fbpx

Väderstad-újdonságok 2022

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 19. -Hirdetés

Gyártmányfejlesztési szempontból egy igazán mozgalmas év áll a svéd gyártó mögött, hiszen 2022-ben 4 újdonságot mutatott be, így tovább erősítette pozícióját a talajművelő és vetőgépek szegmensében.

NZ EXTREME, A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ MAGÁGYKÉSZÍTÉS ALAPESZKÖZE

A Väderstad NZ Extreme 1250-1425 a nagy teljesítményű munkaeszközök piaci szegmensében mutatkozott be, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy rövid időn belül meghatározó piaci részarányt érjen el a 400+ LE-kategóriájú erőgépekhez választható magágykészítők között. Az NZ Extreme a nagy teljesítményű magágykészítés alapeszköze, amely a legkülönbözőbb szántóföldi körülmények között, szántott vagy forgatás nélküli alapművelésben részesített területeken egyaránt a legjobb munkaminőséget adja. A munkagép egyedi kialakítását fémjelzi az innovatív súlyáthelyezési megoldás, az ötletes kerékelrendezés, valamint a nagy teherbírású vázszerkezet. A különleges felszínkövető képesség érdekében az NZ Extreme 5 szekcióból álló kerettel rendelkezik, amely képes alkalmazkodni az egyenetlen felszínhez és megtartani a beállított mélységet. A szabadalmaztatott, ún. súlyáthelyezési megoldás garantálja a nagy munkaszélesség ellenére is állandó művelési mélységet a teljes munkaszélesség mentén. A gép teljes hosszában és szélességében arányosan elosztott, széles kerekek nagy teherbírást biztosítanak, és minden egyes kapa számára azonos munkafeltételeket teremtenek. A traktor kapcsolási pontjától optimalizált távolságra helyezett, OffSet elrendezésű tandem kerekek mindig vízszintesen tartják a gép vázát, ami minimalizálja a vibrációt. Az NZ Extreme modellek felépítés tekintetében az Aggressive család típusaira jellemző tagolást mutatják, azaz két sor, hidraulikusan állítható CrossBoard simító között találjuk a speciálisan erre a változatra kifejlesztett kapákat 6 sorban, 7,2 cm osztásban. A munka közben intenzíven vibráló Extreme kapák 30%-kal merevebbek, mint az Aggressive modellek Agrilla Cobra kapái, és nagyobb hasmagasságot is kölcsönöznek a munkagépnek. A kellő hasmagasság biztosítja a zavartalan anyagáramlást a kapák között.

VILÁGREKORDER PRECIZITÁS: TEMPO L 16-24 CENTRAL FILL

Az új Tempo L 16-24 Central Fill a világrekorder precizitás és az óriási teljesítmény kombinációja, amely a vetőmagot és a műtrágyát is ömlesztett formában kezeli. A nagy teljesítmény érdekében a vetőgépek egy nagyméretű központi tartállyal készülnek, amely, azaz összesen 7200 liter inputanyag befogadására alkalmas. A tartályhoz való könnyű hozzáférés érdekében a gép oldalán egy nagyméretű emelvény található. A Central Fill rendszer mögött álló technológia nagyon intuitív. Nincs központi motor, amely a vetőmagot adagolja, ehelyett minden egyes soregység maga szabályozza a szükséges vetőmag mennyiségét, így támogatva a nagy pontosságú PowerShoot magtovábbító rendszert, ami a magárokig, illetve az abban futó nyomókerékig szállítja a vetőmagot. Minden egyes PowerShoot adagolóegység felett egy gyűjtőtartály található, amely ha tele van vetőmaggal, leállítja a központi tartályból történő magszállítást.

Nagy kapacitás és kimagasló vetési pontosság: Inspire 1200C/S

Amikor a soronkénti puffertartályokban lecsökken a mag szintje, a CentralFill rendszer újra működésbe lép, és vetőmagot szállít a soregységekhez. Mindez azt jelenti, hogy a soregységek maguk szabályozzák a vetőmag iránti igényüket. Az új Tempo L Central Fill 16 vagy 24 soros változatban készül, ami modelltől függően 450 és 762 milliméter közötti sortávolságokat tesz lehetővé.

