fbpx

Egyre nagyobb mennyiségben elérhető Magyarországon a bioüzemanyag

Írta: Farkas Imre - 2024 szeptember 27.

A biodízel nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményben azt nyilatkozta a Mol, hogy már évi több mint 200 ezer tonna bioüzemanyag előállítására képes a cég résztulajdonában álló Rossi Biofuel Zrt.

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló üzemanyagokra, amit növényi olajokból, állati zsírokból, használt sütőolajból vagy hulladékból állítanak elő. Használatával csökken a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége, továbbá enyhül a gazdaság kőolajfüggősége is. Egy tonna biodízel mintegy két-három tonna szén-dioxidot takarít meg a fosszilis gázolajhoz képest. A használt sütőolajat egyre több kijelölt Mol töltőállomáson, illetve a hulladékudvarokban is le lehet már adni. 2023 második felében az elsőhöz képest kétszer annyit, közel 6 ezer tonnát gyűjtöttek össze. A Mol a bioüzemanyagok mellett további más technológiákat is tesztel a világ megnövekvő energiaigénye miatt.

Tankolás
A megújuló üzemanyagok használatával csökken a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége

2022-ben a Budapest Airporttal, a Wizz Airrel és a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.-vel együttműködve megkezdte a fenntartható repülőgép-üzemanyag kereskedelmi tesztelését is.

„A vállalat idén áprilisban adta át a Dunai Finomító új zöldhidrogén üzemét, ahol évi 1600 tonnát termelnek az energiahordozóból, hogy azt az üzemanyaggyártás során használják, ezzel évente mintegy 25 ezer tonnával csökkentve a finomító szén-dioxid-kibocsátását” – jelezték a közleményben.

Forrás: https://holtankoljak.hu/