Gasztrokincsek acélcsarnokai

Kulináris kincseink és gasztronómiai hagyományaink nemcsak határainkon innen, hanem világszerte kedveltek. Nem véletlen, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében a magyarság csúcsteljesítményeiből összesen 15 agrár- és élelmiszeripari, valamint gasztronómiai vonatkozású, ízes örökségünk található! A helyi élelmiszeripar sikere kihat a helyi gazdaságra, népegészségre, sőt, hagyományok, helyi szokásaink alakulására is. Nem mindegy tehát, milyen körülmények között készülnek a kulináris kincsek – a megfelelő épülettípus és kivitelező partner a magas minőség kulcsa lehet.

Fenntartható, megbízható működés

Nem túlzás azt állítani, hogy a helyi élelmiszeripar népegészségügyi jelentőségű: mindenki előtt ismert, hogy az import élelmiszer tartósítószerekkel, adalékanyagokkal terhelt, kevesebb vitamint tartalmaz, és a hosszú szállítás még az eleve silány minőségű árut is nagyságrendekkel drágábbá teszi. Túl azon, hogy ezek fogyasztása az egészségnek sem kedvez, ki tenne a család asztalára szívesen vitaminban szegény, szállítástól megviselt, adalékanyagokat tartalmazó ételt? A helyi vagy hazai élelmiszer ára közvetlenül hasznosul gazdaságunkban, hozzájárulva annak fejlődéséhez, munkahelyek teremtéséhez, így elejét veheti az elvándorlásnak. Ám ahhoz, hogy az élelmiszeripari kisüzem, például gyümölcsfeldolgozó, konzervgyár, mirelit üzem vagy éppen sörfőzde valóban fenntartható és megbízható módon működjön, megfelelve a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozásnak, profi, ugyanakkor gazdaságos, a vállalkozás egyedi igényeire igazított befogadó-kiszolgáló épületre van szükség. Mindezeket egyszerre biztosítják a Frisomat acélcsarnokai.

Sokoldalú acélcsarnok az élelmiszeripar szolgálatában

Sokoldalúsággal egy sokoldalú iparágért

Az élelmiszeripar s vele a termékkínálata éppolyan gazdag és sokszínű, mint egy minden földi jóval megrakott ünnepi asztal. Egy-egy jellegzetes helyi ételből, italból a település vagy a régió kulturálisan és gazdaságilag egyaránt profitálhat, hiszen a helyi márkaépítés egy fontos elemévé válhat a tőle elválaszthatatlan íz. Erre jó példa a Bükkszéken eredő, egyedülálló összetételű Salvus gyógyvíz, melyet immár egy frissen elkészült, több mint 600 nm-es Frisomat-csarnokban palackoznak. Az 540 méter mélyből feltörő gyógyvíz attól válhatott természetes gyógyírré, hogy igen magas az összes oldottanyag-tartalma: 22.989 mg/l. A Salvus alkalmazása egyébként nem csak afféle népi gyógymód, hiszen igen régóta orvosok javasolják: többek között gyomorbántalmakra, magas gyomorsav kezelésére, párologtatóba töltve krupp és köhögés ellen is bevetik. A Salvus forrásvízért nem feltétlenül kell Bükkszékig menni a gyógyulni vágyóknak, hiszen palackozva az ország számos pontján hozzáférhető a gyógyvíz. Az elkészült palackozóüzemnek egy korszerű, modern megjelenésű, 16×37 méter nagyságú, hőszigetelt panelekkel burkolt Sigma-típusú épület ad otthont. A palackozóüzem egyedi szerkezetű előtetőt, a természetes fény bejutását segítő számos nyílászárót és széles kapukat kapott, így ideális munkakörnyezetet kínál.

A Frisomat számos céllal forgalmaz és épít acélcsarnokokat: a különböző, jól variálható – akár egymással is összeépíthető ­– típusépületekben közös vonás a kivitelezés építéstechnikai módszere, az acélmodulokból való szerkezeti kialakítás, a szerkezet acél panelekkel való burkolása, valamint a csavarozással történő rögzítés. Ez az eljárás rugalmas tervezést és rendkívül gyors építési folyamatot tesz lehetővé. Az egyes csarnokok kialakítását elsősorban a funkció határozza meg: más igényekkel épül egy hűtőház, egy palackozó- vagy csomagolóüzem, egy logisztikai központ vagy éppen egy sörfőzde. A Frisomat egyedi tervezésű csarnokai azonban képesek akár több feladatot is ellátni: például egyazon épületegyüttesben helyet kaphat az iroda, a feldolgozóüzem, a csomagolóhelyiség, valamint a raktár.

Frissen épült palackozóüzem és gyümölcsgazdaság hűtőháza

Frissesség, tisztaság

A siófoki SioFruit Kft. családi vállalkozás betakarított szezonális gyümölcsei a cég gyors ellátási stratégiájához híven lehetőleg 24 órán belül eljutnak a fogyasztóhoz – ennek azonban vannak földrajzi határai. 2017-ben azonban a gazdaság egy Frisomat-hűtőházzal bővült, amely már rendelkezik a szélesebb körű terjesztést biztosító egyéb helyiségekkel is: a hűtőkamrák mellett manipulációs térrel, tároló- és csomagoló térrel, de irodával, fürdőkkel, tisztítószerraktárral is. Az összetett feladatkör ellátására egy 16×41 méter, több mint 650 nm szigetelt Sigma típusú csarnok bizonyult a leginkább megfelelőnek.

Az acélmodulos építkezés nagy előnye, hogy az időjárásnak ellenálló, sík, könnyen tisztítható felületeket eredményez, melyek megfelelő kezelés révén biztos védelemmel vértezik fel az épület belsejét a rágcsálók, rovarok, élősködők, vagy éppen a gombák ellen. Nem meglepő módon ez minden élelmiszeripari üzemnél elsődleges szempont. A beépíthető gépészeti berendezések gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és légcseréről, klímatechnikáról, a kívánt belső hőmérsékletről, míg a természetes fényért, az emberek és járművek kényelmes mozgásáért a sokoldalúan kialakítható nyílászárók a felelősek. Bármilyen célból is építették az acélcsarnokot eredetileg, az nem zárja ki a későbbi szerepváltoztatást, bővítést, átalakítást. A csavarozás ugyanis – szemben a hegesztéssel – nemcsak a rozsdásodásnak veszi elejét, hanem a rugalmatlanságnak is. Az épület amilyen gyorsan, hulladékmentesen és csendesen felépül, éppolyan egyszerűen át is építhető az újonnan megfogalmazott igényeknek megfelelően. Elvégre az állandóan újító, fejlődő magyar élelmiszeriparban a telephelynek is lépést kell tartania a változásokkal!

Frisomat.hu

 

Összes rovatunk