fbpx

Piaci áttekintés | Kompakt tárcsás boronák

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 03.

Egyre speciálisabb, egyre sokoldalúbb

A rövidtárcsás boronák piaci szegmensében az elmúlt években számos innovatív fejlesztésre került sor – többek között új tárcsaformák és új szerszámkombinációk jelentek meg. Ezáltal néhány eszköz egyre speciálisabb lett, míg más gépek egyre sokoldalúbbak. Piaci áttekintésünk a részleteket tisztázza.

Annak ellenére, hogy a kompakt tárcsás boronák német piaca egy idő óta teljesen telítettnek látszik, és növekszik a kereslet az alternatívát jelentő rugós fogú szántóföldi kultivátorok iránt, a piacon mindig jelennek meg újabb gyártók, modellek és technológiák. Kiegészítő eszközök, mint például az elöl haladó késes hengerek, újjáélesztették az üzletet a zöldítésből kifolyólag – és a glifozát körül kialakult vita szintén nem ártott a munkagépek forgalmának a vágó munkamódszer ellenére sem. A kompakt tárcsás boronát több mint 20 évvel ezelőtt az Evers és a Väderstad tette népszerűvé. Hamarosan követte az idők változását az Amazone, a Lemken és további gyártók. A Horsch (2006), a Köckerling (2013) és a Kerner (2017) csak később lépett be ebbe a piaci szegmensbe, míg olyan gyártók, mint a Vogel & Noot és az Einböck már nem képviseltetik magukat ezen a területen. Változatos a kínálat időközben Kelet-Európából is, míg a kompakt tárcsás boronák trendje néhány év óta Észak-Amerikát és DélAfrikát is elárasztotta. Olyan komponensek, mint például a tárcsák, a csapágyak és a hengerek a legkülönbözőbb változatokban kaphatók az alkatrészpiacon, a prémium gyártók a tárcsákat részben saját maguk gyártják. A keretek viszont szinte mindig saját tervezésűekés saját gyártmányok. Aki sok területet művel, és csak rövid időszakok állnak rendelkezésére a sekély talajműveléshez, az nem tud lemondani a híres gyártók valamelyik professzionális gépéről. Aki viszont olcsóbb eszközt keres, évente legfeljebb 150 vagy 200 hektár műveléséhez, azok számára a kelet-európai gyártók termékei, amelyek nem csúcsminőségűek ugyan, szintén számításba jöhetnek.

16 M MUNKASZÉLESSÉGIG

A munkaszélességek ma körülbelül 16 m-ig terjednek. Minél szélesebb az eszköz, annál drágább a keretszerkezet, az összecsukás és a szárnyszegmensek megtámasztása. Végül figyelni kell a törvény által maximálisan megengedett tengelyterhelésekre, tömegekre, támasztóterhelésekre és méretekre. A nagyobb munkaszélességeknél fontos a talajkontúrok megfelelő követése az egyenletes munkamélység tartásához a teljes munkaszélességben. Olyan keretek összecsukásakor, amelyeknél a járószerkezet a váz középső szegmensén helyezkedik el, a súly nitrogéntartályokkal ellátott hidraulikus hengereken keresztül a külső keretszegmensekre helyeződik át, ezzel a teljes munkaszélességben egyenletesen oszlik el.

NÉPSZERŰ: a kompakt tárcsás boronák ma sok gazdálkodó és vállalkozó standard eszközei közé tartoznak

A bordázott tárcsák (balra) nagyon jól porhanyítanak, az agresszíven fogazottak (balról a 2.) képesek jól behatolni a talajba, és alaposan felaprítani, ill. a talajba keverni a szemes kukorica szármaradványait és nagyobb mennyiségű szerves anyagot is. A finoman fogazott tárcsák (jobbról a 2.) kb. 3-14 cm mélységben tudnak dolgozni, a sima tárcsák (jobbra) sekély munkavégzésre alkalmasak, ahol kevés a szerves anyag. A homorú tárcsáknak van aláfogása, a kúposaknak nincs. Egyébként: legkésőbb kb. 15 százalékos kopás esetén a tárcsákat ki kell cserélni

Nemcsak az átmérőtől és a fogazástól, hanem az állásszögtől is függ, hogy a tárcsák milyen munkamélységben tudják a talaj teljes felületét megmunkálni. A növekvő aláfogás javítja a talajba hatoló képességet, és több földet mozgat meg, de a „hámozó” hatás következtében kötött, nedves talajokon adott esetben romolhat a porhanyító hatás, és több kő maradhat a talaj felszínén

Egy klasszikus hullámos tárcsa (jobbra) és a Väderstad CrossCutter tárcsa (balra) közötti különbségek ábrázolása. Utóbbi láthatóan több földet mozgat meg, és az egész területen teljes felületű megmunkálást végez. Egy hátránya marad: a hiányzó aláfogás és a nagy vágási felület miatt csökken a behatolási képesség a kemény, száraz talajoknál és vastag szalmaborítás esetén.

Pillantás a CrossCutter Disc munkaképére – mivel a tárcsák egymástól függetlenül, önállóan forognak, a minta a gyakorlatban nem ennyire egyenletes. A szármaradványokat és a köztesnövényeket azonban jól felaprítja, és a talajba keveri.

2017 végén a Väderstad bemutatta a 450 mm átmérőjű CrossCuttert Disc modellt. A klasszikus állásszögű, hajlított tárcsa kisebb munkamélység mellett is több földet mozgat meg. A tárcsák munka közben a földet oldalra tolják, miközben a gyökereket hatékonyan eltávolítják a talajból. A rögtörő és a porhanyító hatás nagyon jó. 2019 nyarától a tárcsa a Carrier XL sorozathoz is kapható.

A kompakt tárcsás boronák többsége két sor tárcsával rendelkezik. A gyártók közül pl. az Evers vagy a Veles Agro (az utóbbi jelenleg nem rendelkezik német képviselettel, és ezért nem szerepel a piaci áttekintésben) a még intenzívebb keverés és porhanyítás érdekében négy tárcsasoros változatokat is kínál, amelyet azonban viszonylag alacsonyabb darabszámban gyárt.

NAGYOBB TÁRCSAKÍNÁLAT

A felhasználási terület és a használat feltételei szabják meg, hogy melyik tárcsaváltozat az optimális. A kívánt maximális munkamélységet a tárcsa átmérője határozza meg. A piacon kapható legkisebb tárcsák átmérője 420 mm, és maximum 10 cm vagy annál kisebb munkamélységig használhatók. Ezekkel a tárcsákkal a repce- és a gabonatarlón hatékony tarlóhántás végezhető már kb. 3 cm mélységtől kezdve. Emellett a kis tárcsák, amelyek általában csak enyhén íveltek vagy kúposak, porhanyítják a talajt, ezért alig fejtenek ki „hámozó” hatást, és ez nagyon jó. A tárcsák a gyártótól függően rendelhetők sima, finoman fogazott vagy durván fogazott kivitelben.

A durva fogazású tárcsák jobban behatolnak a talajba, és nagyobb pontszerű vágási nyomást hoznak létre (előnyös száraz, kemény talajok és szalmával borított terület esetén), sekély mélységű munkavégzés esetén azonban hullámos talajprofilt hagynak hátra – ami esetenként kívánatos lehet. A sima és finoman fogazott tárcsák gyengébben húzhatók a talajba, különösen, ha a tárcsák kúp alakúak, és csak enyhén ferde állásúak, így alig keletkezik aláfogás. Ilyen esetben száraz körülmények között előfordulhat, hogy a tárcsák hátrafelé vagy oldalra kitérnek, és a tarlón állva hagyják a szármaradványokat.

Alternatívaként használhatók bordázott tárcsák is, ezek megtalálhatók pl. az Agrisem, a Bednar és a Veles Agro kínálatában. Ezek a tárcsák még jobb vágó és porhanyító hatást tudnak elérni. Általánosan alkalmazható tárcsaméretként az 510-620 mm-es tárcsaátmérő vált be a gyakorlatban. Ez a méret jó bekeverő hatást, jó talajba húzást és jó porhanyítást biztosít körülbelül 15 cm munkamélységig. Aki még mélyebben szeretne dolgozni, vagy a kompakt tárcsás boronát gyakran használja kukoricatarlón, annak érdemes megfontolnia a 630 és 645 mm közötti nagy tárcsaátmérőt (Horsch, Joker HD, Köckerling Rebell profiline, Lemken Rubin 10 stb.). A Lemken Rubin 12 – 736 mm tárcsaátmérővel – 20 cm-es munkamélységet tesz lehetővé. Ezzel képes arra, hogy a szemeskukorica-szármaradványokat teljes munkamélységben bekeverje. A munka hatását tekintve ez a gép gyakorlatilag átmenetet képez a szántóföldi kultivátor (sekély bedolgozás, maximum 15 cm mélységig, a hosszú szármaradványok fent „úsznak”) és az eke (mély bedolgozás, kevés keverő hatással, lepucolt terület) között.


A páros tárcsafüggesztés anyagot és súlyt takarít meg, de romlik a talajkövetése. A csapágyházak gumis alátámasztását ennek megfelelően erősebbre kell tervezni

Manapság szinte minden gyártó karbantartást nem igénylő csapágyakat használ. Ebben az esetben főként kazettás tömítéssel ellátott kettős golyóscsapágyakról van szó, ritkábban tömített kúpgörgős csapágyakról

A Bremer perforált tárcsákat kínál, amelyek egyrészt növelik az átömlést, másrészt a közepes és kötött talajokon javítják a porhanyítást

A Bremer a 2017. évi Agritechnica kiállításon speciális perforált tárcsákat mutatott be a kompakt tárcsás boronáihoz. Ezek egyrészt nagyobb átömlést tesznek lehetővé, másrészt pedig különösen nedves körülmények között, több finomszemcsés talajt hoznak létre.

A Väderstad a 2017. évi Agritechnica kiállításon a CrossCutter Disc 2. generációjával egy új tárcsaformát mutatott be, ami egy hullámos tárcsához hasonlít. A 450 mm átmérőjű tárcsa ötször hajlított, így a műveléskor hagyott nyoma cikk-cakk formájú. Az oldalirányú beállítása miatt a földet oldalra tolja, miközben a kukorica gyökereit hatékonyan eltávolítja. A tárcsák már nagyon sekély beállítás mellett is sok földet megmozgatnak, intenzíven kevernek és porhanyítanak. 2019 nyarától a tárcsa 510 és 610 mm átmérőben a Carrier XL sorozathoz is rendelhető lesz, és az eddigiekhez hasonlóan a megfelelő régebbi Carrier modellekhez utólag is felszerelhető.

SZÖG & ALÁFOGÁS

A tárcsaátmérőn kívül az állásszög határozza meg, hogy milyen munkamélységtől történik a talaj teljes felületű megmunkálása. Minél nagyobb az állásszög, annál sekélyebben lehet dolgozni – ugyanakkor a vonóerőigény és a kopás növekszik. Az oldalirányú húzás kiküszöbölése érdekében az állásszög sok klasszikus tárcsaelrendezésű modellnél különböző az első és a második tárcsasor esetében.

Az eszközök többségénél a tárcsák a gerendellyel és a kerettel fix szöget bezárva vannak beépítve. Néhány gyártó, pl. az Evers, a Dal-Bo (Németországban nem forgalmazza a kompakt tárcsás boronákat) és a Great Plains kínálatában viszont mechanikusan vagy hidraulikusan állítható szögű tárcsák szerepelnek (részben egyedileg állítható). Ezekkel reagálni lehet a különböző alkalmazási célokra, az alkalmazás változó feltételeire és az eltérő munkamélységekre. Hátránya a nagyobb súly és a részben összetettebb szerkezeti megvalósítás, a sok mozgó, kopásra hajlamos ponttal. Emellett néhány állítható tárcsaszögű sorozat nincsen ellátva túlterhelés elleni védelemmel. Aki a kompakt tárcsás boronáját tarlóhántásra, köztes növény és hígtrágya bedolgozásra, szántóföldi kultivátor vagy szántás után magágykészítésre, vagyis univerzálisan különböző munkamélységekben szeretné használni, és nem köves területeket művel, annak érdemes megfontolnia a tárcsaszög-állítási lehetőséget.

A szög beállításának egyszerű módja a MultiSet tárcsaagy segítségével közvetetten történik a Väderstad Carrier L és XL modelleken. A tárcsák munkamélységét a két kereszttartó hidraulikus elfordításával lehet változtatni, ami a tárcsatartók enyhén csavart formája miatt a tárcsák szögét is módosítja. Sekély művelésnél aláfogás nélkül dolgozik a gép, míg a tárcsák mélyebb beállítása esetén automatikusan aláfogás jön létre.

A követő mozgást végző szállító járószerkezettel rendelkező eszközök egy része munkahelyzetben a keret fölé tudja fordítani a járószerkezetet. Így kisebb a veszélye annak, hogy a járószerkezet tartórésze beleng, és ezt a mozgást a teljes eszköz átveszi

Nagyobb munkaszélességekhez néhány gyártó hidraulikus terhelést kínál a külső keretszegmensekre

A jó talajkövetés érdekében az egyes szegmenseknek nem szabad, 3 méternél szélesebbnek lenniük, és egymástól függetlenül kell tudni mozgatni őket

Ha a tárcsáknak van aláfogása (például a Bednar Atlas, a Lemken Rubin, a Köckerling Rebell profiline, az Agrisem Disc-O-Mulch esetén), akkor ez javítja a talajba hatolás minőségét. A homorú tárcsák természetes aláfogással rendelkeznek, míg a kúpos tárcsák (pl. a Väderstad Carrier) nem hoznak létre aláfogást. Az utóbbiak ezért kevésbé alkalmasak a munkavégzésre száraz talajokon és nagyobb munkamélységben, de ahogy már említettük, jobb a porhanyító hatásuk.

9 méternél nagyobb munkaszélesség esetén gyakran használnak elöl haladó járószerkezeteket. Kivétel például a Köckerling Rebell Classic T 1250 beépített járószerkezettel

A tárcsák x-alakú elrendezése kompenzálja bizonyos modelleken az oldalra húzást. Középen azonban időnként több szerves anyag marad a felszínen

A Kerner a Helix esetében középre két egyenes tárcsát és egy ásótárcsát szerel fel, hogy az x-alakban egymás felé futó, ill. az egymástól távolodó tárcsák a munka során ne képezzenek látható átmenetet

Magágykészítéshez, különösen szántás után néhány gyártó a tárcsasorok elé és mögé felszerelhető, hidraulikusan állítható simítót kínál

EGYEDÜL VAGY PÁRBAN?

A tárcsákat egyesével vagy párosával rögzítik a gerendelyen, a Kerner és a Pöttinger esetében az egyedileg rögzített tárcsák páros csapágyházakon helyezkednek el. Az egyedi felfüggesztés jobb talajkövetést biztosít, ami különösen köves talajokon, valamint kukoricatarló művelésekor vezet jobb eredményekhez. A páros rögzítéssel anyag és súly takarítható meg, és az eszköz kerete alatt növekszik az átömlés. Ezenkívül a tárcsák kemény talajon kisebb mértékben térnek ki oldalirányban. Ugyanakkor a túlterhelés elleni védelmet ennek megfelelően erősebbre kell tervezni, és ha a tárcsák párosával helyezkednek el egy gerendelyen, akkor a hátsó tárcsa átmérőjét nem lehet teljes mértékben kihasználni, mert az előre néző tengely útban van.

A rugós függesztésű tárcsákkal rendelkező kompakt tárcsás boronáknak az az előnyük a folyamatos tárcsatengellyel ellátott hagyományos tárcsás boronákkal szemben, hogy jobb a talajkövetésük, és kevésbé érzékenyek a kövekre. A köveket azonban nem tudják olyan jól visszanyomni a talajban, mint a hagyományos tárcsás boronák.

A túlterhelés elleni védelem esetén a gyártók különböző megoldásokat kínálnak. A legszélesebb körben a gumibakos alátámasztás terjedt el. Ez karbantartásmentes, és a tárcsák három irányban tudnak kitérni. Az erősebb kivitelű, jobban előfeszített tárcsáknál korlátozott a kitérés hátrafelé. Ahhoz, hogy a rögzítőbilincsek „vándorlását” a kereten meg lehessen akadályozni, helyenként bordák találhatók a rögzítéseknél. Figyeljen ezekre a részletekre vásárláskor! A gumirugózású függesztés élettartamáról és a szükséges feszítésről a felhasznált anyag minősége dönt, ami nagyon eltérő lehet. A guminak évekig meg kell őriznie a rugalmasságát és az UV-sugárzás, ill. a folyamatos igénybevétel hatására nem szabad sem meglágyulnia, sem megkeményednie, sem pedig teljesen szétfoszlania. Egy másik lehetőség az egyedi tartó laprugóval (például a Köckerling Rebell, a Lemken Heliodor stb. esetében). Ez is karbantartásmentes, és lehetővé teszi a tárcsák könnyű, háromdimenziós kitérését, így lehetővé válik a nagyon sekély művelés – a táblavégi forduló tömörödött területén vagy a tarló kemény bakhátas részeinél azonban előfordulhat, hogy a tárcsák nem hatolnak elég mélyen a talajba, vagy oldalra túl messzire kitérnek. Harmadik változatként léteznek laposacél gerendellyel kombinált spirálrugócsomagból álló túlterhelés elleni elemek, amelyeket nagy tárcsaátmérőjű, nehéz kompakt tárcsás boronákon alkalmaznak (pl. Bednar Atlas, Lemken Rubin). Ezzel a változattal nagy kioldóerőket lehet beállítani, és a tárcsáknál alig fordul elő oldalirányú kitérés. A forgáspontokkal és sok mozgó alkatrésszel történő rögzítés azonban érzékenyebbé teszi a kopásra, így nagyobb a karbantartási igénye.

VÁLTOZÓ: állítható vágási szöggel (kézi vagy hidraulikus) reagálni lehet a különböző munkakörülményekre és munkamélységekre, de az eszköz így több mozgó alkatrészt tartalmaz

EGYEDI VAGY DUPLA: a legtöbb gyártónál a tárcsák egyedi függesztésűek (jobb talajkövetés – itt 3D acélgerendely), néhánynál azonban párban függesztettek (nagyobb anyagátömlés, kisebb súly)

PÁLCASOR: Az elöl haladó pálcasor meglazíthatja és szétterítheti a szalmahalmokat

Kevésbé elterjedt megoldás a karbantartásmentes túlterhelés elleni védelem rugózott, hengerelt gerendellyel (például Agrisem Disc-O-Mulch). Ez is magas kioldóerőket tesz lehetővé, és biztosítja a tárcsák háromdimenziós kitérését. Néhány szó a csapágyakról: szinte az összes kompakt tárcsás borona karbantartásmentes csapágyakkal rendelkezik, csak a kelet-európai gyártmányú modelleknél fordul elő, hogy a csapágyakat kenni kell. Különösen beváltak a kettős tömítésű dupla golyóscsapágyak (részben kisebb belső és nagyobb külső csapággyal) és a kúpgörgős csapágyak, amelyek a ráható erőket minden oldalról fel tudják venni. A por bejutását hatékonyan megakadályozzák, amíg a tömítőgyűrűk nem sérültek. Kővel való ütközéskor előfordulhat ilyen sérülés, de ez inkább kivételnek számít. A hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy a csapágyak nagy része valóban kitart a művelőeszköz teljes élettartama alatt. A csapágyak cseréje általában nem túl bonyolult. Figyeljen az átmérőre (belső és külső átmérő)! A nagy tárcsáknak nagyobb erőket kell felvenni, emiatt itt a csapágyaknak stabilabb kialakításúnak kell lenniük. Ez természetesen a rögzítőcsapokra is vonatkozik, amelyek a csapágyakat és a tárcsákat a gerendelyhez rögzítik.

AZ OLDALRAHÚZÁS KIKÜSZÖBÖLÉSE

A két tárcsasoros kompakt tárcsás boronák esetében adott esetben problémát jelenthet a fellépő oldalra húzás, ami azért jön létre, mert az első tárcsasor műveletlen talajban halad, így nagyobb ellenállásba ütközik, mint az utána következő tárcsasor. Ennek a hatásnak a kiküszöbölése érdekében néhány kompakt tárcsás boronán az első és a második sor tárcsái más szögben helyezkednek el. A Bednar, a Great Plains, a Kerner, a Lemken és a Väderstad az oldalra húzás semlegesítése érdekében x-alakban elrendezve használja a tárcsákat az Atlas HO, az X-Press, a Helix, a Rubin 10/Rubin 12 és a Carrier X/Carrier XL sorozataikban. Ugyanakkor technikai kihívást jelent, hogy a tárcsák elrendezése közti átmenetet úgy alakítsák ki, hogy ne keletkezzenek bakhátak, barázdák, és ne legyen egyenetlen a munkakép. A Kerner emiatt a Helix tárcsájára a középső összekapcsolásnál speciális, görbület nélküli tárcsákat, valamint egy ujjas, ill. ásótárcsát helyezett el.

ÁTMÉRŐ: nagy, durva fogazású tárcsák mélyebben tudnak dolgozni, és jobban behatolnak a talajba. A kis tárcsák jobban porhanyítanak, és kedvező körülmények között sekélyebb munkavégzésre képesek

KÜLÖNLEGES FELADAT: a tárcsás boronák egyre gyakrabban felszerelhetők a hígtrágya közvetlen bedolgozására alkalmas elemekkel. Fontos: a csapágyaknak és a lakkozásnak a hígtrágyával szemben ellenállónak kell lennie

MÉLYREHATÓ: 736 mm-es tárcsákkal és közel 20 cm munkamélységgel a Lemken Rubin 12 átmenetet képez a szántóföldi kultivátor és az eke között, a szemeskukorica-szármaradványokat is mélyebben be tudja keverni

A KÖNNYŰTŐL A HEAVY DUTY VÁLTOZATIG

A kompakt tárcsás boronák tömege a gyártótól, a sorozattól, a hengerkialakítástól függően 400-1200 kg/m munkaszélesség között változik. A munkával elérni kívánt hatástól, a művelt talajoktól és az alkalmazási céltól függ, hogy mennyi súlyra van szükség. Azoknak a hárompont-függesztésű eszközöknek, amelyekkel kizárólag sekély tarlóhántást és szántás után sekély vagy közepes mélységű magágykészítés végeznek, viszonylag kevés üzemtömegre van szükségük – kivéve, ha kötött, agyagos talajon dolgoznak. Általában a következőt mondhatjuk: minél nagyobb a kívánt munkamélység és minél kötöttebb a talaj, annál több súlyra van szükség.

A nagyobb súlyt azonban gyakran nagyobb vonóerőigényt is jelent, valamint – legalábbis a hárompontos függesztés esetén – nagyobb emelésikapacitás-szükségletet is (ami univerzális vagy támkerekek segítségével, mint pl. a Lemken Rubin 12 esetében, korlátok között tartható). Elöl haladó járószerkezeten keresztül történő kiemeléskor is fontos ez a téma, amit különböző járószerkezet-koncepciók segítségével oldanak meg, például a Bednar Atlas (négy forgócsapágyas szállítókerék) vagy a Lemken Rubin 12 (követő mozgású támkerék) esetében.

HENGEREK MINDENKINEK

Nem szabad félvállról venni az elmunkáló henger kiválasztását. Végső soron a henger feladata nemcsak a mélységtartás és a visszatömörítés, hanem a kötött talajokon a rögök utólagos aprításáért is felelős. A csőpálcás hengerek olcsók és könnyűek, azonban nem biztosítanak megfelelő utólagos rögtörést és visszatömörítést a kötött talajokon. A nyitott vágógyűrűs vagy késes hengerek jó utólagos rögtörő hatásúak, de nedves, kötött talajokon eltömődhetnek, emellett a laza homok- vagy láptalajokon kevésbé használhatók. Az ékgyűrűs hengerek viszonylag általánosan alkalmazhatók, és nagyon jó visszatömörítést kínálnak, de drágák, nehezek és részben érzékenyek a kövekre. Különleges kialakítású henger az Amazone mátrix-profilhengere, zárt felépítéssel és profilozott gumigyűrűkkel, ami nagy teherbírást, jó saját hajtást és jobb öntisztulást biztosít.

VÁLTOZÓ: az osztrák Dickson Variofield rugalmasan szerelhető fel tárcsákkal és kapákkal, és a húzástávolság is szabadon választható


KOMBI: aki köztes növényeket szeretne kijuttatni, azok számára a gyártók kínálatában megfelelő ráépíthető vetőgépek szerepelnek az árlistán. De vannak olyan gyártók is, aki utólag felszerelhető megoldásokat kínálnak

ELŐMŰVELŐ ESZKÖZÖK: a kompakt tárcsás boronákhoz kiegészítésképpen egyre több gyártó kínál késes hengereket nyitott vagy zárt szerkezetű formában

A zárt acélhengerek kötött talajokon tömörítenek és aprítanak nagyon jól, viszont nagyon nehezek, és laza talajokon kevésbé használhatók (megerősített buldózerhatás). A nyílt U-profilú hengerek, részben dupla vagy tandem kivitelben, általánosan alkalmazhatók, és nem túl nehezek, a visszatömörítés és az utólagos rögtörés szempontjából azonban kompromisszumokra van szükség. Ugyanakkor ezek a hengerek talaj-talaj kapcsolatú visszatömörítést biztosítanak, ami nyitott pórusú talajfelszínt hagy hátra, és a visszatömörített barázdákban nem keni a földet.

JÁRÓSZERKEZET-VÁLTOZATOK

Aki könnyű traktorokkal dolgozik, és nem szeretne drága féligfüggesztett, plusz járószerkezettel kiegészített változatot vásárolni, és mégis kímélni akarja a talajt, az választhat gumikerekes járószerkezettel vagy kombikerékkel felszerelt rövidtárcsás boronát. Az előbbi megtalálható például az Amazone és a Väderstad programjában, míg a Lemken kifejezetten a nehéz Rubin 12 tárcsához kínál egy kombinált kereket szántóföldre és közútra. Nem szükséges hozzá kiegészítő hidraulikacsatlakozás, és 360 fokban szabadon tud forogni.

A vontatott eszközöknél kaphatók integrált járószerkezettel rendelkező változatok, de követő mozgást végző járószerkezetek is. A követő mozgást végző változatok esetében a járószerkezet a szántóföldi munkavégzés során hidraulikusan gyakran a középső rész fölé fordítható; a tábla végi fordulónál a kiemelés ilyenkor csak a vonórúd és adott esetben egy kiegészítő vonórúd munkahenger segítségével történik. A középrész fölé fordított járószerkezet növeli a súlyt, és javítja a talajba húzást. Néha azonban előfordulhat, hogy a járószerkezet bizonyos sebesség mellett erősen beleng. Ha egy követő mozgást végző járószerkezetet a táblavégi forduláshozhasználnak, akkor ez korlátozza a fordulékonyságot. Ehhez lehetőség szerint kombinált járószerkezeteket kell beépíteni.

MUNKAFOLYAMATOK KOMBINÁLÁSA

A kompakt tárcsás boronák vetéstechnikával is kombinálhatók. A Lemken például a féligfüggesztett Rubin modellhez hárompont-függesztéseket kínál, amivel egy Solitair vetőgép csatlakoztatható. A Pöttinger ugyanakkor a Terradisc rövidtárcsáját tudja felszerelni tárcás csoroszlyákkal rendelkező mechanikus és pneumatikus vetőgéppel (Multiline rendszer). Néhány gyártónál más eszközök kombinálása is lehetséges. Az Agrisem kínálatában például olyan mélylazítók és különböző rövidtárcsás boronák vannak, amelyek nemcsak összekapcsolhatók egymással, hanem a munkaeszközök sorrendje is felcserélhető. Tehát egy és ugyanazzal az eszközzel elvégezhető a finommorzsás magágykészítés, mélylazítással, és szerszámcsere után létrehozható egy durvábban rögös, befogadóképesebb téli barázda.

KIEGÉSZÍTŐ FELSZERELTSÉG

Könnyű kompakt tárcsás boronákkal kötött talajon dolgozva érdemes ballasztsúlyokat használni, amelyeket egyes gyártók gépein a fő kereten lehet elhelyezni. Javítják a talajba húzást és a visszatömörítést, valamint az utólagos rögtörést.

Egy ideje növekszik a kereslet a köztes növények vetésére alkalmas gyári megoldások vagy utólag felszerelhető változatok iránt. Erre kínál néhány gyártó megoldásokat. Aki közvetlenül a gyártónál nem jár sikerrel, azok számára kínálnak a „független” gyártók utólag felszerelhető lehetőségeket. A kompakt tárcsás boronákat ezenkívül szívesen alkalmazzák a hígtrágya vagy a lebontási maradékok közvetlen bedolgozására. Időközben egyre több gyártó kínál hígtrágya készleteket (még kelet-európai gyártók is); egyesek, mint pl. a Vogelsang, márkafüggetlenül tudnak megfelelő rendszereket utólag felszerelni. Figyelembe kell venni, hogy a hígtrágyával végzett munka a kompakt tárcsás borona egyes alkatrészeit, mint pl. a tárcsacsapágyakat, a gumirögzítéseket vagy a sérült lakkozású részeket (karcolások, horpadások) hosszabb időtartam esetén erősebben megtámadhatja.

Emellett különféle egyengető pálcasorok is rendelhetők. Ezek elhelyezkedhetnek a tárcsasorok között, ahol az első tárcsasorról áramló földet felfogják, és így a munka eredményét tovább javítják. Elsősorban féligfüggesztett munkagépek esetén helyezhető el a pálcasor néhány gyártó gépeinél a tárcsák előtt (például Väderstad Carrier vagy az intelligens pálcasor a Lemken Rubin 10 esetében). Ilyenkor a pálcasor feladata a szalmakupacok szétterítése. Ez javítja a szalma eloszlását a területen, és megakadályozza, hogy a tárcsák egyszerűen csak átguruljanak a szalmakupacokon. A törőlemezek, pl. az Agrisem esetében, főleg nagy tárcsáknál javíthatják a porhanyítást.

Egyes gyártók, mint pl. a Bednar, a Dickson, a Horsch, a Väderstad és a Veles Agro késes hengereket is kínálnak a rövidtárcsás boronák elé épített elemként. Ezeknek az a feladata, hogy a tarló- és a növényi maradványokat még jobbak felaprítsák, ezzel a bedolgozást és a terület tisztítását gyorsítják. Alkalmazási területekként legfontosabb a repce- és a kukoricatarló, de köztes növények és gyep feltörésére is használhatók.

Ezenkívül vannak olyan gyártók is, például az Amazone, a Bednar, a He-Va, a Horsch vagy a Väderstad, akik egy sor hidraulikusan állítható, a tárcsa elé felszerelhető simítót kínálnak. Ezek segítségével a magágykészítéskor jobb porhanyító és egyengető hatást lehet elérni.

OLCSÓ VAGY PRÉMIUM?

Aki a kompakt tárcsás boronával nem feltétlenül csúcsteljesítményeket szeretne megdönteni, annak megfelelők az olcsóbb gyártók eszközei is. A használatuk egyes esetekben kevésbé kényelmes, mint a prémium termékeket gyártó cégek gépei esetében, de az „olcsó modellek” is elvégzik a munkájukat. Ebben az esetben mindenekelőtt a jó szervizszolgáltatásra és megfelelő alkatrészellátásra figyeljen – mert ezzel sok idegeskedéstől megóvhatja magát.

KOMBI: néhány rövidtárcsás borona használható magában és mechanikus vagy pneumatikus vetőgépekkel kombinálva (a képen a Pöttinger TerraDisc Multiline és az Aerosem látható)

Matthias Mumme