A HÓNAP KÉPE: A régi találkozik az újjal

Kommunikációra szükség van

A fiatalok és az idősek közötti kommuniká­ció nem mindig működik zökkenőmentesen – mindannyian tudjuk ezt a mindennapi életből. A gépek közötti kommunikáció hasonló: manapság a modern függesztett munkagépek gyakran elektronikus vezérlésűek és ellenőr­zésűek, és adataikat szabványosított formában továbbítják az ISOBUS-rendszeren keresztül. Ez már a modern traktorokkal sem mindig működik úgy, ahogy kellene. De mi a helyzet a régi traktorokkal, mint például a képen látható MB trac vagy az Eicher, a Schlüter és hasonló cégek klasszikus gépei esetén?

Egy ideje már erre is vannak megoldások. Kábelkötegekből, ISOBUS aljzatokból, terminálból és szükség esetén külső vezérlők­ből álló utólag felszerelhető eszközök segítségével a legmodernebb függesztett munkagépek is működtethetők öreg traktorokkal. Természetesen ennek előfeltétele az, hogy az elektromos tápegység és a hidraulika előírt teljesítményértékei teljesüljenek. Szükség esetén egy GPS-antenna is felszerelhető, pl. a Section Control használatához.

NÉMETORSZÁG:

az ISOBUS eredete a mezőgazdasági BUS-rendszerre, röviden LBS-re vezethető vissza, melyet a maga idejében a Müncheni Műszaki Egyetem professzora, Dr. Auernhammer fejlesztett ki. A rendszer szülőhazája tehát Németország.

Fotó: a gyártó felvétele

hidraulika

Összes rovatunk