Világszerte

Vezető hírek, Beszámolók

A könnyű repce‑specialista

Különösen a repcetermesztésre szakosodott észak‑amerikai gazdák igényeire tekintettel vezeti be a John Deere a W170‑es rendrakó aratógép modellt. Ez a gép közel 1,17 m hasmagasságot és 30 cm‑rel szélesebb kormánytengelyt kínál, így akár nagyobb, rendre rakott repcehalmokon is keresztül tud haladni. Az elülső részére egy új rendképzőt építettek, amelyik a gyártó szerint még kompaktabb és egyenletesebb rendeket tud formázni. A W170 megfordítható ventilátorral ellátott, 4,5 literes DPS motorral rendelkezik, és akár 44 km/h sebességgel is közlekedhet a közúton. Adapterként hét Draper vágóasztal áll rendelkezésre, 9,14‑13,72 m közötti szélességben, elektronikus, szalagcsúszásra figyelmeztető rendszerrel. A vezetőfülke 15 cm‑rel szélesebb a többi John Deere rendre arató gép fülkéjénél, és csendesebb is. Opcionálisan az AutoTrac kormányrendszer is beépíthető.

Hamarosan sorozatgyártás?

A fehérorosz gyártó, az Amkodor által először 2017 nyarán, a Belagro Show kiállításon bemutatott 5300‑as, törzs csuklós kormányzású traktor hamarosan sorozatgyártásra kerül. A traktor egy 330 lóerős, D‑262S2, hathengeres, MMP gyártmányú (Minsk Motor Plant) motorral működik, amely közel 8 literes hengerűrtartalommal rendelkezik, és megfelel a Tier 2 károsanyag-kibocsátási szabványnak. További jellemzők: 16/2 Powershift sebességváltó, 37 km/h maximális sebesség, 980 literes üzemanyagtartály, hátsó függesztőszerkezet és hátsó TLT (1000 min‑1), 150 l/min hidraulikus teljesítmény és 3,70 m tengelytáv. Opcionálisan frontfüggesztés is elérhető lesz.

Új székhely Johannesburgban

Május 21‑én az AGCO megnyitotta új afrikai központját Johannesburgban, Dél-Afrikában. Eddig az afrikai üzleti tevékenységet – ahogy ez általában más cégekre is jellemző – Európából irányították. Az új székházzal az AGCO hangsúlyoz‑ni kívánja Afrika jövőbeli szerepét az élelmiszergyártásban és az élelmiszer-biztonság területén a kontinensen. Kép (balról jobbra): Nuradin Osman (AGCO alelnök és afrikai vezérigazgató), Prof. Dr. Martin Richenhagen (AGCO, az igazgatótanács elnöke, elnök‑vezérigazgató) és Gary Collar (az AGCO vezető alelnöke és a cégcsoport ázsiai, csendes‑óceáni és afrikai térségének vezérigazgatója).

Horsch: Kísérleti üzem az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodókkal folytatott kommunikáció további előmozdítása érdekében a már létező, Csehországban működő AgroVation kísérleti gazdaság mellett egy másik gazdaságot is létrehozott a Horsch: ez a Downs településen, Illinois államban található AgVision Farm. Ez a gazdaság számos lehetőséget kínál arra, hogy a Horsch márkát még jobban megismertessék Észak‑Amerikában, és intenzíven foglalkozzanak a földműveléssel kapcsolatos témákkal az Egyesült Államokban. A Horsch itt új kompetencia központot hoz létre, hogy párbeszédet tudjon kialakítani a gazdálkodókkal, és közelebb hozza hozzájuk a felsőfokú mezőgazdasági ismereteket. Ezenkívül a gépeket közvetlenül a gazdaság területén is be lehet mutatni.

Argentína: 6000 értékesített Hanomag 2011 óta

A Hanomag Argentínában 1969‑ig gyártott építőipari és mezőgazdasági gépeket, míg több fúzió után és végül a Massey Ferguson‑ak történt eladást követően megszüntették a márkát. 2011‑ben a Cordoba tartományban, Bell Ville székhellyel rendelkező DHM Industria vállalat vásárolta meg a márkajogokat, és újjáélesztette a Hanomagot. Azóta új sorozatokat fejlesztettek ki – köztük négy traktorszériát, 145 lóerő maximális motorteljesítmény mellett. 2018 júliusáig 6000 darabot tudtak belőle Argentínában eladni, ahol a Hanomagot mintegy 78 kereskedő képviseli.

