fbpx

A Goodyear eladta a mezőgazdasági gumiabroncs üzletágának európai és latin-amerikai részét

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 08.

A Goodyear december közepén bejelentette, hogy megállapodást kötött a Titan International Inc. leányvállalatával, a Titan Tire vállalattal, európai és latin-amerikai mezőgazdasági gumiabroncs üzletágának eladásáról. Egy licenc-megállapodást is megkötöttek, amelynek értelmében 130 millió dollár értékben Goodyear márkájú mezőgazdasági gumiabroncsokat gyárthat és értékesíthet a Titan Európában, valamint Latin-Amerikában és Észak-Amerikában is.

 

 

A mezőgazdasági gumiabroncsainak észak-amerikai üzletágát, már jóval korábban, 2005-ben eladta a Titannak a Goodyear, ezt követte a mostani tranzakció, amit tervként már 2009 májusában bejelentett a cég. A megegyezés latin-amerikai része a Goodyear brazíliai gyárára és annak eszközeire, ingatlanjaira és raktárkészletére is kiterjed. A megállapodásnak ez a része a felügyeleti engedélyezés és a zárást követő feltételek teljesítésülése után, várhatóan 2011 első felében zárul majd le.

Az üzlet európai részének feltételei között szerepel, hogy miután a franciaországi gyárában megvalósítja a korábban bejelentett szociális programját és egyeztet a szakszervezettel, a Goodyear lehívja eladási opcióját. Ezt, és az ilyenkor szokásos felügyeleti engedélyek megszerzését illetve zárás utáni feltételek teljesítését követően, a Goodyear franciaországi Észak- Amiens-i gyára is átkerül a Titanhoz, ingatlanjaival, eszközeivel és raktárkészletével egyetemben.

„A megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy jobban fókuszáljunk a személy- és tehergépjármű-abroncsok gyártására, ami az alapvető üzletágunk,” – mondta Richard J. Kramer, a Goodyear elnök-vezérigazgatója. „A mezőgazdasági gumiabroncs üzletágunk több évtizedes sikert tudhat maga mögött – fűzte hozzá –, köszönet illeti érte partnereinket, akik hozzájárultak ehhez a sikerhez”. Kramernek nincs kétsége arról, hogy a Titan, amelynek alaptevékenysége a mezőgazdasági abroncsgyártás, tovább ápolja majd azokat a szilárd kapcsolatokat, amelyeket a Goodyear épített ki vásárlóival és a régió mezőgazdász közösségeivel.

A Goodyear működési eredményeit – leszámítva az eladással kapcsolatosakat –, várhatóan nem fogja lényegesen befolyásolni a most kötött tranzakció, bár a szegmensenkénti működési bevételre gyakorolt hatása régiónként eltérően alakulhat.

http://www.atra.hu