Talajlazítással egybekötött lokális műtrágya-kijuttatás BEDNAR-technológiával

Borítókép

A talaj káros tömörödöttsége kedvezőtlen hatással van a talaj termőképességére, és a termésátlagok csökkenéséhez vezet: korlátozza az egyes fajták genetikai potenciáljának kihasználását, valamint csökkenti az agrotechnikai beavatkozások hatékonyságát, ami elsősorban a szerves és műtrágyák hasznosulásánál figyelhető meg.

Ezen okoknál fogva a talajtömörödés megelőzése, illetve megszüntetése egyre aktuálisabb téma a gazdálkodók körében. A felvázolt probléma egyik lehetséges megoldása a középmély talajlazítás alkalmazása. A BEDNAR FMT vállalat kínálatában több, különféle kivitelezésű TERRALAND talajlazító található meg, amely a hagyományos ekével szemben sokkal univerzálisabb eszköz, és akár műtrágya közvetlenül a talajba juttatására is alkalmazható.

A műtrágya 2 különböző mélységbe helyezésével az egész vegetációs időszak folyamán biztosított a növények tápanyag-ellátottsága. Az első adag műtrágyát a talajműveléssel egy menetben nagyobb mélységbe juttatjuk ki (a növény fajtájától és a talajtípustól függően 15-25 cm-re). A starter műtrágyát pedig közvetlenül a vetőágy alá helyezzük, vagy a vetéssel egy menetben a sorközökbe juttatjuk ki

Műtrágya kijuttatása közvetlenül a talajba

A talaj harmonikus és folyamatos tápanyag-ellátottsága biztosításának egyik leghatékonyabb módszere a műtrágya közvetlenül talajba történő juttatása. A talajlazítással egybekötött műtrágyázás lehetővé teszi a hatóanyagok kijuttatását a mélyebb talajrétegekbe. A lokálisan talajba juttatott műtrágya jobban hasznosul, és kedvező hatással van a gyökérrendszer fejlődésére. E termesztéstechnológiai megoldás alkalmazása és a hatóanyagok mennyiségének pontos meghatározása előtt mindig ajánlott egy alapos talajszelvény-vizsgálat elvégzése.

A lokális műtrágya-kijuttatás hatása a gyökérzet felépítésére

A műtrágya lokális kijuttatása pozitív, stimuláló hatással van a növény gyökérrendszerének fejlődésére. A főgyökér optimális és gyors hosszanti növekedése hatással van az oldalgyökerek képződésére, valamint biztosítja a hajszálgyökerek szerteágazó növekedését a mélyebb talajrétegekben. Az egészséges és időben kifejlődött gyökérzet nagymértékben segít a vegetációs időszak folyamán jelentkező szélsőséges időjárási jelenségek túlélésében. A lokális műtrágyázásnak köszönhető folyamatos tápanyag-ellátottság növeli a növények vitalitását, és segít a stresszhatások átvészelésében szárazság, vagy nagyon csapadékos időjárás esetén.

A talaj felszínére szórt műtrágya bedolgozásával csak sekélyen kerül tápanyag a talajba, ami azt eredményezi, hogy káros mértékben növekszik a felszíni talajrétegek tápanyag-koncentrációja (sókoncentrációja). A vetés előtti műtrágya-kijuttatás e módszere kedvezőtlen hatással van a gyökérzet hosszanti növekedésére, és meggátolja a gyökérzet optimális felépítésének kialakulását. A talajfelszín közeli intenzív gyökérképződés meggátolja a gyökerek mélyre hatolását, ezáltal a növény kiszolgáltatottá válik a szárazság hatásainak.

BEDNAR TERRALAND talajlazító és BEDNAR FERTI-BOX tartály kombinációja – a talajlazítással egybekötött lokális műtrágya-kijuttatás technológiája

A művelőtalp és a talajtömörödöttség megszüntetése

A talaj folyamatos, azonos mélységben folytatott művelése művelőtalp (eketalp, tárcsatalp, stb.) kialakulásához vezet. A talajban kialakult tömörödést a földeken közlekedő nehéz mezőgazdasági gépek taposása is okozhatja.

A-talajtömörödés-olyan mechanikai stressz, amely által romlik a vízbeszivárgás és áteresztőképesség, a növények tápanyag-felvehetősége, illetve ellenálló-képessége a betegségekkel szemben. A növények gyökérzete deformálódik, nő a kipárolgás, nitrogénveszteség lép fel. Példának okán ha a répagyökér kemény talajba ütközik, elágazik, és „lábas”, vagy „talpas” lesz a répa. Burgonyánál pedig a gumó deformálódásához vezet a tömörödés. Az erős karógyökerű növények (őszi káposztarepce, szója, napraforgó) gyökérzete sem képes áthatolni ezen a letömörödött rétegen, és szintén deformálódik.

Nem szabad megfeledkeznünk az őszi árpáról sem, amelynél hatalmas károkat okozhat a szántóföldeken álló belvíz, ami a művelőtalp miatt képtelen beszivárogni a talajba.

A talaj struktúrájának helyreállítása érdekében meg kell szüntetni a talaj káros tömörödöttségét. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást a BEDNAR TERRALAND talajlazító, amely a mélyebben fekvő letömörödött rétegeket is fellazítja. A talajtömörödöttség megszüntetése nem megy egyik évről a másikra, viszont már az első szezon után megfigyelhető a talaj javuló vízáteresztő-képessége és a termésátlagok növekedése.

no