INSPIRE 1200C/S: KIVÁLÓ VETÉSI MINŐSÉG A 12 MÉTERES GABONAVETŐ GÉPEK PIACÁN

Az új Inspire 1200C/S termékcsalád célja, hogy kiváló vetési minőséget biztosítson a 12 méteres gabonavető gépek piacán. Tervezésének középpontjában a nagy kapacitás és a kimagasló vetési pontosság elérése állt. A vetőgép a 200 lóerő feletti erőgépekkel rendelkező, nagy kapacitásigényű gazdálkodókat célozza meg, ugyanakkor a munkagép kompakt kialakítása mind a szántóföldön, mind pedig a közúton történő szállítás során jó közlekedést tesz lehetővé. Az Inspire 1200C kombi változata az egyik legnagyobb tartállyal rendelkezik a kategóriájában. A vetőgép „lelke” az érzékeny, duplatárcsás csoroszlyarendszer, amely kiválóan alkalmazkodik a szántóföldeken tapasztalható felszíni egyenetlenségekhez, így a vetési mélység mindig állandó marad. Az eredmény a táblaszinten tapasztalható, lenyűgöző vetőmag-lehelyezésben és egyenletes kelésben nyilvánul meg. A csak magvetésre használható Inspire 1200S változat 5000 literes vetőmagtartállyal készül, míg az Inspire 1200C kombi változat 7200 literes tartálya osztott, két külön rekeszben tárolja a vetőmagot és a műtrágyát. A tartályból kilépve a vetőmag és a műtrágya a közös légáramban összekeveredik, és együtt kerül a talajba. A nagy tartályból a vetőmagtartályokba történő állandó és egyenletes termékáramlás biztosítása érdekében a vetőmag és a műtrágya adagolása a nagy tartályból nyolc Fenix III adagolóegységen keresztül, nagy kimeneti pontossággal valósul meg. Ez azt jelenti, hogy a vetőgép változtatható magmennyiséggel tud vetni, valamint 1,5 méterenként tud szakaszolni. Ez a precíziós funkció a 12 méteres munkaszélességű vetőgépek szegmensében egyedülálló. A földeken a vetési művelet könnyen irányítható az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszeren keresztül, amelyhez ISOBUS Task Controler rendszer is csatlakoztatható. A 3 méter széles és 4 méter magas vonulási méretű gépet akár 40 km/h sebességgel is lehet vontatni.

A Tempo L 16-24 Central Fill 2200 liter vetőmag és 5000 liter műtrágya befogadására alkalmas

PROCEED: FELÉRE CSÖKKENT BÚZAVETŐMAG-MENNYISÉG, VÁLTOZATLAN TERMÉSHOZAM

A Proceed egyike azoknak a mérföldköveknek, amelyek nem túl gyakran következnek a mezőgépipar életében, de amikor sorra kerülnek, akkor bizony lényegesen megváltoztatják a gyakorlati megoldásokat. A szántóföldi kísérletek azt mutatják, hogy a Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad. Fontos, hogy a növényállomány erősebb és végig nagyon egyenletes fejlődést mutat a növekedés minden egyes szakaszában. A Proceed hatalmas előrelépést jelent a jelenlegi vetéstechnológiához képest, kiemelkedő a mélységtartás, valamint a soron belüli és a sorvégi pontosság terén. Ugyanakkor a csírázás és a növényfejlődés számára optimális magágy létrehozásában is páratlan teljesítményt nyújt. Az eredmény a gyors és egyenletes kelésben, valamint az életerős növényállomány kialakulásában nyilvánul meg, ahol minden egyes növény számára biztosítottak a teljes terméspotenciál eléréséhez szükséges feltételek. Az őszi búzával végzett kísérletekben néhány hónappal a vetés után – 150 vetőmag/m2 magráta mellett – a növényi biomassza tekintetében 102, míg a gyökérbiomassza terén 72%-kal fejlettebb volt a Proceeddel vetett állomány a modern vetőgépekhez munkájához képest. Gabonafélék vetésekor a Proceed 225 vagy 250 mm-es sortávolsággal dolgozhat, ugyanakkor egy egyszerű konfigurálással, valamint a magtárcsák gyors cseréjével 450 vagy 500 mm-es sortávolságra válthat, olyan kultúrák vetéséhez, mint például a cukorrépa vagy a repce. Az új gép klasszikus szemenként vetett kultúrák, mint például a kukorica, a napraforgó vagy a gyapot vetésére is alkalmas, 750 mm-es sortávolsággal. Minden kultúrát kiemelkedő pontossággal vet el, maximalizálva az egyes vetőmagok terméspotenciálját. A Proceed „szívét” a nagy pontosságú soregységek alkotják. A vetőmagok lehelyezése előtt az egyedi előtömörítő kerekek egyengetik a felszínt, így azonos feltételeket biztosítanak minden egyes vetőmag számára. Az előtömörítő kerekek egyedi felfüggesztésűek, a nagy teljesítmény érdekében hidraulikus terheléssel vannak ellátva.

A Proceed felére csökkentheti a felhasznált búzavetőmag mennyiségét, miközben a terméshozam változatlan marad

Amikor a vetőmagok a központi tartályból elérik a vetőegységeket, a Väderstad saját fejlesztésű PowerShoot magszállító rendszerének egy adaptált változata ellenőrzés alá vonja azokat egészen a talajig. A rövid vetőcsőből kilépve minden egyes vetőmagot egy nyomókerék fogad. Ez biztosítja az optimális mag-talaj kapcsolatot a beállított mélységben a teljes munkaszélesség mentén. Annak érdekében, hogy a gép kezelője teljes körű ellenőrzés birtokában dolgozhasson, minden egyes soregység elektromos hajtással rendelkezik, a vezérlés pedig az iPad-alapú Väderstad E-Control-on keresztül valósul meg. A főbb funkciók közé tartozik a soronkénti szakaszolhatóság, a változtatható magmennyiség, a dinamikus művelősáv kialakítása, az egyedi kalibrálás, valamint a vetés valós idejű figyelemmel követése és vezérlése. Mindezek valódi technikai újdonságoknak számítanak a gabonavetés területén.

Szerző: Väderstad Kft.

Vaderstad