fbpx

Egyetlen gép minden helyzetre

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 27.

Egyedileg választható szerszámok egyetlen eszközön? A Dickson a moduláris talajművelő rendszerével bebizonyítja, hogy ez megvalósítható. Lehetőséget kaptunk, hogy átfogó képet alkossunk erről a rendszerről egy gyorsteszt során.

VÁLTOZATOSSÁG: minden lehetséges, semmi sem kötelező – így hangzik az osztrák gyártó mottója. A kapák, tárcsák, késes dobok és késes hengerek a célnak megfelelően elrendezhetők és tetszőlegesen variálhatók.

Még a Hektor Gigant mintájára is összeállítható így egy teljes aprítókombináció

A mezőgazdasági talaj a mezőgazdasági termelő legfontosabb vagyona – és amennyire különböznek a talajtípusok és a művelésük, annyira eltérőek a termelési és gondolkodási módok, valamint az egyre gyakrabban fellépő szélsőséges időjárási viszonyok. Ez az oka, hogy a speciális gépek vagy a moduláris rendszerek egyre keresettebbek, amivel a különböző alkalmazási feltételekre reagálni lehet. Ezért is alkotta meg Bernhard Dick édesapjával együtt a forradalmi Dickson Variofield rendszert – egy moduláris tartórendszert talajművelő szerszámokhoz. Így most már Ausztria is rendelkezik egy „svájci bicskával” – csak éppen a talajművelés területén.

Műszaki adatok

keret: 3,0 m munkaszélesség, merev, saját gyártmányú T-profi l, 3 gerendelyes alapfelépítés; 720 mm gerendelytávolság

szerszámok: merev kapák, 55-120 mm keskeny kapák; késes vetőcsoroszlya; bakhátformáló elem; nagy rugós fogak 80×12 mm, 90×13 mm, 100×14 mm; hullámos tárcsák 500 mm; fogazott tárcsák 510 mm; 3D késes henger modul; késes henger

elmunkálóelemek: csőpálcás henger 500 mm; rugós-gyűrűs henger 550 mm, 60 mm gyűrűszélesség; U-gyűrűs tömörítőhenger 580 mm,60 mm-es gyűrűszélesség; ékgyűrűs henger 600 mm, 60 mm-es gyűrűszélesség; pálcasor modul 3 soros, 12 mm, 100 mm húzástávolság; hátsó lezáró pálcasor 1 vagy 2 soros, 10 mm

alapfelszereltség: 11 kapa; hidraulikusan állítható munkamélység; moduláris keretrendszer; LED-világítás; hajlékony terelőlemezek; automatikus elmunkálóegység

németországi listaár(plusz áfa): 12 000 eurótól

Kultivátor, késes henger, tárcsás borona és egyebek egyetlen eszközben – teljesen egyedi felszereltséget kínál a vevőinek az osztrák startup cég. A rögzítőrendszer és a teljesen szabadon állítható húzástávolság a saját fejlesztésű T-profilon Bernhard Dick, a Dickson alapítójának találmánya. A fejlesztés és az összeszerelés házon belül történik, az alkatrészek gyártását és festését osztrák partnercégek vették át.


A Variofield 3000 kultivátorként hátul és a Variofield Single késes hengerként frontfüggesztésben


A Variofield jelenleg 3,0 m-es merev kivitelben és hidraulikusan összecsukható 4,20 m munkaszélességgel kapható


Opcionálisan kaphatók támkerekek – ezek lehetővé teszik a mélységtartást, ha nincs felszerelve elmunkálóegység


A 4,2 m-es Variofield 4200 modell hidraulikusan összecsukható és szétnyitható, itt opcionális APV köztesnövény-szóróegységgel látható


A hidraulikus mélységállítás biztonsági szelepekkel és kiegészítő mechanikus ütközőkkel


A lézerezett skálával egy az egyben beállítható a munkamélység


A támkerekek manuálisan vagy opcionálisan hidraulikusan beállíthatók


A felső és alsó függesztőkarhoz tartozó különböző csuklópontok lehetővé teszik az optimális vonópont-beállítást

2018 nyarán különböző kapákkal kukoricatarlón próbálhattuk ki a moduláris talajművelő rendszert. A Dickson Variofield egyébként nemrég elnyerte az „Innovációk a mezőgazdasági gépgyártásban 2018” közönségdíját a talajművelés/vetés kategóriában, messze megelőzve a versenytársakat.

