fbpx

GÉPmax – 2015-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 22.

Kedves Olvasó!

Lapzárásunkkor erősítették meg a hírt, miszerint az Irányító Hatóság a gazdálkodók kertészeti gépbeszerzéseinek segítése és a 2007-2013 közötti programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében a 25/2015. (V. 6.) MvM-rendelet határidejének meghosszabbításáról döntött. Ennek értelmében az ügyfeleknek a beruházás megvalósítására, vagyis a kertészeti gépek beszerzésére és a kifizetési kérelmek benyújtására 2015. október 15. helyett egységesen 2015. október 30-ig lesz lehetőségük.

A Miniszterelnökség közlése szerint ebben a támogatási ciklusban is nagy hangsúlyt fektetnek a kertészeti ágazat fejlesztésére, azon belül is kiemelten a mikro-, kis- és közepes méretű gazdaságok támogatására. Egyes kertészetfejlesztési támogatások pályázati felhívásai még idén novemberben megjelennek, míg a kertészeti gépek beszerzésére várhatóan 2016-ban lesz ismét lehetőség.

A rövid aktualitás után pedig szemezgessünk kicsit lapunk tartalmából!

Múltkori ígéretünknek megfelelően a szeptemberi aranyérmesekkel foglalkozó cikk után friss számunkban elkezdtük az Agrictechnica szakkiállítás ezüstéremmel díjazott termékeinek ismertetését. Persze ez nem lesz annyira egyszerű: 44 újítást díjazott a független szakmai zsűri ezzel a kitüntetéssel, így a következő két hónapra is jut majd a bemutatásokból.

Persze emellett részletesebb leírások is szerepelnek több, erre az alkalomra időzített, nem feltétlenül díjnyertes, de legalább annyira érdekes újdonságról: a teljesség igénye nélkül emeljük ki a JCB rakodógép-újdonságait (50. oldal), vagy akár a Väderstad friss fejlesztéseit. (46. old.) E havi Teszt és Tapasztalat rovatunkban a Pöttinger Terrasem R3 mulcsvetőgépét vettük górcső alá (38. old.), História rovatunkban pedig egy nagyon izgalmas magángyűjteményt mutatunk be.

Hasznos időtöltést kívánok lapunk elolvasásához – és a következő időszak fejlesztéseinek tervezéséhez!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK