fbpx

GÉPmax – 2012-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 13.

Kedves Olvasó!

Némileg fellélegezhetnek a mezőgazdaságban tevékenykedők: megérkezett a várva-várt eső. Bizakodhatnak végre a gazdálkodók, hogy a vetést megfelelő körülmények között végezhetik el, illetve a már földbe került magok esélyt kaptak a kelésre. Bizakodnak a mezőgazdaságigép-gyártók is, akik egyre másra nyitják meg Európában újabb és újabb gyártóüzemeiket.

Azon, hogy Kínában, Indiában minden jelentősebb gyártónak van már bázisa, nem lepődünk meg, de külön öröm számunkra, ha a közelünkben vagy netán hazánkban valósul meg egy-egy beruházás. Emellett már arról is hallani, hogy kínai befektetők európai üzemeket vásárolnak meg és fejlesztenek. A kérdés csak az, hogy ki fog itthon ezekkel a gépekkel néhány év múlva dolgozni?

Nemrég olvastam ugyanis, hogy a hazai gazdák átlagéletkora 56 év, miközben elenyésző a 40 év alattiak aránya. Talán ezért is indít közös kutatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fiatal gazdák helyzetének felmérésére. Lehet, hogy az is nagyobb érdeklődést indukálna, ha egy tévéműsorban a mezőgazdaság szépségeit ismerhetnék meg a nézők egy-egy fiatal gazdálkodó életének bemutatásán keresztül – hogy ne csak mindig a negatívumokról szerezzünk tudomást a híradásokból.

Mi mindenesetre a magunk módján igyekszünk bemutatni minél több kedvező fejleményt a mezőgazdaság technikai oldaláról. E havi számunkban is több érdekes beszámolót találnak látványos rendezvényekről, cégek eredményeiről és például a Pöttinger, Valtra és Kongskilde újdonságairól, de egy olyan eseményről is beszámolunk, amit a Massey Ferguson szervezett, és Vision of the future (Jövőkép) névvel illetett. Ennek keretében egész Európából összesen több mint 5 000 főnek biztosított rálátást a gyártó a technikai fejlesztéseire, termékeire, illetve a hatékony és sikeres gazdálkodás kulcstényezőire. Hazánkból 50 fő utazhatott a Párizs melletti központba.

A sokat emlegetett SCR- (szelektív katalitikus redukció) technológiáról is közelebbi ismeretséget szerezhetnek olvasóink, a Case IH Magnum 315-ös felhasználói tapasztalatain keresztül. Tartós teszt keretében bemutatkozik egy kevésbé ismert márka, a Same Silver 100-as. Gépbemutató rovatunkból pedig a Vogel&Noot vetőgépéről, a Gregoire Besson új tárcsájáról, a kissé “elfeledett” Rabe munkagépekről, valamint a Giant új rakodógépéről tudhatnak meg többet. Ezeken túl is még sok érdekességet olvashatnak lapunk hasábjain. Kinyílik a világ a cikkek között tallózva, csakúgy, mint azok előtt a fiatalok előtt, akik nyelveket beszélve ezt a pályát választják.

Remélem, ezúttal is érdekes és hasznos információkat szereznek magazinunkból!

Kellemes időtöltést kívánok!

CÍMKÉK