fbpx

Ha innen akartál munkagépet venni, buktad a befizetést

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 29.

Hatvan embert csaptak be és több tízmillió forint kárt okoztak; a csaló bűnszervezet tagjaival szemben vádat emeltek – tájékoztatott a Heves megyei főügyész. A jogsértők munkagépet ajánlottak megvételre, az ellenérték egy részét beszedték, de nem teljesítettek.

 


traktor
A vállalt teljesítés nem történt meg, a csalók leléptek a pénzzel

 

A célszemélyek jelentős része mezőgazdasági vállalkozó

A vádlottak megtévesztő internetes hirdetéseket hoztak létre, melyekkel a mezőgazdaság és építőipar szereplőit célozták meg.

Álnéven munkagépeket kínáltak eladásra, az üzlet indításaként a leendő partnerekkel olyan bankszámlákra utaltatták a pénzt, melyek tulajdonosai nehéz anyagi körülmények között élő „strómanok” voltak.

 

Közel 75 millió forintot csaltak ki az áldozatoktól

Az ügyben 13 embert vádolnak nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más, kapcsolódó bűncselekmények miatt.

A vádirat alapján a vádlottak közel 75 millió forint kárt okoztak a hatvan sértettnek.

A bűnszervezet tagjai a beszedett pénzből saját luxus igényeiket (például nagyértékű terepjárók és ékszerek) elégítették ki.

 

Az indítvány által kért szankciók

A Füzesabonyi Járási Ügyészség tíz vádlottra fegyházbüntetés, három társukra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

Az elsőrendű vádlottnál – az előkészítő ülésen történő beismerés esetén – a fegyházbüntetés mértékét 13 évben határozta meg.

A bűnelkövetői csoport vezetői közül hatan letartóztatásban, ketten bűnügyi felügyelet alatt vannak.

 

Forrás: MTI