Tiszta, kímélő és gyors

Egyesek a rendképzők technikájának forradalmáról beszélnek, mások divatjelenségről. Ami tény: a szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőknek sok az előnye, de akad hátrányuk is. Az új gépekkel az e technika iránti érdeklődés is növekszik.

ÉLÉNKÜLÉS: a Reiter Innovative Technology sok újítást hozott a merger-szegmensbe, mint például a kis átmérőjű rugalmas rendfelszedő aktív hajtású rotorral és görgős leszorítóval

Ami földrajzi szélességi körünkön a rotoros rendképzők az évtizedek alatt már-már monopolhelyzetet alakítottak ki. Csak az alpesi régiókban és a speciális alkalmazások területén találhattunk eddig más kialakításokat – közöttük a szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőket. A Reiter Innovative Technology piacra történő belépésével és a Kuhn Merge Maxx sorozatának átalakításával egy most már lényegesen kedvezőbb árú modellel a gyakran „merger” néven is ismert szállítószalagos rendfelszedő-rendképzők viszont egyre inkább a bérvállalkozók és takarmánytermesztők fi gyelmének középpontjába kerülnek. Akit ez a téma érdekel, az főleg a takarmány felvételét, a talajkövetést és az alkalmazás rugalmasságát illetően nagy különbségeket fog tapasztalni a gyártók és modelljeik között.

ALAPELVEK

Egy merger (a kifejezés az angolból származik, és annyit jelent, mint „egyesítő”) működésmódját alapvetően egy szecskázó rendfelszedőjével plusz egy kaszálógép szállítószalagos rendösszehordójával lehet összehasonlítani. Ez azt jelenti, hogy a takarmányt nem a földön húzzák, és úgy gyűjtik össze, hanem közvetlenül felszedik, és a talajjal történő további érintkezés nélkül alakítják ki a rendeket. Ezzel az első előnyük máris kézenfekvő – a szennyeződés bejutása a takarmányba lényegesen csekélyebb mértékű, mint a rendképzők többi kialakításánál, főleg a rotoros rendképzőknél és a csillagkerekes rendsodróknál. Ezáltal csökken az ezt követő feldolgozási lánc kopása is – legyen szó akár szecskázóról, rakodókocsiról vagy présről. A gép emellett kevesebb követ húz be a rendbe. Viszont ha mégis felkerül egy kő a harántirányú szállítószalagra, akkor az bekerülhet a rend közepébe, sőt akár a felső szekcióba is.

Mivel a takarmányt nem a földön húzzák, a betakarítása még kímélőbb – különösen, ha csekély mennyiségű sarjnövényzet esetén több munkaszélességet raknak egy rendre. Ezért a szállítószalagos rendképzőt legfőképp a lucernatermesztők és azok a bérvállalkozók értékelik, akik többek között sok kukoricaszárat préselnek. A merger a többi eljárással szemben csak kevés kukoricaszárat hagy a kukoricatarlón a sorok között, mivel a felszedőfogak jól tudnak fogni a sorok között.

Az ROC cég adatai alapján a lucerna betakarítása után gyorsabb a sarjadás, mivel a rendképzés során a kaszálás után már 2-3 nappal kihajtó szárakból és levelekből kevesebb sérül meg és törik le. Ezt Thomas Reiter is megerősíti a Reiter Innovative Technology részéről.

Egy további érv a mergerek nagyobb maximális munkasebessége. A gyártók itt a talajviszonyoktól és a takarmány mennyiségétől függően 2-8 km/h-val nagyobb sebességről beszélnek, és körülbelül 20 km/h maximálisan elérhető munkasebességet adnak meg. Lassabb munkasebesség mellett a mergerek nagyon jól boldogulnak nagy mennyiségű terménnyel, például zöldrozzsal, és nagyon magas terménymennyiség esetén két rendet képeznek (hasonlóan a rotoros oldal-rendképzőkhöz). „A mergerügyfeleink esetében találkoztunk extrém követelményekkel és használattal” – mondja Rainer Krug, a Kuhn értékesítési vezetője. „A japánfű és a zöldrozs betakarítása a többi rendképző rendszer képességeit meghaladta, ott a szállítószalagos rendfelszedőrendképző a maga rendkívüli teljesítményével gyakran az egyetlen alternatíva.”

