fbpx

GÉPmax – 2015-06 – június/július

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 25.

Kedves Olvasó!

Az elmúlt közel fél év tapasztalatai alapján kijelenthető: a tavalyi, kiemelkedően sikeres esztendő után idén eddig enyhe visszaesés tapasztalható a mezőgazdasági gépkereskedelmi forgalomban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint ez az érték – az elmúlt évhez képest 6%-os csökkenéssel – az első három hónapban 20,4 milliárdra változott.

A mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gépgyártó eladási jelentése alapján készült felmérés szerint az erőgépek és az önjáró rakodók esetében 16, illetve 19%-os csökkenést mutatott a statisztika; tavaly 575 darab traktor talált gazdára ebben az időszakban, idén márciusig pedig 486 darabot értékesítettek. Az ekék és a szántóföldi kultivátorok kivételével a munkagépek értékesítése is csökkent.

A szállítójárművekből és a bálázókból hozzávetőlegesen ugyanannyit adtak el, mint egy évvel korábban. Érdekesség azonban, hogy most több mint két és félszer annyi arató-cséplőgép kelt el. Az alkatrész-értékesítés forgalma is emelkedett: ez az első három hónapban – 24 százalékkal – 8,3 milliárd forintra nőtt. Ennyit írhatunk dióhéjban a hazai piacról, de a kereskedelmi folyamatok átfogóbb megismerésére figyelmükbe ajánljuk a VDMA német ágazati szövetség részletes elemzését is a 30. oldalon.

Persze a csökkenő trendek nem azt jelentik, hogy az élet megáll ezen a fronton – sőt, a május és június kifejezetten sok szakmai eseményt, bemutatót, gyáravatást is hozott. Ezekből szemezgetünk például a 22. oldalon, ahol az Agro-Békés Kft. gyakorlati bemutatójának legjelentősebb részleteit ismertetjük; a 14. oldalon, ahol az Axiál Kft. hagyományos Gépkezelői Olimpiájának tudósítását olvashatják, vagy a KITE Zrt. zöldsor-bemutatójának összegzését is megismerhetik mostani lapunkból (18. oldal). Gyáravatásról is hírt adunk – a Güttler új, hódmezővásárhelyi gyáregységének ünnepi átadásáról szóló tudósítást azonban majd augusztusban közöljük.

Az újdonságok, érdekességek bemutatása azonban itt nem ér véget: megismerkedhetnek aktuális számunk hasábjain a Kverneland legfrissebb fejlesztéseivel, a New Holland CR kombájnszériájával, valamint a Giant homlokrakodók adaptercsaládjával. És bár nem újdonságról szól, de az egyik legfontosabb cikk a lapban: friss számunk Teszt és tapasztalat rovatában a Claas AXION 810 traktorával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról olvashatnak, a 36. oldalon kezdődően.

Van tehát sok érdekes és izgalmas, talán néha tanulságos írás is a lapban. Mivel – a hosszú évek szokásának megfelelően – a GÉPmax legközelebb augusztus harmadik harmadában jelenik meg, biztosan lesz a kedves Olvasónak elegendő ideje mindent áttanulmányozni. Sikeres betakarítást és eredményes értékesítést kívánunk a növénytermesztőknek, és aki megteheti, annak jó pihenést, feltöltődést az őszi szezonra!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK