fbpx

Sváb keresztmetszet

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 10.

A zöldítésnek és a kukoricamolynak köszönhetően a késes hengerek divatba jöttek. A Kerner az X-Cut Solo késes hengert önálló egységként vagy más eszközökkel kombinációként kínálja. Repce- és kukoricatarlón, valamint köztesnövényekben próbáltuk ki a gépet.


A FŐNÖK DOLGA: az X-Cut Solo modellt Tobias Kerner személyesen fejlesztette ki. A gép 3,0 m, 4,50 m, 5,0 m és 6,0 m munkaszélességgel kapható

A mezőgazdasági üzemekben, a bérvállalkozóknál és a gépkörökben már évek óta megvetették a lábukat a késes hengerek. Alkalmazási területük a repcetarlók elegyengetésétől, ill. a maradványok aprításától a köztesnövények aprításán és bedolgozásán át a kukoricatarlón lévő maradványok összezúzásáig és felaprításáig terjed. A kialakítás módja, az átmérő és a tömeg, valamint az egyéb eszközökkel történő kombinációk gyártónként eltérőek. Van, aki az egybekapcsolt késeket részesíti előnyben, mások inkább a keskeny, késes dobokat használják, és az egészet vagy egysoros eszközként vagy egy második késes hengerrel, homorú tárcsákkal vagy vágótárcsákkal kombinálva alkalmazzák. A Kerner X-Cut Solo berendezése egy elöl haladó késes hengerből és az ezt követő aprítótárcsából áll. Különböző körülmények között tesztelhettük, hogy milyen jól működik ez az elv, és mi a Kerner célja vele.

Műszaki adatok

keret: 2 részes, középső tartórésszel; zárható vezetőkonzol, csúszócsapágyakkal; elülső és hátsó függesztés egyaránt lehetséges

késes henger: nyitott kialakítás, egységenként 8, csavarral rögzített megfordítható kés bóracélból, külső átmérője 400 mm; elméleti darabolási hossz 15,6 cm; előfeszítés gumielemekkel

aprítótárcsák: 1 soros aprítótárcsa, részben vágóelemekkel; 400 mm átmérő; páronként gumibakokkal rögzítve; hidraulikus előfeszítés rögzítőklipszekkel

méretek & tömegek: munkaszélesség 4,50 m; szállítási szélesség 2,98 m; üzemtömeg (egy függesztőszerkezettel) kb. 1700 kg+140 kg kiegészítő ballasztsúly

listaár: 10 860 eurótól (Németországi ár)

A tesztgép ára: 13 750 euró

KÉTRÉSZES KIALAKÍTÁS VEZETŐKONZOLLAL

Az X-Cut Solo 3,0 m, 4,50 m, 5,0 m és 6,0 m munkaszélességben kapható, 4,5 m-es munkaszélességtől hidraulikusan összecsukható a szállításhoz. A főkeretet nézve két egységre oszlik. A szállítás során a két szárny tehát függőlegesen felfelé néz – ez korlátozza az előre történő kilátást és megemeli a súlypontot. Munkahelyzetben a csukást/nyitást végző hidraulikus hengerek nyomás alatt maradnak, így a külső részeken is biztosítható a késes henger és az aprítótárcsák magas vágási nyomása is.


A Kerner függesztőszerkezeteket kínál az elülső vagy a hátsó rögzítéshez – és opcionálisan együttesen is


Az X-Cut Solo késes hengert hátsó függesztéssel használtuk Helix rövidtárcsás boronával és anélkül

A szállítási helyzetben a vezető előre történő kilátása jelentősen korlátozott

  1. Az X-Cut Solo messze előre nyúlik – ez megnehezíti a kormányzást és kiemelt állapotban terheli az első tengelyt
  2. A vezetőkonzol vízszintes és függőleges beállítása két spirálrugóval történik…
  3. …míg a vízszintes vezetés a megfelelő vezetőíveken zajlik
  4. Opcionálisan legfeljebb 140 kg kiegészítő ballaszttal terhelhető

Az összesen négy késes henger szegmenssel és aprítótárcsával rendelkező X-Cut Solo 450 modell talajkövetése más módon történik, de erre később még részletesen kitérünk. Ami kiváló: a függesztőszerkezetet alapvetően mind frontfüggesztéshez, mind hátsó függesztéshez történő használatra (valamennyi III. kategória) lehet rendelni. Opcionálisan a kombinált modellt akár két függesztőszerkezettel is fel lehet szerelni – így rugalmasan használható, ami különösen érdekes lehet a gépkörök és a gépközösségek számára. Nagyon tetszett, hogy a függesztéshez különböző furatok állnak rendelkezésre – kettő az alsó függesztőkarhoz és három a felső függesztőkarhoz (hátsó függesztés esetén még egy hosszú furat is van). Az is nagyon jó, hogy az elülső függesztőszerkezet kívánságra passzív vezetőkonzollá alakítható, és oldalirányban ±7 fokig elfordítható. Ez megkönnyíti a szántóföldön történő kanyarodáskor a gép kezelését. A vízszintes vezetősín biztosítja a stabilitást munkahelyzetben, és a fordulóknál kiemelt állapotban (valamint a közúti közlekedésnél), az egyenes helyzetet előfeszített spirálrugók tartják.


A maximális vágási nyomás az X-Cut Solo esetében úgy érhető el, ha 15 km/h sebességnél gyorsabban haladunk


A silókukorica-tarlón a körülmények megnehezítették a munkavégzést


A puha talaj alig adott ellentartást, és a szármaradványok erősen elfásodott állapotban voltak


Nagyobb hatás mutatkozott egy kísérleti területen zöld takarmánykeverékkel, ahol…


…a Helix H 450 rövidtárcsával együtt nagyszerűen dolgozott


Ezután egy köztesnövény-terület következett zöld vadrepcével


Első pillantásra az X-Cut Solo egymagában nem működött hatékonyan

JÓ TALAJKÖVETÉS

Amint azt már említettük, az X-Cut Solo négykéses hengeregységgel rendelkezik – kettő van mindegyik szárnyon, a belső szegmensek szélesebbek, mint a külsők. Mindegyik elem két tartóval van a kerethez rögzítve. Mivel ezek négy-négy gumibakkal egy-egy csapágyperselyhez kapcsolódnak, minden késes henger önállóan, a többitől függetlenül illeszkedik a talaj kontúrjához, és egyben a kövek elől is ki tudnak térni. Az ezt követő vágótárcsákat is gumibakokkal csatlakoztatják. Két tárcsa helyezkedik el egy tartón. Az előny különösen egyenetlen talajon és a keréknyomokban mutatkozik meg: míg a mulcsozók ezeken a részeken néha már nem férnek hozzá a szerves anyaghoz, az aprítótárcsák a mélyedésekbe tudnak hatolni, és ott a maradék növényeket összezúzzák. A Kerner szerint az X-Cut Solo munkája ilyen esetben előnyösebb, mint a dupla késes hengerkombinációké.

APRÍTÁS KERESZTIRÁNYÚ VÁGÁSSAL

A Kerner azon kevés gyártó egyike, akik egy frontfüggesztésű eszközben ferdén vágó szerszámokat hosszirányban vágó szerszámokkal kombinálnak (ilyen típusú szerszámsorrend használatát láthatjuk a késes hengerrel rendelkező Kerner Stratos modellnél is). A késes hengerek nyolc csavarral rögzített edzett acélból készültek, megfordítható késsel működnek, amelyek a szokásos módon önélezők. A késes hengerek nyitott kialakításúak, így jó öntisztító hatás jön létre. A 8 kés húzó mozgású vágással egyrészt nyugodt járást és jó önmeghajtást biztosít, másrészt kukorica esetén növekszik annak a valószínűsége, hogy 15,6 cm elméleti darabolási hossz és 400 mm külső hengerátmérő mellett lehetőség szerint sok szármaradványt és tarlón álló szártagot zúz össze és vág el a gép. Így lehet csak biztosítani, hogy az európai kukoricamolynak ne legyen téli áttelelési lehetősége.

A hátul elhelyezkedő aprítótárcsák átmérője ugyancsak 400 mm. Egyenes vonalban mozognak, 15 cm-es osztástávolsággal közvetlenül a késes henger mögött, és a keresztben fekvő anyagot vágják el, de emellett porhanyítanak és földdel fedik be a szármaradványokat. Ahol a késes hengerek szegmense a tartórészhez kapcsolódik, és egy kis műveletlen „vágási rést” hagynak, ott a hengert követő aprítótárcsák kiegészítő késekkel vannak ellátva, így a teljes munkaszélességben megtörténik a keresztirányú aprítás. Amit jónak találtunk: a hullámos tárcsák mögött elhelyezkedő ívelt lemezek megakadályozzák, hogy a keréknyom sávjában a kövek a szélvédő és a motorháztető felé repüljenek.


A sík, nem köves talajokon a 20 km/h feletti munkasebesség nem jelent problémát


A repce szármaradványait nagyon egyenletesen, körülbelül 15 cm-re vágta és zúzta össze a gép


Az X-Cut Solo késes hengerrel körülbelül két hét pihenő után kezeltük a repcetarlót


Az X-Cut Solo és a Helix munkavégzési eredménye (kb. 5 cm munkamélység): kevesebb mulcs a talajfelszínen


A Helix munkavégzési eredménye X-Cut Solo nélkül: a szármaradványok láthatóan hosszabbak

A négy távtartóval ellátott hidraulikus henger segítségével lehet beállítani, hogy a nagyobb nyomás a késes hengerekre vagy a hullámos tárcsákra jusson. Ha többet szeretnénk vágni, akkor a nagyobb nyomásnak a késes hengerre kell kerülnie. Ha ellenben több földet akarunk megmozgatni, és aprómorzsás talajt szeretnénk a munka eredményeként létrehozni, akkor a nagyobb nyomást a hullámos tárcsákra kell adni.

Fontos: a legmagasabb vágási nyomást úgy alakíthatjuk ki, hogy a felső függesztőkart kerek furatba vezetjük. A Kerner csak akkor ajánlja a hosszú lyukba való szerelést, ha a köztesnövény-állományt csak le akarjuk hengerelni, de nincs szükség intenzív zúzásra és aprításra.

HASZNÁLATA REPCETARLÓN

Az első gyakorlati alkalmazásunk egy repcetarlón történt. A 2018-as száraz és meleg nyár miatt a növények már elpusztultak, így viszonylag rövid és zöld még álló szármaradványokat nem lehetett találni, a szerves maradványok mennyisége pedig szintén nem volt túl sok.

Összegzés

Az X-Cut Solo ötvözi a késes hengert és az aprítótárcsát, és így keresztirányban dolgozik. A vágási és szétzúzási munkák nagy részét azonban a késes henger végzi, míg az aprítótárcsák erősebben porhanyítanak, és földdel fedik be a szármaradványokat. Tetszett, hogy a nyomás áthelyezhető az egyik szerszámról a másikra. A legjobb vágási és szétzúzási hatást úgy érhetjük el, ha a felső függesztőkart a kerek lyukba szereljük fel, mert ekkor a teljes súlyt ki tudjuk használni. Jó lenne, ha a Kerner az elöl elhelyezkedő eszköz nagy méretei miatt gyárilag kínálna egy kamerát vagy egy tükröt.

  • a felfüggesztés elöl és hátul is lehetséges
  • keresztben és hosszában is vág
  • az aprítótárcsák aprómorzsás talajt készítenek
  • a késes hengerre és a hullámos tárcsákra gyakorolt nyomás beállítása változtatható
  • felfüggesztés a vezetőkonzolon (opcionális)
  • nagyon jó talajkövetés
  • a járművezető kilátása a szállítás során nem tökéletes; nincs gyárilag kamera/tükör
  • viszonylag szélesebb felépítmény elöl


A silókukorica-tarlón a körülmények megnehezítették a munkavégzést


A puha talaj alig adott ellentartást, és a szármaradványok erősen elfásodott állapotban voltak


Nagyobb hatás mutatkozott egy kísérleti területen zöld takarmánykeverékkel, ahol…


…a Helix H 450 rövidtárcsával együtt nagyszerűen dolgozott


Ezután egy köztesnövény-terület következett zöld vadrepcével


Első pillantásra az X-Cut Solo egymagában nem működött hatékonyan


A tüzetesebb vizsgálat azonban azt mutatta, hogy minden szár jelentősen összetört és összezúzódott


A Helix H 450 rövidtárcsával kombinálva az egység a vadrepcét jól bedolgozta

Vastag mulcsrétegeket vagy erősen gyomnövényes területeket szinte egyáltalán nem lehetett látni. Az X-Cut Solo aprítómunkája kiváló volt, szinte az összes tarló- és szármaradványt felaprította. A lehulló magokból kikelt repcét, a gyomnövényeket és az aprómorzsás talajt jól összekeverte, miközben a talajfelszínre egy vékony és finom mulcsréteg került. Ez megvédi a talajt a kiszáradástól, de olyan mikroklímát is teremt, ami különösen száraz nyarakon elősegíti a földbe került magok kikelését.