Emellett a vontatott gépek esetében a rendszélesség a takarmány mennyiségétől és mennyiségének eloszlásától függően egy vagy két kb. 1,0 és 2,20 m közötti szélességű rendre osztható, ezzel alkalmazkodhat az ezt követő betakarítási technikához (prés, rakodókocsi, szecskázó). Ugyanakkor a rotoros rendképzők gyártói megjegyzik, hogy a mergereknél nagyobb lehet a pergési veszteség. Igaz, hogy kisebb a takarmány mechanikai igénybevétele, és a kisebb levelek nem törnek le olyan gyorsan, ugyanakkor a mergerekből hiányzik a rotoros rendképzők „vivőképessége”. Azoknál ugyanis a pergési veszteséget egyszerűen felfogja az összefogott takarmány, és nagyrészt a rendbe helyezi. „Ennek elsősorban a legtöbb merger magas felszedő fordulatszáma az oka, amelyek túl nagy erővel ütnek a terményre” – magyarázza Thomas Reiter. „Itt az alacsony fordulatszámú kis rendfelszedőnkkel és az utánfutó felszedőfogakkal egyértelműen előnyben vagyunk.”

  1. A Kuhn már évek óta árusít szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőket Európában és Németországban, eddig azonban főleg speciális alkalmazásokra
  2. Az Oxbonak az Egyesült Államokban a vontatott gépek mellett egy nagy teljesítményű önjáró gép is szerepel a kínálatában

Különösen az összerakott munkaszélességek és csekély mennyiségű sarjnövényzet esetében kerül kevés szennyeződés a takarmányba

Emellett a száraz és nedves alkotórészek a merger által készített rendekben jobban átkeverednek és egyenletesebben száradnak – aminek a laza rend is kedvez. Épp ez az erős átkeverés vezethet a hosszú szárú szalma esetében fokozott összegabalyodáshoz a renden belül. Ugyanakkor a szalmaszálak általában inkább a menetirányban fekszenek. „Tudjuk, hogy a mergerek főleg hosszú szálú takarmány esetében alakítanak ki inkább szecskázóbarát rendet”, magyarázza Rainer Krug. „Ezt azoknál a bérvállalkozóknál kell figyelembe venni, akik a rendeket kínálják szolgáltatásként. De a szecskázóteljesítmény és -hatékonyság a vastagabb rendnek és a nagyobb munkaszélesség biztosította kevesebb áthajtásnak köszönhetően is emelkedik. Optimális esetben a szecskázó a tapasztalataink szerint akár 20 százalékkal is gyorsabban képes haladni” – ezt tudja Thomas Reiter is.

Viszont a mergereknek van még egy további hátránya: ha nagyon száraz terményből, mint a széna, képeznek rendet, akkor a rendet az erős szél elfújhatja vagy elmozdíthatja. Ez viszont a Reiter Respiro technikájával és az SIP-nél már nem fordulhat elő.

ÁTTEKINTHETŐ PIAC

Összehasonlítva a gyártók kínálatát, a rotoros rendképzőkkel szemben a szállítószalagos rendfelszedő-rendképzők piaca áttekinthető – mégpedig világszerte. A helyi gyártók nagyobb munkaszélességű gépei között még Észak-Amerikában is csak az Oxbo képviselteti magát öt vontatott mergerrel és az önjáró 4334-essel, a H&S időközben már nem kínálja az összecsukható Tri-Flexet. Európában az olasz ROC rendelkezik a legszélesebb kínálattal. Hozzájuk csatlakozik a Kuhn a Merge Maxx sorozattal (Németországban csak a Merge Maxx 950-es található meg a termékkatalógusban), az Alfaspeed két Multi Merge modellel, a Reiter a Respiro sorozattal és az SIP négy Respiro-technológiájú Air modellel. Az Agrisphere a két mergerével inkább alárendelt szerepet játszik. A gyártók főleg tavaly óta tapasztalnak megnövekedett érdeklődést a mergerek iránt. „A zöldítés is valamelyest a kezünkre játszik, mivel fokozódik a pillangósvirágúak termesztése”, mondja Rainer Krug a Kuhn részéről. „Ráadásul egyre több ügyfél ismeri fel az egyedülállóan rugalmas lerakás előnyeit, hogy képezhető egyetlen, dupla vagy oldalrend is.”

