fbpx

A mechanikus gyomirtás gépei

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 05.

A kémiai gyomirtás problémái miatt – tolerancia, környezetterhelés, herbicidrezisztencia, valamint a gyomirtó szerek árának már említett növekedése – a kiegészítő mechanikai gyomirtás jelentősége sem hanyagolható el. Különösen igaz ez azokban a kultúrákban, amelyek a kezdeti növekedés fázisában nagyon érzékenyek a gyomirtó szerekre, de a biogazdálkodásban is megkerülhetetlen ez a fajta védekezés.A mechanikai gyomirtásnak igen régi hagyománya van; eszközeit tekintve a kapáktól kezdve a tolikapán, lóvontatású ekén keresztül a modern traktorüzemeltetésű eszközökig sokféle gépet használnak. Természetesen minden talajművelő gép egyben gyomirtást is végez, de vannak olyanok, amelyek alkalmazásánál a gyom eltávolítása az elsődleges cél, és csak másodlagos szempont a talaj lazítása, porhanyítása. A mechanikus gyomirtó eszközök kivágással, kifordítással, kitépéssel semmisítik meg a gyomot, s használatuk többnyire megváltoztatja a talaj részecskéinek helyét és helyzetét. Fontos, hogy ennek a talajrésznek a mozgása minél kevesebb kárral járjon együtt, ezért a művelőelemeket úgy kell a talajba vezetni, hogy az lehetőleg a természetes repedésvonalnál szakadjon fel. Ennek előfeltétele, hogy a talaj nedvességtartalma megfelelő legyen, ezért általános szabály, hogy nedves, vizes talajon nem szabad talajmunkát végezni, de túlszáradás esetén is károkat okozhatunk.Az alábbiakban a mechanikus védekezésben bevethető két eszközt, a sorközművelő kultivátort és a gyomfésűt vizsgáljuk meg, mégpedig a REGENT osztrák gépgyár kínálatából.

REGENT ÖKOSTAR gyomfésűA gyomfésű a teljes művelt felület gyomtalanítására szolgáló eszköz. Az állítható, sűrűn elhelyezett rugósfogak körkörös rezgő mozgásukkal kitépik, elvágják és így elszárítják a sekélyebben gyökerező növényeket, a mélyebben csírázókat pedig betemetik. A művelet hatása elsősorban a használat megfelelő időpontjától, a növények fejlődési stádiumától és a munkaeszköz helyes beállításától függ.A gép 6 és 15 méter közötti munkaszélességben függesztett, 18 méteres munkaszélességgel pedig von-tatott kivitelben áll a felhasználók rendelkezésére. A stabil, hidraulikusan csukható keret rövid függesztési hosszt, s így alacsony hárompont terhelést biztosít. Nagyobb gépeknél (9 méter felett) ennek elérése érdekében tandemcsukású változatot is készít a gyártó. A gép stabil és egyenletes megvezetéséről széles abroncsozású támkerekek gondoskodnak.

A rugósujjak 440 mm hosszúak, és 7 mm (opcióban 8 mm) átmérőjűek. A rugózó spirálhajlítás védett részen található; ez egyrészt védi a fogakat, másrészt megakadályozza a növények beragadását. A speciális megvezetés már kis haladási sebesség esetén is intenzív vibrációs hatást biztosít. Az ujjak bevágási szöge mezőnként 5-90° között állítható, s 5 fokozatban rögzíthető. A rugósujjak hasznos kopási hossza 14,5 cm.

A gyomfésű alkalmazásánál fontos az adott kultúrához való megfelelő időpont megválasztása. Gabonában először vakpásztázást végzünk. A kelést követően a 3 leveles állapot eléréséig nem szabad mechanikus gyomirtást használni. 3 leveles állapottól az intenzívebb bokrosodást is segíti a gép használata. Kukoricánál röviddel a kelés előtt elvégezzük a vakpásztázást, majd az újabb alkalmazás 8-18 cm közötti növénymagasság idején célszerű.

Rétművelés esetén a tavaszi használat sokoldalú hatású: elegyengethetjük a vakondtúrásokat, bedolgozhatjuk a trágyát, és az átszellőztetéssel is serkentjük a fejlődést. Lehúzólemez használatával a hatás tovább fokozható. A géphez mechanikus meghajtású pneumatikus vetőgép is rendelhető. Előfordul, hogy abban a gazdaságban, ahol nincs gyomfésű, magtakaró fogassal próbálják helyettesíteni a gépet. Ez utóbbi elvileg hasonló munkát végez, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy közel sem olyan minőségben és nem olyan hatásfokkal, mint a gyomfésű. Alacsony építése miatt a magtakarót állományban sem lehet sokáig használni, ráadásul a 4-6 leveles napraforgóban már károkat okozhat az alkalmazása. A gyomfésű kedvező ára miatt kár a helyettesítésével kísérletezni.

REGENT UNISTAR sorközművelő kultivátorA sorközművelésnek – a gyomnövények eltávolítása mellett – a talaj cserepesedésének megakadályozása, a talajszellőztetés elősegítése, a nedvesség növényi gyökérközbe vezetése, továbbá esetleg a tápanyag (műtrágya) kijuttatása is célja lehet. E műveletek sikeres megvalósítása érdekében a sorközműveléssel szemben támasztott legfontosabb követelmények a következők (Fűzy J. 2009):– a gyomok maximális hatékonyságú (min. 95%-os) elpusztítása a sorközökben;– a lehetőség szerint minimális védősávok alkalmazása;– hossz- és keresztirányú azonos művelési mélység (max. 10-15% eltérés);– rögösödés és porosodás előidézése nélküli talajfellazítás;– a kultúrnövény károsodását és talajtömörödést nélkülöző sorközművelés;– nagy területteljesítmény, ami az idény folyamán akár többszöri sorközkapálást is lehetővé tesz.

A REGENT UNISTAR gépek jelenleg 4-6 soros merev vázas és 6-8 soros hidraulikus csukású kivitelben rendelhetők. A paralelogramma felfüggesztésű művelőegységek közötti távolság 60 és 75 cm között állítható, a megvezetést Farm-Flex gumikerekek segítik. A tökéletes munkáról egységenként 5 db lúdtalpkapás művelőelem gondoskodik. A soronkénti mélységállítás menetes orsó segítségével gyorsan és könnyen megoldható. A traktornyomban futó egységeknél a talajnyomás egy spirálrugóval is állítható. REGENT-specialitás továbbá, hogy a sorvédelemre nem sorvédő tárcsák, hanem szintén paralelogramma megvezetésű, állítható magasságú sorvédő lemezek kerülnek beépítésre.Nagyobb növényállomány esetén ezek 5-8 centiméterrel megemelhetők, és ki lehet használni a kapák „töltögető” hatását, ami sorban lévő gyomok irtását segíti. A váz elején, oldalt elhelyezett rugózott vágótárcsák minden terepviszonyon biztosítják a gép pontos megvezetését. Igény esetén természetesen korrózióálló acélból készült műtrágyaszóró-tartályok felszerelésére is van lehetőség.-dobos-[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="04" honev="áprilisi"]>