Ha az eszközt a Kerner Helix H 450 modellel együtt használták hátsó függesztésben, akkor a földet teljesen simára dolgozta el, egyenletes, finommorzsás talajt hagyott maga után, amin egy vékony mulcsréteg is maradt. Az eredmény majdnem túl intenzív volt repcénél, és a talaj több maradék nedvességgel fizetett ezért. Emiatt a 2018-hoz hasonló körülmények között az első munkamenetben csak az X-Cut Solo használatát javasoljuk. Ha azonban a következő kultúra időben gyorsan következik, és több szerves anyagot kell feldolgozni, mint 2018-ban, akkor fontolja meg az X-Cut Solo használatát egy rövidtárcsás boronával!

HASZNÁLATA KUKORICATARLÓN

A második munkavégzési helyszínünk egy silókukorica-tarló volt. Sajnos a tarló nagyon rövidre volt vágva a takarmányhiány miatt, ami megnehezítette az X-Cut Solo aprítási munkáját. Ezenkívül könnyű, száraz, homokos talajon dolgoztunk, amely alig adott ellentartást a kések és a hullámos tárcsák számára. Ennek megfelelően az XCut Solo súlyát nem lehetett hatékony vágási nyomássá alakítani. Kötött és kemény talajon az eredmény jobb lett volna. Alapvetően érvényes: aki az első művelési menetben még el is szeretné egyengetni a talajt és több földet kíván megmozgatni, az nem kerülheti el egy második eszköz használatát. A 20 km/h vagy e fölötti munkasebességnek köszönhetően azonban annyira erőteljes az X-Cut Solo késes hengerrel végzett munka, hogy két külön műveletet is elvégezhető (X-Cut Solo és később rövidtárcsás borona vagy kultivátor). A hátsó munkagéppel kombinálva meg kell jegyezni, hogy az X-Cut Solo munkavégző hatásfoka javul a növekvő munkasebesség mellett. A 10 km/h sebesség egyértelműen túl lassú, a legjobb eredmény 15 és 25 km/h között érhető el, így hátsó egységként elsősorban a tárcsás boronák, a rövidtárcsás boronák vagy a nehéz pálcás boronák használata jöhet szóba.

ZÖLDTAKARMÁNNYAL BORÍTOTT TERÜLETEK & KÖZTESNÖVÉNYEK

Utolsó munkánkat zöldtakarmánnyal, ill. köztesnövényekkel borított területen végeztük. Itt rengeteg zöldtömeg volt a száron, de eltömődéssel kapcsolatos problémáink nem merültek fel – sem az X-Cut Solo, sem a Helix H 450 esetében.

Első pillantásra úgy tűnt, hogy az XCut Solo alig vágta és roncsolta szét a növényeket. Ugyanakkor az elvégzett munka értékelése azt mutatta, hogy az összes szárat 15 cm-es darabokra aprította és zúzta össze. Mivel a zöldtakarmánnyal, ill. a köztesnövénnyel borított területen a növények teljesen „lédúsak” voltak, a szárak újra kiegyenesedtek, miután az X-Cut Solo keresztülhaladt rajtuk. Ha a köztesnövény már korábban elhalt volna, akkor az első pillantásra láthattuk volna az X-Cut Solo munkáját – ez nagyjából összehasonlítható a repcetarlón elért eredményeivel.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK

  • Az X-Cut csapágyai nem igényelnek karbantartást. A Kerner ajánlása szerint a 8 zsírzógombot csak nagyon homokos talajokon végzett munka vagy a nagynyomású tisztítóval történő tisztítás után kell kis mennyiségű zsírral feltölteni.
  • Az X-Cut Solo 450 csak munkahelyzetben tárolható – ami sajnos nem válik előnyére.
  • Az összecsukáshoz/szétnyitáshoz szükség van egy kétkörös hidraulikacsatlakozóra, az opcionális hidraulikus nyomásbeállításához pedig egy egyszeres működésű csatlakozásra.

Matthias Mumme