Közös az összes mergerben a rendfelszedő és a harántirányú szállítószalagok hidraulikus hajtása. Ezáltal hozzá lehet igazítani a betakarítás körülményeihez a mindenkori fordulatszámokat és sebességeket. A nagy munkaszélességű vontatott gépeknél a szállított olajmennyiséget egy vagy két saját olajmennyiséggel rendelkező TLT-ről hajtott olajszivattyú biztosítja, a frontfüggesztésűeknél a traktor első kihelyezett szelepének állandó olajkeringetése.

AGRISPHERE

A francia gyártó, amely tulajdonképpen összecsukható szecskázó-rendfelszedőket gyárt, egy frontfüggesztésű és egy hátsó mergert kínál. A munkaszélességük 3,30, ill. 8,60 m, miközben a hátsó rendképző csak középre vagy középre és oldalra rak le rendet. A hátsó rendképző forgópont nélkül az alsó függesztőkarra van szerelve, viszont mindkét hátsó támasztókerék szabadon forog a tengelye körül. A rendfelszedő nagy méretű, két-két szalagszegmensenként nagy felületű csúszótalpak találhatók alatta.

ALFASPEED

A Gallignanihoz hasonlóan az IG Holdinghoz tartozó vállalatnak szintén egy frontfüggesztésű és egy vontatott merger szerepel a kínálatában, amelyek 3,2 m, ill. 7,3 m munkaszélességgel rendelkeznek. A hátsó rendképző középső vagy középső és oldalrendet tud lerakni, az egyetlen oldalrend nem lehetséges. Markáns jegye az M8 Multi Merge 8-nak a folyamatos felszedés, amely a terményt egy középső rend előtt is felszedi. Ez gondoskodik róla, hogy a kasza széles lerakásakor a középen lévő nedves anyagot szellőztesse és bedolgozza a rendbe, hogy homogén szárazanyag-tartalmat lehessen elérni.

  1. A Kuhn a 2017-es Agritechnicán mutatta be az új Merge Maxx 950-est
  2. A régebbi Merge Maxx 902-es oldalnézete, rendfelszedővel, fogas leszorítóval, harántirányú szállítószalagokkal és csúszótalpakkal folyamatos felszedés, amely a terményt egy középső rend előtt is felszedi. Ez gondoskodik róla, hogy a kasza széles lerakásakor a középen lévő nedves anyagot szellőztesse és bedolgozza a rendbe, hogy homogén szárazanyag-tartalmat lehessen elérni.

KUHNA

2017-es Agritechnicára mutatta be a Kuhn az új Merge Maxx 950-est, amelyet az elődeihez, a Merge Maxx 900-eshez és a Merge Maxx 902-eshez képest sok szempontból feljavítottak. A fő kifogás a 900-assal szemben a 7 tonnát meghala dó nagyon nagy tömege volt. A Merge Maxx 950-es most már csak nagyjából 4,8 tonnát nyom, ugyanakkor lemond a (a 900-asnál a középső rendhez felhajtható) középső szalagról, és ezért a Merge Maxx 900-astól eltérően már csak két harántirányú szállítószalaggal dolgozik. „Ezáltal a Merge Maxx árban is érdekesebbé válik. A körülbelül nettó 70 000 eurós beszerzési árral most egy prémium kategóriás négyrotoros rendképzővel vagyunk egy szinten, míg a Merge Maxx 900-as több mint 100 000 eurós költséget jelent”, érvel Rainer Krug értékesítési vezető.

A két szárny mélységállítása a korábbi modellekhez hasonlóan csúszótalpakkal történik, amelyekből van kemény és száraz viszonyokra alkalmazható speciális bevonattal ellátott is. A szárnyak tehermentesítését négy spirálrugóval lehet beállítani, amelyek lehetővé teszik a szárnyak 10 fokkal történő igazítását – ez a külső végeken -20 és +30 cm közötti kitérésnek felel meg. A Kuhn szerint a minimális nyomás egy csúszótalp alatt 0,065 kg/cm2. A régebbi Merge Maxx modelltől eltérően a 950-esbe mélyen elhelyezkedő görgős leszorítót építettek terelőlemezzel, amely jobb anyagáramlást biztosít, mint az eddig használt fogas leszorító.A rendlerakás lehetséges középső és oldalrendként is, ill. dupla oldalrendként vagy középső plusz oldalrendként, mivel a két szállítószalagos rendfelszedő egység hidraulikusan eltolható, így rugalmas alkalmazást tesz lehetővé a legkülönfélébb mennyiségű sarjnövényzet és növénykultúrák esetén. A Merge Maxx 950-es működtetése 1000-es vagy 750es TLT-vel (a rászerelt olajszivattyú hajtása) történik. Az oldalrend kialakításához kiegészítő felszerelésként terelőponyva szerelhető fel.

