fbpx

Fésülő rendszerű adapterekben a britek verhetetlenek

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 30.

A brit fejlesztésű fésülő rendszerű kalásztépő adapter bombaként robbant be a 80-as években a köztudatba, de végül mégsem nyert akkora teret magának, amekkora perspektívát annak idején láttak benne.

Azt viszont elismert tény, hogy főleg az északi területeken, ahol a szalma akkor is nedves vagy zöldebb, amikor már a szem betakarítható lenne, előnyös az alkalmazása. Ezeket az előnyöket egyes európai felhasználók is megfogalmazták, továbbá hozzátették, hogy megfelelő haladási irány esetén a dőlt állománnyal is sikeresebben megbirkózik, mint a hagyományos vágószerkezet. A gyártó csak nagy hozamú területekre javasolta a fésülő adapterek alkalmazását.

A fésülő rendszerű adapter lényegében, vázszerkezet szempontjából nagyon hasonlít egy hagyományos vágóasztalhoz. Itt viszont motolla és kaszaszerkezet helyett egy rugalmas, fogazott, fésű rendszerű tépőlécekkel szerelt 6-8 lapátos szedődob végzi a munka dandárját. A fésülődob fordulatszáma 300–1000 f/min között volt változtatható. A dob a menetiránnyal szemben forogva, a forgatott lapátok segítségével letépte a szárról a kalászokat.

A fél évszázados jubileumát nemrégiben ünneplő Shelbourne Reynolds Engineering – mint a fésülő rendszerű adapterek úttörő gyártója – jelenleg gabona, fűmag és kender betakarítására a C szériát, míg gabona, illetve rizs betakarításra az X sorozatot kínálja. A CVS és CSD családból 3,6–9,6 között méretosztályban hat modell érhető el, míg az XCV, illetve XCS sorozatból 9,6–12,6 méteres tartományban három modell közül választhat a felhasználó. Az RSD szériát kifejezetten rizs és fűmag betakarításához fejlesztették.

SRE fésülő adapter
Az SRE Stripper adapter kínálat egyik tagja (fotó: shelbourne.com)

A CVS és XCV adapterek változtatható sebességű szíjhajtással vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a kezelő számára a fésülő rotor sebességének beállítását a fülkére szerelt kapcsoló segítségével. Az RSD verzióknál ez már nehézkesebb, itt a szíjtárcsák felcserélésével lehet a fordulatszámarányokon változtatni. Az adapter fésülő rotorjának működése nagyon kíméli a szemeket, így a Shelbourne adapterek népszerűek a vetőmag-termesztők körében. Az a tény, hogy a cséplés nagy része az adapterben történik, azt jelenti, hogy a kombájn cséplőrendszere lelassítható, a szemkárosodás, szemtörés elkerülése érdekében.

Ha szeretne többet megtudni a fésülő rendszerű adapterek születéséről és fejlődéstörténetéről akkor az agrárágazat 2024/7. lapszámában megjelent cikkből ezekről is olvashat.