fbpx

Az AUGA egyre közelebb a piaci bevezetéshez

Írta: Farkas Imre - 2024 június 22.

A litván AUGA Tech külső pénzügyi és iparági partnereket von be, hogy piacra vigye „Költségmentes küldetés a természetnek” portfólióját. A fennmaradó finanszírozás megszerzése után várhatóan 2026-ban kerül kereskedelmi forgalomba az M1-es biometán- és elektromos traktor, valamint egyéb technológia.

A world-agritech.com beszámolója szerint az AUGA Tech , amely közvetve a litvániai AUGA csoport tulajdonában van, egy 75 millió eurós fejlesztési és kereskedelmi projektet vállal. Az AUGA Tech 60 millió eurós pályázatot nyújtott be az INVEGA Nemzeti Promóciós Intézmény által lebonyolított „Milliárd a vállalkozásokért” programtechnológiai portfóliójának fejlesztésére. Az AUGA Tech egy külső iparági és pénzügyi partnerekből álló testületet is alkot, hogy a fennmaradó 15 millió eurót biztosítsa, illetve megosszák egymással szakértelmüket a technológia piacra juttatása érdekében.

Auga M1 traktor
Az AUGA Tech már kifejlesztette az AUGA M1 biometán és elektromos meghajtású traktor prototípusát – fotó: https://world-agritech.com/

Az AUGA Tech egyedülálló technológiai portfóliója magában foglalja az AUGA M1 biometán, illetve elektromos meghajtású traktort és más technológiákat: egy multimodális, elektromos meghajtású mezőgazdasági eszközhordozó platformot – az AUGA E1-et, valamint egy fenntartható takarmánygyártási és takarmányozási technológiát. A finanszírozás megszerzése után az AUGA Tech a projekt első szakaszában 2026-ig körülbelül 20 darab AUGA M1, 60 darab AUGA E1, valamint 3 fenntartható takarmánygyártási és takarmányozási technológiai rendszer fejlesztését és gyártását tervezi.

A World Resources Institute szerint a világszerte növekvő élelmiszer-kereslet közepette 2050-re a gazdálkodóknak 56%-kal több élelmiszert kell termelniük a 10 milliárdos lakosság élelmezéséhez, miközben a kibocsátást is 67%-kal csökkentik.

Az első sorozatgyártású gépeket az AUGA teszteli és alkalmazza majd. Ezek várhatóan alapvetően javítják a mezőgazdasági tevékenység hatékonyságát és jövedelmezőségét. A cél az, hogy az AUGA technológiai portfólióját szövetkezeti alapon elérhetővé tegyék a litván gazdálkodók mintegy 20%-a számára a kereskedelmi forgalmazás első szakaszában. A technológiához való hozzáférést a 2023-ban alapított szövetkezetek biztosítják.

Auga E1 eszközhordozó
Az AUGA E1 multimodális elektromos meghajtású munkaeszköztartó az AUGA Tech által kifejlesztett új technológia – fotó: https://world-agritech.com/

A projekt későbbi szakaszaiban az AUGA Tech azt tervezi, hogy kiterjeszti a technológiát az északi országokra és más, a fenntartható mezőgazdaságot támogató uniós országokra. Az AUGA Tech már kifejlesztette az AUGA M1 biometán és elektromos meghajtású traktor prototípusát. Az első nullszériából három traktort üzemi körülmények között immár a második szezonban tesztelnek.

Az AUGA E1 multimodális elektromos meghajtású eszközhordozó az AUGA Tech által kifejlesztett új technológia. Számos szabványos és az AUGA Tech által testreszabott munkagéppel az AUGA E1 az AUGA M1-gyel együtt képes lesz elvégezni az összes fő mezőgazdasági műveletet. Az AUGA E1 kezdeti tesztelése a gazdaságokban még ebben az évben megkezdődik.