  1. A Reiter két frontfüggesztésű mergert és egy vontatott modellt készít
  2.  Respirok jellegzetessége a kis átmérőjű rugalmas rendfelszedő és a hidraulikus hajtású rotor görgős leszorítóval.
  3. A vontatott Respiro R9 profi jelenleg előszériában fut. A rendlerakást középső rend, középső és oldalrend vagy két oldalrend formájában kínálja.

REITER (RT ENGINEERING)

2017-ben újdonságként jelent meg a piacon az RT Engineering (Reiter Innovative Technology) a Respiroval. Ez a szállítószalagos rendfelszedő-rendképző, amely kapható R3 compact, ill. R3 profi 3 m széles frontfüggesztésű rendképzőként és R9 profi 7,0 m (oldalrend), ill. 9,0 m (középső rend) széles vontatott rendképzőként, elsősorban a különösen kis átmérőjű (330 mm) nem vezérelt rendfelszedővel és a hat fogazatsorral tűnik ki. Ez a teljes munkaszélességben rugalmas kialakítású (±30-35 mm), ami nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé. A Reiter szerint ezáltal a jövőben akár 14, ill. 16 méteres munkaszélességek is megvalósíthatóvá válnak. A lehúzók a Robalon kopásálló műanyagból készültek – amely például a műanyag ekevasakról is ismerős lehet. További sajátosság az utánfutásra állított fogak, amelyek szinte teljesen megakadályozzák a kövek felvételét. Itt a Reiter szabadalmaztatott egy újszerű fogelhelyezést, amellyel a letört fogak már nem kerülhetnek bele a takarmányba. A letört fogak cseréje, amelyeket egy hat fogpárból álló „tár” tart, viszonylag egyszerűen lehetséges.

A harántirányú szállítószalagok 1,0 m szélesek, kivéve az R3 compact esetében, amely választhatóan kapható 70 cm-es szalagszélességgel, és ezáltal kisebb az előrenyúlási mérete. Emellett könnyebbre is építik, és ezért különösen alkalmas könnyű, lejtős művelésre szánt traktorokhoz.

A frontfüggesztésű rendképző használatakor a betakarítandó terményen nem hajtanak át, ami a talajjal nem érintkező rendösszehordás eljárástechnikai előnyein túl csökkenti a szennyeződések behordását. A Reiter tájékoztatása szerint a szennyeződés-tartalom csökkenése a mergereknél átlagosan meghaladja a 12 g/kg-ot. Már egy 12 g/szárazanyag kg-os csökkenés (94 g szennyeződés/szárazanyag kg egy kétrotoros rendképző 106 g szennyeződés/szárazanyag kg-ja helyett) hektáronként és évente nagyjából 100 eurós tejhozamnövekedést eredményez (a tej árától függően). Mivel azonban a tejhozam sok egyéb tényezőtől is függ, és az alaptakarmány ezek közül csak az egyik, ezért ezt az értéket elméletileg elérhető maximumnak kell tekinteni. A Reiter felhívja továbbá a figyelmet a Respiro rendfelszedő alacsony fordulatszámára (kb. 100-200 ford./perc), amely a többi mergernél jobban kíméli a takarmányt. A rendfelszedő szegmensek vezetése 360 fokban szabadon elforduló, nagy átmérőjű csúszótányérok segítségével történik. Emellett a közúti futóművet a szárnyaknál két további, azonos méretezésű támasztókerék egészíti ki, amelyek a 6,5 t viszonylag magas tömeget egyenesen osztják el a munkaszélességen. További újdonság, hogy a leszorító helyére a rendfelszedő fölé hidraulikus hajtású, 42 cm átmérőjű és nitrogéntartályos hidraulikus tehermentesítővel ellátott fogazott rotor kerül. Ez segíti az anyagáramot, és a Reiter szerint jobban átvezeti a harántirányú szállítószalagokra. Ezáltal a rend formája egyenletesebb, amit más gyártmányoknál még gyakran hiányosságként említenek. „Továbbá szalmarendek képzésekor ezáltal optimális esetben majdnem kétszer olyan gyorsan tudunk haladni, mint a többi gyártmány”, mondja Thomas Reiter ügyvezető.

Ahogyan azt már a bevezetőben említettük, a Respiro R9 profi használható középső és oldalrend lerakására is. Ehhez jelenleg egyedülálló módon hidraulikusan eltolható a két harántirányú szállítószalag. Emellett a két szalagos egységet egymástól függetlenül egy-egy TLT-hajtású axiális dugattyús szivattyú hajtja meg. A 180 literes hidraulikatartályt integrálták a keret elülső tartóelemébe.

ROC

Az olasz gyártó kínálja messze a legszélesebb választékot szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőkből. Ezek között három tolt üzemmódú, 2,95-5,95 m munkaszélességű modell áll rendelkezésre, amelyeket vagy a traktorok első vagy hátsó függesztőművébe lehet beakasztani, vagy magajáró kaszakombinációkon (ka száló- és rendrevágó gépeken) lehet használni. A vontatott kivitelből 9 típus van 4,9-10,8 m munkaszélességben, amelyek 2-4 keretelemből állnak. Egyetlen modell (RT 710) kivételével mindegyik két rendfelszedő és szállítószalagegységgel ellátott merger képes mind a középső, mind az oldalsó rendlerakásra – vagy egy középső renddel, egy középső plusz egy oldalrenddel, vagy két oldalrenddel. Az RT 870-esnél a középre történő lerakáshoz a középső szállítószalagos rendfelszedő egységet le kell szerelni. A 8,7 m munkaszélességig dolgozó modellek közül csak az RT 870-es és az RT 760-as képes a teljes munkaszélességet egy oldalrendbe lerakni, a többi modell nem tud egyetlen rendet kialakítani. Eltolható szállítószalagos rendfelszedő egységek a középsőről oldalrendre való átállításhoz csak a tolt üzemű RT 840-asnál vannak.

Az RT 950-es, RT 1000-es és RT 1220as nagy modellek csak oldalrendet képesek lerakni, azt viszont választhatóan egy vagy két rendre. A három részes keret esetében (RT 950, RT 1000) oldalrend lerakásakor két különböző vastagságú rendet képeznek, a középső szalag a vastag rend oldalára szállít. A négy részes keret esetében (RT 1220) vagy két egyforma, vagy két nem egyforma oldalrend képzése lehetséges. A szalag irányának vezérlésével lehet egyedileg beállítani az „erős” és a „gyenge” rendoldalt. A három, ill. négy keretelem az egymással történő összekapcsolással tud alkalmazkodni a talaj egyenetlenségeihez. Erős sarjnövényzet esetén vagy szalmarendek forgatásakor az egyik vagy mindkét szárny felemelhető, így csökkentett munkaszélességgel dolgozhatnak. Valamennyi ROC merger nagy átmérőjű vezérelt rendfelszedőt használ, ahol a fogak előfutásra vannak állítva.

SIPA szlovén gyártó megkapta a Reitertől a licencet a Respiro modellek rendfelszedő és rotortechnológiájának felhasználására, és ezeken az alapokon négy saját mergert fejlesztett ki. Az Air 300 F (1,0 m szalagszélesség), valamint az Air 300 ALP (0,70 m szalagszélesség) 3,0 m munkaszélességgel, az Air 350 F 3,50 m munkaszélességgel frontfüggesztéssel üzemel, a Reiterrel közösen fejlesztett Air 500 T hátul vontatott, ahol a vonórúd egy vontatott kaszálógéphez hasonlóan csuklós. Ennek 4,95 m a munkaszélessége, a munkaszélesség egy rend esetén 5,55 m. Minden Air modell esetében a munkaegységek hidropneumatikus tehermentesítéssel rendelkeznek, és forgatható csúszótányérokon támaszkodnak a talajon. A szalagok és rotorok hajtásának olajszükséglete 60 l/perc körül mozog.

Az előkészítés nélkül kaszált fű rendre rakásához az Air 500 T szállítószalagos rendfelszedő egységét oldalra akár 15 fokban be lehet hajlítani, ami jobb takarmányfelvételt biztosít. Sepp Knüselsvájci SIP-importőrként módosított frontfüggesztésű Air rendképzőket is kínál.

RUGALMASSÁG: az ROC merger-családján látható, mennyire rugalmasak a mergerek a rendlerakás terén, a változtatható forgásirányú harántirányú szállítószalagoknak és a részben eltolható szalagos egységeknek köszönhetően