fbpx

Horsch Maestro DV, CV, RV, CX, RX

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 16.

Az elmúlt napokban „néhány” német farmer kivonult Berlin utcáira traktorostól. Voltak kb. nyolc és fél ezren (milyen érdekes: nem tették ki a traktorral behajtani tilos táblát).

Miért? A válasz egyszerű – a megélhetésükért! Azt ugyanis, hogy a mezőgazdaságtól távolálló véleményformálók mondják meg, hogy mit és hogyan kell csinálni, lassan megelégelték a német gazdák. Az egyre szigorúbb műtrágyarendelet, a bürokrácia, a támogatások csökkenése (más csatornákba irányítása) alacsonyabb jövedelmet és ezáltal az életszínvonal csökkenését és farmok bezárását jelenti. Németországban nagyon sok a kis családi gazdaság, amelyek viszonylag kis területen gazdálkodnak, így a megélhetésük is nagyban függ a támogatások összegének mértékétől. Nyilvánvalóan látni lehet, hogy a mezőgazdaság nagy változások előtt áll. Annak, aki továbbra is talpon szeretne maradni, a jövőben nagyon oda kell figyelnie arra, hogy a ha/Ft nyeresége minél nagyobb legyen. Úgy gondolom, hogy sok helyen nem a maximális mennyiségű termés elérése lesz a maximális nyereséghozó, hanem az egységnyi területen kell a nyereséget optimalizálni. Azt is látni, hogy a maximális nyereséget ugyanazon a területen különböző termelők másként próbálják elérni. Van, aki hagyományosan továbbra is szántással, van, aki mulcs- vagy minimális talajművelés mellett és vannak olyanok is, akik a no-till, vagyis a direktvetéssel.


Maestro DV

A Horsch mint Európa egyik útmutató mezőgépgyártója a hagyományos és a no-till termesztéstechnológiára is tud megoldásokat biztosítani. A következő szezon, ami előttünk áll, már a 2020-as tavasz, a kukorica, napraforgó vetése. Így sokan elgondolkoznak a vetőmagválasztáson, el kell dönteni, hogy melyik hoz a legnagyobb termést, és néhol azt is, hogy milyen géppel vessünk? Ha a mezőgazdaságot összehasonlítjuk a számítástechnikával, akkor azt látjuk, hogy amíg az informatikában egy másodperc alatt több ezer kísérletet tudnak elvégezni, addig nekünk a mezőgazdaságban egy évben egyszer van erre lehetőségünk. Ezért is nagyon fontos, hogy pl. a fajtaválasztáshoz folyamatosan figyeljük a szomszédot, és mi is kísérletezzünk, mert igaz a régi mondás: ki mint vet, úgy arat! Figyeljünk oda a vetésre, mert tíz perccel több odafigyelés ennél a műveletnél év végén akár több tonna terméstöbbletet is eredményezhet hektáronként.


Maestro Focus ST direktvetés

A Horsch a 2020-as évre megújította a Maestro CC-t. Mi változott? – majdnem minden. Két típusjel, a DV és CV a vákuumos rendszerek, a CX a nyomott levegős rendszernek a rövidítése. Vákuumos és nyomott levegős rendszer? – mit jelent ez? A következő évtől mindkét rendszer megtalálható a Horsch-palettán.

A Maestro DV műtrágyatartály rendszerében mostantól fellelhető az osztott tartály is; ez azt jelenti, hogy kétféle műtrágyát lehet kijuttatni a vetéssel egy időben, és ezenfelül jön még a mikrogranulátum. A DV maximum 8 soros lehet, és a magtartályok a kocsikon helyezkednek el. Az R típusjel a hárompont-függesztést jelenti.

A CV ugyancsak vákuumos rendszer, de itt már megtalálható a központi magtartály is, a vetőkocsik száma pedig 8, 9, 12 (50 cm) is lehet. Az összecsukásnál pedig a vetősínt a kocsikkal a rendszer a műtrágyatartály fölé zárja.


Maestro CV szállítási helyzetbe

A központi magtartály előnye, hogy a bigbag kiszerelésű vetőmag olcsóbb, és ennek a mozgatása is könnyebb!

A vetőkocsin is vannak változások. A műtrágyacsoroszlya lehet különálló egytárcsás egység is. Ez ott érdekes, ahol kötött talajok vannak, mert a nedves, ragadós földet az egytárcsás rendszerrel könnyebb „kezelni”, vagyis a műtrágyabarázdát könnyebb visszazárni.


Az új CV központi magtartályos vetőkocsi

A vetőgép „szíve-lelke”, az adagoló is megváltozott. A vákuumos és nyomott levegős rendszernek ugyanaz az adagolója; távolról meg sem lehet mondani, hogy melyik gép melyik, csak ha közel megyünk hozzá, akkor látszik az ejtőcső formáján, hogy melyik típusról van szó.


A műtrágya – csoroszlyák külön mélységtartóval

A vetőtárcsa furatos, a maglesodrót magváltásnál sem kell állítani. Az egész egyszerűbb lett! A gépkezelő kiválasztja a vetőtárcsát, feltankolja a vetőmagot, a monitorba beírja a vetési normát (mag/ha), ezek után elindul a vetés, és a monitor jelzi a vetési pontosságot, amit ettől kezdve a vákuummal lehet szabályozni. Ennyire egyszerű a rendszer.


Az új adagoló

Vannak azért még fontos részletek, amelyek befolyásolják a vetés pontosságát. Azt már nagyon rég tudjuk, hogy a vetési mélység pontossága a leginkább meghatározó a termés mennyisége és minősége szempontjából. Ezért az összes Maestro hidraulikus nyomásállítással van felszerelve – ezáltal nagyon gyorsan reagálhatunk a talajállapot változásaira. Ha azonban még precízebbek szeretnénk lenni, akkor az AutoForce végzi a csoroszlyanyomás-állítást. A tömörítőkerekekről nem sokan gondolják, hogy mekkora jelentőségük is van. A tavaszi nedves talajba történő vetéskor a vetőtárcsa akarva-akaratlanul elkeni a vetőbarázda falát. A keményebb talajokon azt is tapasztalni, hogy a vetőbarázda esetleg nyitva marad, vagy a száradás következtében megnyílik. A Horsch által használt tüskés vagy ujjas tömörítők segítségével a vetőbarázda „elkent” oldalát fel lehet lazítani, így a gyökerek könnyebben a műtrágyához jutnak, és a vetőmagokat sokkal jobban be lehet ágyazni a talajba, aminek a következménye az egyenletesebb, robbanásszerű kelés!


Maestro RX az ujjas tömörítőkkel

A Maestro vetőgépet különböző technológiákban lehet használni: a hagyományos forgatásos, a mulcs- és a direktvetésben is. Az Axiál Kft.-nél az előszezoni értékesítés már elkezdődött! – használják ki a lehetőséget! A Maestro modernebb, precízebb szemenkénti vetést biztosít – egy gép, amely meghálálja a bizalmat!

Szász Zoltán
30/743 03 02