A saját feltalálású, Vario rögzítőszerkezettel ellátott, szabadalmaztatott szorítórendszer…


… egy csavarkulcs segítségével 300°-os fordulattal meglazítható…


… így a rögzítő rész szabadon mozgatható, a szerszám azonban rajta van…


… és gyorsan kivehető a szerszámcseréhez.


Alapkivitelben kapható a tartó felett elhelyezkedő skála, ami előre bejelölt húzástávolságokat tartalmaz


Merevszárú fogakkal és keskeny kapákkal 25 cm mélységig lehet dolgozni


Alapkivitelben a szerszámokat nyírócsavar rögzíti, a vágószög három fokozatban állítható

Keskeny, szárnyas vagy lúdtalp kapák szerelhetők fel a merev szárra


Határolólemezek tartják a földáramot a megfelelően megművelt nyomvonalon


Ez biztosítja a megfelelő keverést: merev fogak a lazításhoz – rugós fogak a porhanyításhoz és a keveréshez

Ezt egészíti ki a saját fejlesztésű rugós szárú szerszámbefogatás, melynek kitérését egy csavar határolja

SZABAD ESZKÖZVÁLASZTÁS

A Variofield rendszert 3,0 m szélességű változatban próbáltuk ki a területen. A moduláris keretrendszer 4,2 m munkaszélességben is kapható, hidraulikus összecsukással. Szállítási helyzetben egyik változat munkaszélessége sem lépi túl a 3,0 m külső szélességet.

A tartórendszer tényleg teljesen szabadon konfigurálható – ebben a tesztben a próbált 3,0 m-es változat standard kivitelét mutatjuk be. Ennél a modellnél (elméletileg, választhatóan) összesen 11 rugós vagy merev szárú kapa tartozik az alapkivitelhez, míg a húzástávolság szabadon megválasztható. A beállítása az alapkivitelhez tartozó, pozíciót jelző skála segítségével történik a kerettartón – három javasolt húzástávolság áll rendelkezésre (itt: 17, 22 és 27 cm). A húzástávolságot gyárilag beállítják, az ügyfelek egyedi körülményeinek és kívánságainak megfelelően.

A változtatható rendszer segítségével a gazdálkodó maga is reagálhat az időjárás, ill. a talaj adottságaira, és más/további eszközöket is, pl. elmunkálótárcsákat, késes dobot vagy késes hengert is beépíthet, de erről később még részletesen beszámolunk. Ugyancsak moduláris és szabadon választható az elmunkálóegységek programja. Az ékgyűrűs, a rugós-gyűrűs vagy a pálcás henger, valamint az U-gyűrűs tömörítőhenger, ill. a hátsó egyengető pálcasor gyorscserélő rendszer segítségével rögzíthető. Két karral kireteszelhető és levehető az elmunkálóegység, ha a csapszeget eltávolítottuk.

BŐSÉGES FELSZERELTSÉG

A Variofield pluszpontokat szerezhet az alapkivitel valóban bőséges kínálatával. A gép első szerszámokkal szabadon választható felszereltsége mellett ide tartozik a hidraulikusan állítható munkamélység, a LED-világítás, egy automatikus elmunkálóegység és a flexibilis terelőlemezek.

Ami szép megoldás: a jól felismerhető, lézerrel bevésett skálával rendelkező kétoldali hidraulikus mélységjelző skála a tényleges munkamélységet mutatja. A mélységállító hengereknek van még egy mechanikus áttétele, ami a váltás miatt kevesebb energiafelhasználást eredményez. Ha a pálcasor az egyetlen talajegyengető egység, és nincsen henger, akkor az opcionálisan kapható és hajtókar segítségével állítható kerekek veszik át a mélységtartást. A kultivátor masszív kialakítású, az erős keretének, a lézerezett, hegesztett S460 N acélból készült elemeknek, a T-profilú tartóknak és az S700-as rögzítőelemeknek köszönhetően.

A túlterhelés elleni védelmet merev szárú kapák esetében a 14.9 szilárdsági osztályba tartozó nyírócsavarok biztosítják, amelyek csak kb. 8000 N (800 kg terhelés) erő hatására nyíródnak el. Ami jó megoldás: furatlemezek segítségével a merevszárú kapák szöge három fokozatban állítható, ami befolyásolja a behúzást a talajba és a keverési minőséget.

