fbpx

A gépiparban is növekedett a home-office aránya

Írta: Fodor Mihály - 2021 január 26.

A gyártást nem szabad veszélyeztetni!

A gépiparban is egyre többen dolgoznak otthon. Ugyanakkor az otthoni irodai munka arányának növekedése nem veszélyeztetheti magát a gyárakban történő termelést. Tapasztalatok szerint az egészségvédelem és az ipari termelés érdekei egyszerre tarthatók szem előtt.

 

Home office

A megkérdezett vállalatok több mint egyharmadánál nőtt az otthoni munka kvótája a 2020 tavaszi leálláshoz képest

 

A Covid-járvány idején a gépipar és az mérnöki szektor vállalatai nemcsak gyártási folyamataikat vizsgálták felül, és jelentősen szigorították a munkahelyi higiéniai szabályokat, hanem érezhetően csökkentették a gyárak létszámát is. Egy nemrégiben végzett, mintegy 1000 VDMA (Verband Deutscher Maschinen und Anlagebau, német ágazati szövetség) tagvállalat által végzett gyorsfelmérés szerint a mérnöki alkalmazottaknak csak közel fele dolgozik még mindig a gyárakban. Az összes többi alkalmazott vagy home office-ban dolgozik, vagy részmunkaidőben tevékenykedik. Összességében az otthoni munka részesedése a gépipari mérnöki feladatoknál 30%-ra nőtt. A megkérdezett vállalatok több mint egyharmadánál (35 százalék) nőtt az otthoni munka kvótája a 2020 tavaszi leálláshoz képest, további 51 százalék pedig ugyanazon a szinten áll ebben a tekintetben.

 

A gyártók korán és erőteljesen léptek

„Mi is aggódunk a magas Covid-számok miatt, és kiemelt feladatnak tekintjük ennek kezelését, mielőbbi csökkentését. A gyártó vállalatok ezért már nagyon korán és felelősségteljesen adaptálták belső folyamataikat a szükséges távolságtartási és higiéniai szabályokhoz. Az egészségvédelem és az ipari termelés működése összetartoznak, ez az egyik legfontosabb megállapítás 2020 tavaszától” – mondta Karl Haeusgen, a VDMA elnöke.

Míg az adminisztrációval vagy az értékesítéssel, sőt egyes esetekben a kutatással kapcsolatos tevékenységeket kiszervezhetők otthoni munkába, a gépiparhoz kapcsolódó mérnöki munka gyakran csak akkor folytatható, amikor a szakemberek a gyárcsarnokban tartózkodnak. „Számos irodai tevékenység és vállalataink tényleges termelése szervezeti szempontból olyan szorosan kapcsolódik egymáshoz, hogy a termelés és az irodai tevékenységek önkényes elkülönítése veszélyeztetné a vállalatok működését” – figyelmeztet Haeusgen. Ennek ellenére minden harmadik gépipari vállalat úgy véli, hogy még több alkalmazottat lehetne home office-ba küldeni. A válaszadók szerint az otthoni irodai munkahelyek ideiglenes, 34 százalékos növelése megvalósítható lenne az üzleti folyamatok tartós megzavarása nélkül.

A felmérés azt is megmutatja, hogy a vállalatok mennyire veszik komolyan a járvány veszélyeit. Minden második vállalat a hivatalosan elvárt követelményeknél és ajánlásoknál is komolyabban kezeli a helyzetet. Ezenkívül a szektor nagyfokú hajlandóságot mutat arra, hogy az alkalmazottaknak oltási lehetőséget kínáljon. „Számos cégünk, amelynek vállalati orvosa van, hajlandó támogatni az állami oltási központokat. Ez a hajlandóság valószínűleg növekedni fog, amint rendelkezésre áll egy könnyen kezelhető oltóanyag” – mondta a VDMA elnöke.

Az újdonságok bemutatása mellett további információk egy gyártótól a témában.