakran dominóhatást vált ki, amely más alkatrészeket is érint. Ha előre figyelmeztetést kap a kombájnos a szíj esetleges állapotromlásáról, várható meghibásodásáról, szakadásáról, akkor előre tudja tervezni annak cseréjét, és nem okoz majd üzemidő kiesést meghibásodása. A projekt sikerének kulcsa a nagy mechanikai szilárdság elérése, millió ciklusban számítva. A Continental sajtóközleménye szerint 4220 hektár adatait gyűjtötték a terepvizsgálati időszak alatt. A szíjak, hevederek elektronikája ebben az időben több mint 140 millió hajlítási ciklust ellenállt.