Dickson – rövid jellemzés

ÚJ VÁLLALAT, SOK ÖTLET

Bernhard Dick 5 évig gépgyártást és a gyártástechnológiát tanult Ausztriában (HTL-képzés), és tervező volt egy mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatnál. Ezután az ipari formatervezés irányában folytatta tanulmányait, és a mesterképzés mellett egy építési és tervezési szolgáltató cégnél dolgozott, ahol főként mezőgazdasági gépekkel foglalkozott. Magántervezésben ekkor születtek meg az eddig még nem kapható moduláris rendszer első ötletei.

2013-ban az első prototípusokat hegesztették, és a nagybátyja gazdaságában saját maguk tesztelték őket. Két évvel később Bernhard Dick szabadalmaztatta a Variofield sorozat moduláris rendszerét. Az elkövetkező két évben a termék végül alkalmas lett a szériagyártásra. 2017. 01. 11-én alapította meg a Pram székhelyű Dickson Kft.-t, összesen 5 alkalmazottal. Ugyanebben az évben az újonnan alapított vállalat belépett a piacra a Variofield sorozat bemutatásával egy Rottalban rendezett kiállításon, ami a Karpfhamer Fest rendezvényhez kapcsolódik.

GYORS SZERSZÁMCSERE

Tesztünk során természetesen szerszámcserét is végeztünk. Közben mértük az időt, és a 11 kapa fel- és leszerelésekor 2 és 3 perc közötti értékeket kaptunk. A pontosság kedvéért el kell azt is mondanunk, hogy a szerelést egy gyári szerelő végezte. Ez alapján azonban azt feltételezzük, hogy egy csavarozási gyakorlattal rendelkező személynek sem tart ez a művelet 5-10 percnél tovább. A rögzítőrendszerhez egy 30-as csillagkulcsra van szükség. Egy 130 fokos fordulattal kiold az alakzáró rögzítőelem, ami ezután elmozdítható – kb. 300 fokos fordulat után eltávolíthatók a kapák. Bernhard Dick elmondása szerint a gyorscserélő rendszer élénk érdeklődést váltott ki ügyfelei körében, mivel a tavaszi (köztes növény, magágy-előkészítés) és az őszi (tarlóhántás, magágy-előkészítés) talajművelés között, valamint a kultivátor és a tárcsás borona használatakor is szerszámcserére van szükség.

JÓ ÉRZÉK A RÉSZLETEK IRÁNT

A T-profilú keretszerkezet a szerszámok rögzítőegységeivel nagyon stabil. A hegesztett varratok és a festés nagyon tiszta munka benyomását kelti. Emellett a moduláris tartórendszer a legkisebb részletig jól átgondolt – érdemes itt megemlíteni a kiegészítő mechanikus áttételt a mélységbeállításnál, valamint lehetséges szintezőegységek automatikus utánállítását. Dicséretet érdemel a két alsó és három felső függesztőkar pozícióval (beleértve a hosszú furatot) rendelkező függesztőkeret is. A függesztőkeret egyébként nem hegesztve, hanem csavarozva van a gép keretéhez.

A 4,2 m munkaszélességű legnagyobb változatban a figyelmeztető tábla függesztései rugalmas elhelyezésűek. Ez megkönnyíti az eszközök felszerelését, mivel a figyelmeztető táblák egyszerűen félretolhatók az alsó függesztőkarok és a hidraulika útjából. A szántóföldön a Dickson Variofield tiszta munkaképet hagy maga mögött. Az értékelés az egyedi megoldások miatt kicsit nehezebb, de a szántóföldi kultivátor így pontosan az adott munkakörülményeknek megfelelő kialakítású. Feltűnő volt, hogy az az egysoros, 3D késes dobok nem fedik le a teljes felületet. Aki erre súlyt fektet, az alternatív megoldásként választhat két egymáshoz képest eltolt helyzetben dolgozó 8 késes, nyitott kialakítású hengersort.


