fbpx

Funkcionális gépüzemeltetés

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 07.

A mai mezőgazdasági termelési környezetben nagyon kevés időt fordítunk a helyes gépbeállításra. A modern gépek azonban többrétű ismereteket igényelnek, mint a régebbi típusok. Kezelésükhöz ma már a műszaki tudás mellett alapfokú informatikai és technológiai ismeretekre is szükség van.

A funkcionális gépüzemeltetés valójában azt takarja, hogy elérjük: az adott feladatra használt eszköz (legyen az gép, munkagép vagy bármilyen termelőeszköz) az adott körülmények között a lehető legkiválóbb munkát végezze el, a leghosszabb élettartammal és a leggazdaságosabban.

A termelési költségek több mint a felét a gépi költségek teszik ki. Ha a gépeket, a gépparkot megfelelően optimalizáljuk, a költségek nagymértékben csökkenthetők. Mérsékelni lehet az üzemanyag-felhasználást, a munkaidőt, a gépi meghibásodásokat. Ezzel párhuzamosan pedig növelhetjük a gépek élettartamát, a gépek kapacitását és teljesítményét, és helyes optimalizálással nagymértékben tudjuk emelni a terméshozamokat is.

A gépüzemeltetést befolyásoló tényezők:

  • Nagyon fontos, hogy a gépüzemeltetés feladatai már a gép vásárlása előtt elkezdődnek. Minden vásárlást egy gépesítési tervezésnek kell megelőznie. Ismernünk kell a gazdaság termelési körülményeit. Teljesen más eszközökre van szükség egy dombvidékes területen, mint sík vidéken. Más kihívásokkal nézünk szembe egy laza szerkezetű, homokos területen, mint egy kötött, víznyomásos területen.

  • Ha nem az agrotechnológiai igényeknek megfelelő eszközöket, gépeket használunk, akkor nagymértékben rontjuk a gazdaság termelési kapacitását, és ehhez kell illeszteni az eszközparkot.
  • Fontos, hogy a gépeket arra használjuk, amire hivatottak. Minden gépnek megvan az erőssége és a gyengesége is. Kiemelten fontos a traktor-munkagép kapcsolat helyes kialakítása.
  • A gazdaság területének tagoltsága is nagyban befolyásolja a gépbeszerzést. A logisztikai tervezés szempontjából elengedhetetlen a gépek kiszolgálásának helyes kialakítása.
  • A gépoptimalizálás nem lehetséges megfelelő szervizellátás és karbantartási technológiai háttér biztosítása nélkül. A gépüzemeltetés tehát egy nagyon sokrétű feladat, és számtalan tényező befolyásolja. Minden egyes agrotechnológiai beavatkozásra hatással van a helyes gépbeállítás, a munkaszervezés, a logisztika megtervezése. Befolyásolja a talajművelést, a tápanyag-kijuttatást, a vetést, a növényvédelmet, a takarmány-előállítást, a betakarítást, egyszóval az összes munkafolyamatot. Nagymértékben tudjuk növelni a termelés során elérhető jövedelmünket, ha a gépek funkcióképességét teljes mértékben kihasználjuk.
  • A következő számunkban a fent leírtakból származó tapasztalatainkról számolunk be.

Szerző: Hodos Lajos
központi vevőszolgálati mérnök