VISSZATEKINTÉS

1968

A hegyvidéki földművelést sokkal hosszabb ideig jellemezte a nehéz kézi munka és az igáslovak használata, mint a síkvidéki gazdálkodást. A meredek lejtők és a keskeny utak, valamint a nehezen elérhető területek még ma is megnehezítik a gépek használatát. Csak az 1950‑es évektől tudták a hegyvidéki munkára tervezett traktorok és szállítóeszközök lassan, fokozatosan a lovat, mint munkavégző haszonállatot és az emberi kézi munka egyes részeit felváltani. Olyan gyártók, mint például a Bucher‑Guyer (a képen), a Schilter és a Lindner önjáró szállítóeszközöket fejlesztettek ki a lejtős területekre, megbízható belsőégésű motorokkal, összkerékhajtással és alacsony súly‑ponttal. A nagy rakfelülettel és rakodást szolgáló felépítményekkel, pl. száraztakarmány‑felszedő adapterekkel rendelkező hegyvidéki szállítóeszközök mellett velük közel azonos időben speciális traktorok is megjelentek a piacon, amelyek azonos méretű kerekekkel, összkerék-kormányzással és több függesztési lehetőséggel rendelkeztek; ezeket elsősorban kaszáláshoz használták.

2018

Az alpesi területeken még ma is a speciális mezőgazdasági‑gép‑gyártók alakítják a mezőgazdasági gépesítés képét. Ezek közé tartoznak az olyan nevek, mint az Aebi, a Bergtrac, a BM Tractors, a Caron, a Lindner, a Reform, a Rigitrac, a Schiltrac és a Sauerburger, de közülük csak négy gyártó kínál hegyvidéki munkára tervezett szállítójárműveket. A legfeljebb 175 lóerős teljesítmény és a modern terhelés alatt kapcsolható sebességváltó vagy akár a CVT váltók révén ezek a gépek a legmeredekebb emelkedőkkel és a legnehezebb utakkal is felveszik a versenyt. Az ikerkerekek csökkentik a felborulás és a megcsúszás veszélyét. A vezetőfülkék az 1980‑as évek óta szabványosak: mind a vezető, mind a kísérő személyek kényelmét – valamint, a ROPS‑tanúsítványnak köszönhetően, felborulás esetén a biztonságot is növelik.

Szélesebb és alacsonyabb

A John Deere Észak‑Amerikában is bemutatott néhány újítást a traktorok terén. A 9RX sorozat mostantól 3,05 m‑es nyomtávval is kapható – de nem hátsó függesztőszerkezettel kombinálva. Ezenkívül a 9R, a 9RT és a 9RX sorozat hidraulikus funkcióihoz új IPM Power management áll rendelkezésre, amely az 5‑18 fokozatokban 25 LE Boost teljesítménynövelést tud nyújtani a folyamatos hidraulikus munkáknál (pl. az Airseeder vetőgépek előtt). Ennek előfeltétele a nagy, 435 l/min. teljesítményű hidraulikaszivattyú, különben az IPM nem használható a hátsó függesztőszerkezet egységeihez.

Szintén új az 5075GL speciális traktor, különleges kultúrák és ültetvények számára. A 75 lóerős traktor 24/12 Power‑Reverser sebességváltóval van felszerelve, és a gyártó szerint a szélessége és a magassága alig több mint 1,22 m. A munkahidraulika 96,5 l/min, az opcionális harmadik szivattyúval pedig 126,8 l/min teljesítményű.

A Claas aratása bekerült a Guinness rekordok könyvébe

A Disco 1100 RC fűkaszával (Axion 800 traktorral kombinálva) a Claas új világrekordot állított fel: nyolc óra időtartam alatt összesen 141,1 ha lucernát kaszált le. A világrekordot Tate Mesbergen állította fel a Mesbergen farmon, az Egyesült Államokban, Colorado államban. A szántóföldön a maximális sebesség 30 km/óra volt, és a táblák között több mint 50 km/óra sebességgel lehetett haladni. Tate átlagosan 17,6 hektár/óra sebességgel kaszált a világrekord‑kísérletnél, több mint 40,5 hektárral meghaladva az előző világrekordot.

Precízió hárompont-függesztéssel

A Case IH az észak‑amerikai szemenkénti vetőgép‑választékot bővíti a hárompont‑függesztésű EarlyRise 2130 modellel. A gép 12‑soros változatban 76‑101 cm sortávolsággal és 16‑soros változatban 76 cm sortávolsággal kapható. A Case IH vevő‑ként főként olyan termelőkre számít, akik Strip Till eljárással vetnek és öntözéses gyapot-, földimogyoró- és babtermesztéssel foglalkoznak. Itt a kisebb fordulókör‑átmérővel rendelkező 2130‑as modell jobb kormányozhatósága kedvező hatású a vetés során. A vetőmagot és a műtrágyát soronkénti átmenőtartályos (Seed‑on‑Demand rendszer) magtovábbító rendszerrel adagolják, így nagyobb mennyiségeket lehet szállítani.

no