Ugyanígy rugalmasan állítható az opcionálisan választható vetőelemek magassága és dőlésszöge


Az automatikus elmunkálóegység dőlésszöge mechanikusan, egy orsó segítségével állítható


A pálcasor, a vetőegység és az elmunkálóegység egyszerre, modulárisan felszerelhető


Moduláris felépítésű az elmunkálóegység gyorscserélő rendszere is, a sokféle felszerelési lehetőséggel


Elmunkálóegység nélkül, helyette lezáró pálcasorral felszerelve – ez megköveteli a támkerekek használatát a mélységtartáshoz


Az automatikus beállítású U-gyűrűs tömörítőhenger mindig jó talaj-visszatömörítést tesz lehetővé


ELŐMŰVELŐ ESZKÖZ: egy- vagy kétgerendelyes munkaeszközként késes dobokkal és/vagy késes hengerrel, valamint keskeny kapákkal VF Single vagy Double változatban kapható a moduláris rendszer

KÜLÖNLEGES KIALAKÍTÁS(OK)

A két változat, a Variofield 3000 és 4200 is lehetővé teszi az APV multiadagoló adaptálását köztes növények termesztésekor. A kapákhoz opcionálisan nonstop rugómechanikával működő túlterhelés elleni védelem is kapható, 590 kg kioldó erővel.

Akinek a szántóföldi kultivátoron nem elegendő három gerendely, az a fronthidraulikára függesztheti a Variofield Single vagy Variofield Double modellt. A nagy Variofield modellekhez hasonlóan ezek a moduláris tartórendszerek is egy- vagy kétgerendelyesek, amelyekre minden rendelkezésre álló Dickson szerszám felszerelhető. Mindkét eszköz 3,0-6,0 m munkaszélességben kapható, és ugyanolyan változatos lehetőségeket kínál kapák, kések és tárcsák felszerelésére.

KÜLÖNLEGESSÉGEK ÉS A JÖVŐ

A 2017-ben történt piacra lépés óta jelenleg körülbelül harmincféle egység áll a vásárlók rendelkezésére – ez 2019-ig 50-re fog bővülni. A keret a második Tprofiltól (gerendelytől) kezdve szabadalmaztatott, mivel a hosszanti tartókkal kiesik egy csomópont, és így a szerszámok teljes szélességben szabadon állíthatók. A Vario rögzítőrendszer saját kialakítású, és a Dickson vállalat minden modelljén alkalmazzák. A jövőben a Variofield szerszámokon egységes lesz a húzástávolság alapbeállítása, amit az ügyfelek gyakorlati tapasztalataira építve fognak megvalósítani. Ezen túlmenően a Dickson nem áll meg a mechanikus gyomirtás aktuális trendje mellett. 2018 végén már bemutattak egy kétgerendelyes kapálógépet. A sortávolság és a kapatípusok egyedileg megválaszthatók. Kíváncsiak vagyunk, hogy melyek lesznek az új Variofield modellek a kapástechnológia területén, illetve hogy milyen irányban fog folytatódni a termékportfólió bővítése!


A ferdén elhelyezkedő késdobok nem vágják át a teljes felületet – ezért kapható a Dickson programjában egy kétsoros késes henger is


Az orsók segítségével beállítható a késes hengerek intenzitása: több porhanyítás vagy több vágás


Száraz körülmények között silókukorica-tarlón a szántóföldi kultivátor nagyon jó bekeverési eredményt ért el

Összegzés

Nagy elvárásokkal indultunk a Dickson Variofield gyakorlati tesztelésére – és nem csalódtunk; éppen ellenkezőleg. Az egyedülálló és bizonyos értelemben forradalmi, moduláris felépítésű rendszer alapjaiban véve megbízható, az utolsó részletig átgondolt és kiváló minőségű. A lendületes szerszámcserével összekapcsolt modularitás egy ilyen eszköz vásárlása mellett szól, egyetlen tartórendszerrel és a különböző feltételekhez alkalmazkodó sokféle szerszámmal széles lehetőségeket kínál. A szántóföldi kultivátor munkája különböző kapákkal mély talajművelés és tarlóhántás esetén egyaránt meggyőző volt.

  • moduláris rendszer
  • bőséges alapfelszereltség
  • nagy szerszámválaszték
  • termőhely-specifikus kialakítás
  • lendületes szerszámcsere
  • kiváló gyártási minőség
  • sok elmunkálóegység-változat
  • a kapákhoz nincs gyorscserélő rendszer

Felix Ammon

CÍMKÉK