fbpx

A hét közepe benzináremelést hoz

Írta: Farkas Imre - 2024 március 04.

A holtankoljak.hu hét végén megjelent elemzése szerint nincs komolyabb gond, vagy olyan esemény, amit okként hozhatnának fel a Brent olaj árának emelkedését tekintve. A piac folyamatosan változik, az ár pedig 80-85 dollár között ingadozik, ami teljesen normális. február utolsó hetében 3,5%-os emelkedést tapasztalhattunk, a Brent ára 83 dollár fölé kúszott a hét eleji 80 dollárról.

tankolás erőgépbe
A gázolaj ára most nem változik

Az olajpiac egy újabb OPEC döntésre vár a termelés növeléssel kapcsolatban, amire jó esélyek vannak. Ez rövid távon üzemanyagár csökkenést eredményezne itthon is. Egyes elemzői vélemények szerint nem indokolt a termelés növelés, hiszen a kínai kereslet stagnál, kiugró igények nem mutatkoznak. Viszont az OPEC az alacsonyabb olajárakkal nem adna teret az amerikai palaolaj kitermelőknek, akik 80 dolláros olajár fölött tudnak csak nyereségesen működni.

Ezen a héten nemcsak az olaj árának emelkedése, hanem a forint dollárral szembeni gyengülése is üzemanyagár emelkedést hozhat. A dollárt 363 forint felett jegyezték a hét végén (a hét elején még 359 forint volt).

A holtankoljak.hu közleménye alapján a héten szerdán a benzin ára emelkedik bruttó 7 forinttal, ami a nagykereskedelmi árak mellett várhatóan a benzinkutak árait is érinteni fogja. A gázolaj ára a hét közepén nem változik.

Az aktuális átlagárak 2024.03.04-én:

95-ös benzin: 613 Ft/liter

Gázolaj: 646 Ft/liter

A szerdai árváltozást követően pedig az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk majd a kutakon, március 6-tól:

95-ös benzin: 620 Ft/liter

Gázolaj: 646 Ft/liter