fbpx

Emelkedik tovább, ha nem is olyan mértékben, mint eddig

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 14.

Ezen a héten is kétszer drágul az üzemanyag, pénteken újra emelkedik a benzin és a gázolaj ára, igaz, kisebb mértékben, mint az utóbbi hetekben.

 

mezőgazdasági gépkapcsolat a mező szélén
Ennyiért már sokan nem vállalnák a tankolást, de a mezőgazdaságban munka van, menni kell (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

505 forint a gázolaj átlagára

A 95-ös benzin literenkénti bruttó átlagára 3 forinttal, a gázolajét 4 forinttal emelkedik a nemzetközi nyersolaj drágulását követve. Ezzel a benzin esetében 491 forint lesz az átlagár, a gázolaj kapcsán 505 forint lesz ez a mutató.

Utoljára szerdán változtak az üzemanyagárak, akkor 6 forinttal emelkedett a benzin és 8 forinttal a gázolja ára.

A jelenlegi legalacsonyabb és legmagasabb ár a holtankoljak.hu szerint:

  • benzin – 454,00Ft / 537,90Ft;
  • gázolaj – 465,90Ft / 553,90Ft.

Közel 100 forintos különbség a két szélsőérték között, érdemes megnézni a holtankoljak.hu adatbázisát, melyik töltőállomásra álljunk be gépünkkel.

 

Az üzemanyagár alakulása (grafikon)
A magyarországi üzemanyagár alakulása havi bontásban (Infografika: MTI)

 

Drágul az energia

Globális szinten emelkedik a nyersolaj, a földgáz ára, ennek, illetve az egyre nagyobb fogyasztói igények eredményeként, a villamosenergia is drágul. A klímasemlegességre hivatkozva csökken a nyersanyag kitermelés, illetve a villamosenergia-termelés kapcsán a hagyományos előállítási módokat igyekeznek hátérbe szorítani. Helyette a zöldenergiára, a megújuló energiaforrásokra helyezik a hangsúlyt, azonban ez még nem tudja a megnövekedett igényeket folyamatosan kielégíteni.

Mindezek hatását érezhetjük hazai kutakon, mikor fizetésre kerül a sor tankolás után.

 

Forrás: holtankoljak.hu